»нцидентите с мигранти и сигурността - политически въпрос или битов?

Ќ€кои се разхождали с метални колове по улиците
107
»нцидентите с мигранти и сигурността - политически въпрос или битов?
—нимка: ƒимитър  ьосемарлиев, Dnes.bg

»нцидентите с мигранти на територи€та на —толичната община в рамките на три дни са три, не са два. Ќа практика се случват в сърцето на столични€ град. ≈дно от тези три събити€ е в район "ќвча купел", където преди дни се проведе и протест, каза пред ЅЌ– общински€т съветник ¬ан€ “агарева от √≈–Ѕ-—ƒ—, ко€то е и преподавател в сферата на сигурността. ѕо думите ѝ там "системно се случват инциденти и хората живе€т под страх".

"ѕо време на управлението на √≈–Ѕ-—ƒ— не е имало подобни инциденти, свързани с битови разправии и про€ви на агреси€ и насилие на територи€та на бежански€ център. ќколо центъра е в пор€дъка на последните месец-два", коментира т€.

—поред “агарева наблюдени€та на местните жители сочат, че бро€т на мигрантите наоколо се е увеличил.
"ћигранти с не€сен произход. “е се разхождат с метални колове и прътове по улицата, тревожат хората, плашат ги", каза т€.

"“ова не са мигранти с не€сен произход. “ова са търсещи закрила, които са минали през сериозна проверка през н€колко институции, особено тези, настанени в центровете", об€сни Ѕонка ¬асилева от ѕѕ-ƒЅ-"—паси —офи€". —поред не€ √≈–Ѕ-—ƒ— са превърнали битов скандал в политически.

¬асилева изрази мнение, че живеещите в близост до мигрантски€ център са се разграничили от протеста, "€хнат от агитки, €хнат от политически формации". "ќчевидно каква е целта", допълни т€.

÷ентровете за бежанци не са препълнени, подчерта Ѕонка ¬асилева.

"ѕо-важни€т въпрос е къде е г-н “ерзиев? «ащо мълчи седмици наред.  ъде е кметът на "ќвча купел", попита ¬ан€ “агарева. ѕо повод извънредното заседание на —толични€ общински съвет т€ изрази надежда "политическото да мине настрани", защото въпросът за сигурността в —офи€ не касае само бежанските центрове, а темата е занемар€вана "години наред". ¬ крайните квартали е опасно да замръкнеш, за€ви “агарева.

Ѕонка ¬асилева отбел€за, че има 3800 камери и тази система тр€бва да се поддържа. "»ма още 4000 камери в рамките на обществени€ градски транспорт." ¬асилева отправи упреци за "ор€зани€ бюджет за сигурност", след като миналата година той "не е бил в пъти оползотворен". Ќаличната инфраструктура тр€бва да бъде надградена, категорична е т€.

"» другото – освет€ването на града и на парковете. “ъмнината ражда много от скандалите и нападени€та, които се случват в града. »ма квартали, които са в абсолютна тъмнина", коментира т€.

«а ¬ан€ “агарева това са "добри пожелани€, които н€ма как да се реализират, защото в бюджета на —ќ не са предвидени достатъчно средства" и "това е хвърл€не на прах в очите на хората". «атова от √≈–Ѕ ще насто€ват "кметът да се вземе в ръце" и да започне да изпълн€ва функциите си – "дължат много отговори, време е да се по€в€т и да не се кри€т".

"“р€бва да има коренна пром€на на начина, по  който функционира сигурността в големите градове", см€та Ѕонка ¬асилева.

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


107
ќще по темата: сигурностмигранти
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
74
0
 
1
 
! ќтговори
”шеф преди 1 месец
ћилиционерите плачат за закриване. Ќищо Ќе става от т€х. «акривай..........
73
0
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
¬с€какъв.
72
0
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
¬ъпрос на манталитет и комплекси. »ма хил€дократно повече български мигранти в отделни други страни, отколкото чужди в Ѕългари€. » част от т€х, не само роми, освинват и превръщат в гета н€кои квартали на китни преди западни градове. ћакар чуждите закони да са по-дисциплиниращи от нашите. *** си е ***. » за българи, и за мигранти законите важат еднакво. Ќ€кои мигранти едва ли биха дерибействали, ако не виждаха, че на българите им се разминава. ”бил човек, а е на свобода. ќткъде накъде?
71
3
 
1
 
! ќтговори
Ѕай »ван преди 2 месеца
ѕсихопатите от пплгдб+ вместо да осигур€т сигурност на гражданите, започнаха да търс€т пак "руски опорки".
70
3
 
1
 
! ќтговори
јх ах преди 2 месеца
Ѕо€нке пак си пи€на! «ащо мислите,че като бръщолевите ние ви в€рваме! —амо гилотината ще ни оправи! ћършиииииии
69
1
 
7
 
! ќтговори
ћандо преди 2 месеца
 ажете на ”рсол€ка , че тук са Ѕалканите , н€ма ала бала , всичко дето не е б€ло и православно , ще €де то€гата , ако не спазва нашите закони. »наче са добре дошли !
68
1
 
8
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
¬с€ка богата държава си намира по една цървулска с корумпирани политици да си изпращат мигрантите! »тали€ праща в јлбани€ по договор, а јвстри€ ни изнуди нас! јлбанците поне изкараха некой лев, а нас ни връткат безплатно за въздушен и космически шенген!
67
2
 
9
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
Ќационален интерес е !!! «ащо след като ћеркел ги покани в √ермани€ те ги пращат от √ермани€ в Ѕългари€ ? ѕървоначалната им регистраци€ била тука, но то е нормално след като сме на път€ на бежанците , Ѕългари€ и √ърци€ са първата страна от ≈— в ко€то нахлуват.
66
2
 
13
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
 акво означава "мигрант"!? јми да си ги приемат брат€та мюсюлмани и да ход€т да стро€т в ƒубай и —аудитска јраби€.
65
2
 
6
 
! ќтговори
–≈‘≈–≈Ќƒ”ћ! преди 2 месеца
ј не Ѕонка да решава вместо нас!
64
2
 
5
 
! ќтговори
—амо да уточн€: преди 2 месеца
ƒо јнонимен==“ова за глупавите ни и продажни политици е абсолютна истина! Ќо тр€бва да признаем,че те са следствието от "информирани€ избор" на също толкова глупави€,безотговорен и безхаберен народ! ƒокато гласуваме не с главите си,които са на раменете ни,докато се правим на сърдити и отвратени и не гласуваме,позвол€ваме на управниците българомразци с присъдружните си шошороЌѕ да унищожават Ќј–ќƒј и –ќƒ»Ќј“ј ни! Ѕезродниците управл€ват с около 10% от имащите право на глас,защото им позвол€ваме!
63
4
 
18
 
! ќтговори
българка преди 2 месеца
Ќе знам ко€ е тази Ѕонка. ќбаче щом е толкова загрижена за горките тали-абани, да си ги вземе у дома - да си ги закрил€, интегрира, обслужва ? ѕитам сериозно! «ащо мисирките не задават такива въпроси на защитниците на престъпниците ? «ащото по всички европейски закони тези хора са престъпници - преминали са незаконно държавна граница, н€мат документи, извършват престъплени€.
62
2
 
10
 
! ќтговори
<><> преди 2 месеца
ƒа заминават в –уси€ :) ааааа сакън ≈— н€ма да ги пусне натам че са загрижени за скъпи€ им животец !
61
3
 
14
 
! ќтговори
’’’ преди 2 месеца
Ќе ми се мисли ти€ ако получат заповед да подпал€т Ѕългари€ ....да се пръснат из ц€лата страна и да запал€т горите от вс€къде ! Ќе за друго ами да разчист€т терен за бойни действи€ на майка —јў :)
60
4
 
17
 
! ќтговори
 у лус преди 2 месеца
ќще малко и ни запукват наред ......държавата е зад т€х , десетки институции са зад т€х ....≈— е зад т€х .....не ми се мисли ако им подхвърл€т и оръжи€ ! ƒа не станем и ние размирна зона съвсем случайно след като съвсем добронамерено ни приеха в Ўенген по въздух и вода ....:) защо ли само така ...и след това започнаха проблемите .....Ѕългари€ е тръгнала към много по гол€ма пропаст и натам ни води точно ≈— в с€нка —јў !
59
2
 
11
 
! ќтговори
Ўанел преди 2 месеца
«ащо да е битов проблем да не би мигрантите да са ти влезли в къщата ,ти€ *** управници си ги гласуваха и си ги докараха а сега се спотайват като м.......и и се прав€т на утрепани, Ќай неадекватното правителство което сме имали досега ,толкова много злини сътвориха досега че се чуд€ кога Ѕългарина ще вдигне сопата защото това вече не се издържа ,“олкова години им търп€хме бавно развиващото им управление и последната им приумица да докарат криминален контингент от јвстри€ за да би€т децата ни
58
2
 
12
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
«ащо герб , ѕѕ-ƒЅ и ƒѕ— , се прав€т че нищо не се случва ?
57
3
 
7
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
≈ нали от българското ћ¬– казај че н€ма проблеми с бежанците , що се плашим ?
56
2
 
12
 
! ќтговори
Ўанел преди 2 месеца
«ащо си чешат езиците напразно като тези които влизат в момента в Ѕългари€ са с криминални досиета а в втори€ транш е имало и един с белезници, “и€ като са прости или се прав€т на такива защо и нас ни приравн€ват към т€х ,”правниците си ги гласуваха и ги докараха но дано и техните деца да се сблъскат с тези мигранти и да изпитат т€хната афганистанска изпепел€ваща любов, “ака ще бъде справедливо.....
55
2
 
11
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
 ъде сте бре , Ѕг-''атлантици'' , измислени ''демократи'' с/у «јѕЋјўјЌ≈ !