»ли€ Ћазаров: ¬ —офи€ има завишено присъствие на мигранти

Ќужна е ц€лостна политика по охраната на външната ни граница
13 мар 2024 09:00, јниси€ »ванова
67
»ли€ Ћазаров: ¬ —офи€ има завишено присъствие на мигранти
—нимка: Ѕ√Ќ≈—

«аконопроектът на √≈–Ѕ и ƒѕ— за сигурността е леко закъсн€л, но навременен, изказа мнението си пред ЅЌ– политически€т анализатор »ли€ Ћазаров.

¬ понеделник двете партии внесоха законодателни промени, предлагащи "радикални мерки" за справ€не с кризата в сигурността, свързана с мигрантите. ƒнес те влизат на първо четене в парламентарната  омиси€ по правни въпроси.

—поред Ћазаров сам по себе си този закон н€ма да реши проблема, но е първа стъпка към това. “р€бва да има ц€лостна политика по охраната на външната ни граница, категоричен бе той в интервю за предаването "ѕреди всички". » добави:

"“р€бва да се работи много. ¬ политиката това ще бъде използвано. Ќавс€къде е така".

јнализаторът см€та, че тр€бва да има известна доза предпазливост у хората, но подчерта, че гол€ма част от мигрантите са кротки и нормални. ѕо думите му тр€бва да се научим, че тези хора ще бъдат част от Ѕългари€, като н€кои ще преминават, други ще пребивават временно, трети ще учат или работ€т.

"¬ момента в —офи€ има завишено присъствие на мигранти. Ќие не сме изключение в ≈вропа. “ози проблем съществува. ѕроблемът с миграци€та не е от днес. ћиграци€ винаги е имало и ще има", коментира Ћазаров.

“ой напомни, че отдавна е €сно, че липсва личен състав в √ранична полици€, но също така и в ћ¬–, и в арми€та.

"Ѕежански проблем от чисто оперативна гледна точка на ћ¬– може и да н€ма в момента, н€ма взривоопасен проблем. Ќо това си е една реалност, ко€то съществува – мигранти ще минават през Ѕългари€ и както и да искат јвстри€, √ермани€ и други държави, те н€ма да остават в Ѕългари€, защото нашата социална система не предполага това, което те искат. “е искат да отидат на м€сто, където могат да не работ€т и да ползват услугите на социалната система, по-гол€мата част от мигрантите. ѕо-гол€мата част идват, за да до€т социалната система, ко€то е в јвстри€, √ермани€, «ападна ≈вропа, където т€ позвол€ва да не се работи и да се получават много по-големи доходи, отколкото те имат в своите страни", об€сни политически€т анализатор.

«а предсто€щата ротаци€ »ли€ Ћазаров бе категоричен, че Ѕългари€ тр€бва да има правителство. —поред него това е по-добре, отколкото да отидем на поредните парламентарни избори:

"¬ид€хме, че през последните 3-4 години посто€нно правим избори, но нищо не се случва от т€х.  аквото и споразумение да се постигне е по-добро отколкото липсата на споразумение".

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


67
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
”слугата коментари е временно недостъпна. »звин€ваме се за неудобството.