Анкета на Bloomberg TV Bulgaria: Средната заплата в София гони 3000 лв.

Възнагражденията в публичния сектор продължават да са по-високи от тези в частния
Обновена: 27 фев 2024 14:34 | 27 фев 2024 07:00, Анисия Иванова
240
Анкета на Bloomberg TV Bulgaria: Средната заплата в София гони 3000 лв.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Средната заплата в София вече гони границата от 3000 лв. Само за една година заплатата в столицата е нараснала с 300 лева и остава доста над средната за страната, която е 2123 лева. През последното тримесечие на миналата година брутната ѝ стойност достига - 2173 лв. Това е ръст от 13% на годишна база, или двойно над инфлацията през същия период от около 5.3%, показват данните на националната статистика. Какво очакваме като тенденции при средната работна заплата?

Bloomberg TV Bulgaria събра мнение на експерти в коментар на темата:

Георги К. Първанов, HR експерт и член на УС на Българска конфедерация по труда

„Потвърждавам, че тези данни са валидни на пазара на труда от нашите наблюдения. За настоящата 2024 г. очакваме да продължи ръста на заплатите, но в по-умерени нива, вероятно около 9-10% ще е общият ръст за страната. Рекордьорът по заплати в последните години, Челопеч, ако продължава с такива темпове вероятно ще стигне едни нива от 2000 евро брутна заплата в следващите 2-3 години.

Очаквам Пловдив да настигне или да надмине Варна по това проучване, което вие цитирате. Все още Пловдив е след Варна по нива на заплащане и също очаквам още някои по-малки населени места, които се развиват последната 1-2 години с много добри темпове като: Казанлък, Севлиево, Троян, вероятно да влязат в топ 10 или топ 20 на най-добре платените градове.“

Добрин Иванов, Асоциация на индустриалния капитал в България

„Данните на НСИ бяха очаквани, не изненадват стойностите, които отчитат ръста на средната работна заплата в София и в страната. Да припомним само, че средната работна заплата в София в началото на 2022 г., преди 2 г., регистрира рекордно ниво от 2000 лева, две години по-късно в началото на 2024 г. регистрираме 3000 лв., тоест 50% ръст на средната работна заплата в София.

Тенденциите са такива – заплатите са с темп, изпреварващ многократно ръста на инфлацията през последните 2 г., именно заради горещия пазар на труда, заради това, че търсенето на работната сила превишава предлагането на работна сила в страната.

Най-вероятно през 2024 г. средната заплата и в София и в страната ще продължи своя ръст, като прогнозираме, че той ще бъде по-умерен няма да се регистрират толкова високи стойности на растеж, защото това, което се наблюдава, е охлаждане на икономиката и забавяне на икономическия растеж. Това сочат данните на статистиката и за последното тримесечие на 2023 г., където икономическият растеж намалява своя темп на нарастване, като се очаква през 2024 г. това намаление на темпа да продължи и общият икономически растеж в страната да бъде под 2%. Прогнозите ни за ръста на възнагражденията е по-голям отново, но не толкова, колкото беше през 2023 г.

Ние очакваме, че възнагражденията в страната през 2024 г. ще пораснат между 7-8%, докато инфлацията се очаква да бъде под или около 4%, което означава, че отново ръстът на възнагражденията ще бъде два пъти по-висок от инфлацията и работещите българи ще стават по-богати.“

Зорница Славова, старши икономист към Института за пазарна икономика

„Ръстът на заплатата изпреварва инфлацията, това са добри новини. Повишава се покупателната способност на населението не само в София, но и в почти цялата страна особено в големите икономически центрове. Обаче все още има недостиг на кадри на пазара на труда и това се показва от данните на НСИ и на Агенцията по заетостта. Така че това е един пазар, в който вече има структурна безработица, защото все още, въпреки че в София е малък делът на хората, които искат да работят, но не могат да си намерят работа, на практика в столицата безработицата е 0. Тоест проблемът с недостига на работна сила остава сред най-важните. Агенцията по заетостта прави едно проучване на потребностите на пазара на труда и специално най-новото проучване, което е за следващите 3-5 години, показва, че в София работодателите ще търсят над 200 000 работници в следващите от 3 до 5 години.

За сравнение, че разликата е огромна, на второ място по това проучване беше Варна с 34 000 души. Тук говорим за 6 пъти повече необходима работна ръка в София, тоест фирмите искат да се разрастват, но им липсва работна ръка.

Трябва да кажем и за развитието на околностите около София, защото там също виждаме преместване на индустрията, особено бързо се развиват в последните години и Божурище и Елин Пелин, и вече в широкият център – Костинброд и Ботевград. Заплатите и в четирите общини, които споменах, са в топ 25 в страната, в най-добрите 10% в страната.

Трябва да кажем и какви са посочените специалисти, които ще се търсят: със средно образование. Работодателите в София смятат, че най-много ще се търсят хора за търговията, хотелиерството и ресторантьорството, за строителството и транспорта и ще има недостиг на тези кадри.

Сред висшистите особено внимание е обърнато на педагозите, в туризма, в информационните и комуникационните технологии - този сектор продължава да търси работна ръка и да наема, може би вече не е чак толкова отчайваща нуждата. Търсят се по-скоро завършили специалисти, отколкото нови хора, което допълнително повишава заплатите в сектора, ние знаем, че там са едни от най-високите заплати и най-бързо растящите също така.“

Адриан Николов, старши икономист в Института за пазарна икономика

„Най-вероятно няма да видим толкова силна динамика, колкото през последните 2 години и то по две причини. Едната е очакването за доста по-слаба инфлация през 2024 г., което всички институции ни казват, че тя ще бъде поне два пъти по-ниска от тази през 2023 г. и поне 4 или 5 пъти по-ниска от тази през 2022 г., което доста сериозно подкрепяше ръста на заплатите през последните 2 години.

Другата е динамиката по секторите, като до голяма степен сериозният ръст на заплатите, особено в София, беше движен от положителната динамика и разрастване на пазара на труда в ИТ сектора, което най-вероятно няма да се случи тази година. Всички очаквания са, ако не засилване на заетостта в информационни и комуникационни технологии, свързани със социални дейности, то поне за забавяне на търсенето на труд, което би трябвало да успокои динамиката на заплатите. Това не означава, че няма да има ръст, даже напротив най-вероятно ще имаме доста сериозно повишение, но просто няма да са тези темпове, които видяхме последните 2 години.“

Статистиката засича най-висок годишен ръст на заплатите в строителството - с 21.3%, хотели и ресторанти - с почти 20%, и транспорт и логистика - увеличение със 17.2%.

Възнагражденията в публичния сектор продължават да са по-високи от тези в частния, като разликата между тях вече е над 230 лв. Това се дължи на по-бързия темп на покачване на заплатите в обществената сфера - с 14%, при 12.7% в частните компании.

В столицата размерът на средната заплата през декември на практика достига психологическата граница от 3000 лв. и е 2999 лв. (което нето, т.е. след данъци и осигуровки, е 2327 лв.). С това брутната сума продължава да расте с двуцифрен темп въпреки спадащата инфлация. В същото време единствената област в останалата част от страната, в която е измерено средно възнаграждение над 2000 лв. през декември, е Враца с отчетени 2052 лв.

През октомври-ноември годишният ръст на средното възнаграждение изпреварва повече от два пъти темпа на инфлацията, който е 5.3% през същия период, което означава, че покупателната способност на работещите се подобрява.

Разликата между брутната средна заплата в София и останалите области е близо 1000 лв. Най-високите възнаграждения и през последното тримесечие продължават да са в ИТ сектора (4852 лв. средна месечна заплата), енергетиката (3278 лв.) и финансовия сектор (3086 лв.). Няма промяна и при най-нископлатените - туризъм (1304 лв.) и селско стопанство (1460) лв. Това обаче са и два от най-сивите сектори на икономиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
213
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да разбирам ли че средно-статистическо 3-членно семейство в София има доход от 4650лв на месец? Не че нещо но силно ме съмнява. Ако е 4650лв/месец СУПЕР браво значи в София има нормален живот. Щото наем/ипотека + такси и транспорт е около 2000лв за 3-*** и остават 2650лв за храна, дрехи, училище итн, което е приемливо щото е грубо по 90лв на ден, което си е постижимо и да спестиш за море. Някак си ме съмнява обаче.
212
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кажете колко е наема за едно таванско помещение 25 квадрата. Чичо *** трябва да богатее
211
0
 
3
 
! Отговори
реалист преди 2 месеца
Работната ръка пристига от братски страни Виетнам, Индия, Пакистан.
210
1
 
9
 
! Отговори
нископлатен преди 2 месеца
Не са верни някои от данните. В една от структурите на здравеопазването получаваме брутна заплата 1100 лв. след последното увеличение.
209
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Продажбите на Toyota губят "инерция"???
208
0
 
15
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 месеца
То хубаво, ако е вярно де, 3000 лв. Ама и половината за наем(в София) и още 1000 лв. минимум за храна и консумативи на човек! Голяма работа сме - Взел Кольо - дал Кольо!
207
1
 
4
 
! Отговори
BG преди 2 месеца
" ... средната заплата за страната, 2 123 лева ама се усеща като 1200.00. На който не му стигат парите - доброволец в Украйна - дават по 4к USD. За справка Чечо aka "закоравелия" от Колумбия
206
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Толкова взимах преди 15 години, но и долу горе тогава заплатата ми беше няколко пъти на премиера и президента, е Радев отдавна ме задмина а тогава 3к си бяха пари.
205
0
 
2
 
! Отговори
Фат.мак преди 2 месеца
Един *** взема по 3 бондака нормално
204
1
 
23
 
! Отговори
Observer преди 2 месеца
Поредната абсурдна статия. За средна заплата може единдтвено да се говори в зависимост от отрасъла. Ако при ИТ средната е 5-7К, при продавачите е 1-1.5 К, при търговците 2.5-3К, при чистачите е 1К, полицаи 2-2.5 К и т.н. Може да се говори за минимална заплата която скоро четох е 5-5.5лв/час. При 3К при 160ч. средно месечно това прави 18.75ч. /минимална. Някъде пак май е развален грамофона. Някой чул, друг не разбрал, трети бая поокрасил. Журналята пак се о..р.ха.
203
3
 
27
 
! Отговори
Пешев преди 2 месеца
Държавните хора и общинските не само че вземат по-високи заплати, но и не работят! Трябва масова чистка от поне 50% на първо време.
202
2
 
14
 
! Отговори
Джо преди 2 месеца
Щом държавните вземат повече от частните - да ти *** държавата мъртва!
201
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 210 Това са $100к годишно. Не е чак... Голяма заплата за подобни неща в чужбина.
200
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Еми то хубу амааа дигнахте всичко уе!
199
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
-1500 обаче
198
4
 
20
 
! Отговори
Мишо преди 2 месеца
Това означава само едно: В парламента заплатите са по над 30000 лв, всички чиновнички пуснати със златен парашут на работните им места взимат по поне 15000 лв, останалите връзкари от държавните служби и администрация на хранилка взимат по мин. 10000лв, а народа взима по максимум 2000. Ето така се получават правилните цифри!!!!
197
10
 
6
 
! Отговори
до 210 преди 2 месеца
Докато живеех в САЩ бях стигнал $255 000 годишно. Без бонусите. Та трудна работа да дойдат тук.
196
2
 
14
 
! Отговори
кур преди 2 месеца
До до 174 хаха тук пак е излезнал онзи вечно мотан програмист да обваснява за заплати по 30К... Ало, кротни се!!! Това са 180К евро годишно!!! Те и от Юесей програмистите ще имигрират в БГ за такава заплата!!! Не ни трябва всише за да разберем че пак пиеш от сутринта!!!
195
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Глупости! Ядем санкции и виснали янковци.
194
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дори тази безобразна лъжа да е вярна, а не е вярна. "Средна" е като вица за мусаката и картофите със свинско. Всички го знаем: шефът ял само свинско и само кайма, работника - все картофи, но средностатистически са яли мусака и картофи със свинско. Но дори да бяха верни тези три хиляди лева, при скъпия живот в София: квартири (че повечето са селяни), транспортни, че трябва да смениш три возила за да стигнеш до назначение и т.н. 3000 са малко.