Танковете Abrams са твърде остарели, за да участват в битки

T-14 Armata са технологично превъзходни
21 окт 2024 22:47, Гергана Попова
86
Танковете Abrams са твърде остарели, за да участват в битки
Снимка: БГНЕС/ EPA

Американските танкове M 1 Abrams са станали твърде остарели за съвременните конфликти. Освен това те са твърде скъпи. Това пише вестник National Interest.

Изданието отбелязва, че M1 Abrams са били използвани активно в минали конфликти. Сега обаче това просто стана непрактично. На първо място, защото безпилотните самолети вече се използват все по-често по време на бойни действия. И Ейбрамс е безсилен срещу тях.

Тези танкове са скъпи и трудни за възпроизвеждане поради напълно разрушената отбранителна индустриална база на Америка, пише NI.
Това е особено забележимо в Украйна. Бойните машини няма да дадат на Киев предимството, което очаква. Като се има предвид, че Abrams  все още не са напълно разгърнати.

Докато танкове като модерния руски T-14 Armata са технологично превъзходни, тяхната висока цена и сложност доведоха до зависимост от по-стари модели като T-72, който предлага достъпност и лекота на масово производство.
По същия начин САЩ продължават да използват остарелите M1 Abrams, изправени пред предизвикателства от съвременни заплахи като дронове и противотанкови оръжия. Други забележителни танкове включват британската серия Challenger, германския Leopard II, китайския T-99, южнокорейския K2 Black Panther, френския Leclerc XL и израелския Merkava V.
Ефективността на танковете днес зависи не само от технологичната сложност, но и от способността за оцеляване, достъпността и надеждността в различни бойни сценарии

Изглежда, че колкото по-модерен е танкът, толкова по-вредна е загубата му за атакуваща сила (както е случаят с руския Т-14 Армата), пише още NI.

Изданието посочва и топ 10 топ на най-добрите танкове в света:

10. Британски Challenger-3
Замяната от следващо поколение на нашумялия Challenger-2 наистина е по-скоро ъпгрейд, отколкото пълна замяна. Въпреки това се казва, че новите танкове имат увеличени възможности, благодарение до голяма степен на техните мрежови компютърни системи и новото, още по-мощно основно оръдие. В този случай танкът се изгражда със 120 мм основно оръдие L55A1 с високо налягане, което според Rheinmetall, производителят на Challengers, ще изстрелва най-новите противотанкови снаряди с кинетична енергия и програмируеми многоцелеви боеприпаси.


9. British Challenger 2
Танк от трето поколение, той се използва от британската армия и Оман (въпреки че британците оттеглят този танк в полза на гореспоменатия Challenger-3). Оборудван с L30 120 mm танково оръдие, стрелящо както с дълъг прът, така и с муниции с висока експлозивна глава (HESH),  според уебсайта на Rheinmetall (конструкторът на танковете Challenger), този танк е предаден на украинците миналата година.
За съжаление,  Challengers  са твърде тежки и затъват в меката почва на украинското бойно поле.

8. Германски леопард II
Този танк е един от най-модерните в света. В интернет се разпространиха изображения, показващи как руснаците влачат повреден в битка  Леопард обратно в Москва, за да го изложат, след като е бил изоставен от украинския танков екипаж в битка. Тези танкове са сложни, те са маневрени, имат ефективни двигатели и още по-голяма огнева мощ.
Но, както при всички западни технологии, няма достатъчно налични и системата е твърде скъпа и сложна, за да бъде лесно възпроизведена навреме. В зоните, където тези танкове могат да се струпват, те могат да бъдат доста ефективни.

7. Руски Т-14 Армата
Обявен като най-великия танк на Русия, този танк е почти твърде надценен.
Толкова е напреднал, че е твърде скъп и сложен за производство в големи количества. Поради уникалното си технологично естество, танкът е изтеглен рано от фронтовата линия на Украйна от страх, че загубата дори на един ще бъде сериозна вреда за Русия.

6. Китайски Т-99
Разработен през 2000 г., този танк от трето поколение е  странно копие  на стария съветски Т-90 и обединява откъснати конструкции от други западни танкове, смесвайки ги заедно в Т-99.  Той има активна система за лазерна защита, която му помага да се защити срещу наближаващи ракети, прекъсва оптичното оборудване на вражеския танк и дори може да бъде разгърнато срещу вражески хеликоптери.
Китай е произвел масово 1200 от тези танкове през последните 20 години, което го прави гръбнакът на бронетанковите сили. Въпреки това, тези танкове са относително неизпробвани в битка.

5. Корейски K2 Black Panther
Има отличен двигател, невероятна защита, мощно 120 мм гладкоцевно оръдие, което може да изстреля до 10 до 15 изстрела в минута. Южна Корея създаде този танк от следващо поколение, за да се противопостави на това, от което се опасява, че ще бъде евентуална севернокорейска инвазия.

4. Френски Leclerc XL
Проектиран е за скорост и маневра. Той може да изминава 50 мили в час и да взривява цели на разстояние до 2,5 мили. Този танк е по-лек от много от неговите колеги от трето поколение, като M1 Abrams.
Поради своята лекота, той не е толкова добре брониран, колкото другите танкове, с които се състезава. Leclerc обаче притежава реактивна броня, точно както Leopard-II.

3. Merkava V
Наричан  „Барак“ или „Светкавица“, израелският Merkava V  не само има напреднала технология, като сензори и способности за електронна война, но има и система за изкуствен интелект. Разполага  с  едно 120-милиметрово гладкоцевно оръдие, разработено от Израелската военна индустрия, способно да изстрелва снаряди с високо проникване и управляеми снаряди с обсег на стрелба до 4000 m.
Второто въоръжение се състои от 7,62 mm коаксиална картечница, 7,62 mm картечница, монтирана от дясната страна на покрива на купола, и вътрешно монтирана 60 mm минохвъргачка със затворно зареждане. Неговите сензори и електроника са невероятни и има впечатляващ двигател.

2. Американски M1 Abrams
Легендарен, с невероятен опит в експлоатация, този танк е една от най-добрите системи в света. За съжаление остарява. И модернизираната версия на AbramsX, въпреки че ще бъде дори по-сложна от своя предшественик - включително с бордова AI система, както израелците имат на новия си танк - тя вече не е подходяща за бойното поле.
Само войната в Украйна доказа колко по-ефективни във война са безпилотните самолети.

1. Руски Т-72
Причината този стар съветски танк да е най-добрият в света е поради факта, че се използва от множество държави. Той е лесен за работа и евтин. Руснаците откриха, че войната им в Украйна не е минала добре, като използват нито техния T-90M, нито гореспоменатия T14 Armata.
Т-72 удържа руснаците в битката. Нещо повече, тези системи са лесни за масово производство и, когато бъдат загубени (толкова много са били загубени в битка), това всъщност няма значение, защото Русия може просто, доста лесно и евтино, да произведе много повече.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от Русия
Западът знае, че Украйна не може да избегне поражение в конфликта с Русия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 часа
Скоро и в България ф-16 и абрамс дори и стар в двора на Надин за скрап
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 часа
Ако не сте разбрали пропагандата да ви я обясня : Русия била губила много ама много танкове Т-72 обаче бърже ги произежда. Надделява с количество дпоред главната мантра. Само ми е чудно дали Т-72 въобще още се проозвеждат и откъде се намират екипажи след като толкова юного са били загубени.
17
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 часа
По-голяма тъпотия от тази надали съммчел някога!!!!! Т-72 е най-унищожаваният танк в света след Т-34!! И това е дамо във войната в Украйна. ако има повече конфликти в света, с оператори на т-72- загубите щяха да са невъзвратими!! Относно Т-14 сАрмата-това е танк в 2 бройки, за вдигане на либидото....Пълен смях!!
16
2
 
5
 
! Отговори
ха-ха-хи...верваме преди 10 часа
Дрън-дрън та пляс-пляс...Т-90 е номер 1.....
15
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 часа
Т14 Армата е това нещо дето го дърпаха на буксир на парада нали?
14
4
 
10
 
! Отговори
Абрамсите не нам преди 10 часа
Ама Лепард 2 гори и пука кат загорели пуканки.
13
13
 
5
 
! Отговори
123 преди 10 часа
Ха ха ха Абрамсите поне участват в битки, а Арматата по далече от Червения площад не стигна. Тия мужиците не могат да направят танк който да пали, камо ли да стреля.
12
6
 
12
 
! Отговори
Евро Атлантик преди 10 часа
Това са руски хибридки! Ейбрамс е най-добрият танк на всички времена и скоро с него ще влезем в Масква! Слава Кокаiна!
11
7
 
7
 
! Отговори
Крим НЕ е Украйна преди 11 часа
Хохлите изложиха всичките си западни партньори с очевидната си некадърност. Нищо му нема на абрамса. Екипажът от хохли не става.
10
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 часа
След милиардите долари инвестиции в България, сега просто не мога да повярвам, че американците са дали стара бойна техника на приятелите от украина??? Това вероятно е руски фейк? Въпреки всичко, украина напредва!
9
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 часа
Да му мислят тези дето имат Армии, ние вече Армия немаме и такива проблеми не нъ вълнуват!!!
8
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 часа
Колко ще си купим? Питам за едни преатели от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС, ДПС-1/2...
7
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 часа
Щом самия танк е стар то технологията е аантична.
6
5
 
6
 
! Отговори
Зоркото око преди 11 часа
А как здраво пендос можете да ги (Абрамчета, кои-то се оказа за нищо не стават) пробутва на всички своите васали, ако не уплескал работата и не се включи в от началото загубена война в Украйна. Те бяха предупредени още през декември 2021 г. Но бизнесът им нещо се развали.
5
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 часа
Е как така, нали щяха да обръщат войната?!
4
1
 
11
 
! Отговори
Хм преди 11 часа
Танковете са по-скоро бреме в условията на война на дронове.То и преди имаха тежък проблем с ПТУР,а сега направо се сринаха.Не се ли измисли ефективна защита от дронове-спукана им е работата.
3
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 часа
Хахаха, запада си пробута всичките стари бараки и то за тройна цена. Само ние си дадохме тенекийте и то за без пари защото сме хитри и богати.
2
1
 
30
 
! Отговори
Едно ченге преди 11 часа
Много неграмотен и некадърен превод с гугъл преводач от човек, който грам не познава материята за която пише. За жалост нивото на журналистиката в България е отчайващо ниско.
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 часа
Za skrap...i za nova severna traba...