Танковете Abrams са твърде остарели, за да участват в битки

T-14 Armata са технологично превъзходни
21 окт 2024 22:47, Гергана Попова
75
Танковете Abrams са твърде остарели, за да участват в битки
Снимка: БГНЕС/ EPA

Американските танкове M 1 Abrams са станали твърде остарели за съвременните конфликти. Освен това те са твърде скъпи. Това пише вестник National Interest.

Изданието отбелязва, че M1 Abrams са били използвани активно в минали конфликти. Сега обаче това просто стана непрактично. На първо място, защото безпилотните самолети вече се използват все по-често по време на бойни действия. И Ейбрамс е безсилен срещу тях.

Тези танкове са скъпи и трудни за възпроизвеждане поради напълно разрушената отбранителна индустриална база на Америка, пише NI.
Това е особено забележимо в Украйна. Бойните машини няма да дадат на Киев предимството, което очаква. Като се има предвид, че Abrams  все още не са напълно разгърнати.

Докато танкове като модерния руски T-14 Armata са технологично превъзходни, тяхната висока цена и сложност доведоха до зависимост от по-стари модели като T-72, който предлага достъпност и лекота на масово производство.
По същия начин САЩ продължават да използват остарелите M1 Abrams, изправени пред предизвикателства от съвременни заплахи като дронове и противотанкови оръжия. Други забележителни танкове включват британската серия Challenger, германския Leopard II, китайския T-99, южнокорейския K2 Black Panther, френския Leclerc XL и израелския Merkava V.
Ефективността на танковете днес зависи не само от технологичната сложност, но и от способността за оцеляване, достъпността и надеждността в различни бойни сценарии

Изглежда, че колкото по-модерен е танкът, толкова по-вредна е загубата му за атакуваща сила (както е случаят с руския Т-14 Армата), пише още NI.

Изданието посочва и топ 10 топ на най-добрите танкове в света:

10. Британски Challenger-3
Замяната от следващо поколение на нашумялия Challenger-2 наистина е по-скоро ъпгрейд, отколкото пълна замяна. Въпреки това се казва, че новите танкове имат увеличени възможности, благодарение до голяма степен на техните мрежови компютърни системи и новото, още по-мощно основно оръдие. В този случай танкът се изгражда със 120 мм основно оръдие L55A1 с високо налягане, което според Rheinmetall, производителят на Challengers, ще изстрелва най-новите противотанкови снаряди с кинетична енергия и програмируеми многоцелеви боеприпаси.


9. British Challenger 2
Танк от трето поколение, той се използва от британската армия и Оман (въпреки че британците оттеглят този танк в полза на гореспоменатия Challenger-3). Оборудван с L30 120 mm танково оръдие, стрелящо както с дълъг прът, така и с муниции с висока експлозивна глава (HESH),  според уебсайта на Rheinmetall (конструкторът на танковете Challenger), този танк е предаден на украинците миналата година.
За съжаление,  Challengers  са твърде тежки и затъват в меката почва на украинското бойно поле.

8. Германски леопард II
Този танк е един от най-модерните в света. В интернет се разпространиха изображения, показващи как руснаците влачат повреден в битка  Леопард обратно в Москва, за да го изложат, след като е бил изоставен от украинския танков екипаж в битка. Тези танкове са сложни, те са маневрени, имат ефективни двигатели и още по-голяма огнева мощ.
Но, както при всички западни технологии, няма достатъчно налични и системата е твърде скъпа и сложна, за да бъде лесно възпроизведена навреме. В зоните, където тези танкове могат да се струпват, те могат да бъдат доста ефективни.

7. Руски Т-14 Армата
Обявен като най-великия танк на Русия, този танк е почти твърде надценен.
Толкова е напреднал, че е твърде скъп и сложен за производство в големи количества. Поради уникалното си технологично естество, танкът е изтеглен рано от фронтовата линия на Украйна от страх, че загубата дори на един ще бъде сериозна вреда за Русия.

6. Китайски Т-99
Разработен през 2000 г., този танк от трето поколение е  странно копие  на стария съветски Т-90 и обединява откъснати конструкции от други западни танкове, смесвайки ги заедно в Т-99.  Той има активна система за лазерна защита, която му помага да се защити срещу наближаващи ракети, прекъсва оптичното оборудване на вражеския танк и дори може да бъде разгърнато срещу вражески хеликоптери.
Китай е произвел масово 1200 от тези танкове през последните 20 години, което го прави гръбнакът на бронетанковите сили. Въпреки това, тези танкове са относително неизпробвани в битка.

5. Корейски K2 Black Panther
Има отличен двигател, невероятна защита, мощно 120 мм гладкоцевно оръдие, което може да изстреля до 10 до 15 изстрела в минута. Южна Корея създаде този танк от следващо поколение, за да се противопостави на това, от което се опасява, че ще бъде евентуална севернокорейска инвазия.

4. Френски Leclerc XL
Проектиран е за скорост и маневра. Той може да изминава 50 мили в час и да взривява цели на разстояние до 2,5 мили. Този танк е по-лек от много от неговите колеги от трето поколение, като M1 Abrams.
Поради своята лекота, той не е толкова добре брониран, колкото другите танкове, с които се състезава. Leclerc обаче притежава реактивна броня, точно както Leopard-II.

3. Merkava V
Наричан  „Барак“ или „Светкавица“, израелският Merkava V  не само има напреднала технология, като сензори и способности за електронна война, но има и система за изкуствен интелект. Разполага  с  едно 120-милиметрово гладкоцевно оръдие, разработено от Израелската военна индустрия, способно да изстрелва снаряди с високо проникване и управляеми снаряди с обсег на стрелба до 4000 m.
Второто въоръжение се състои от 7,62 mm коаксиална картечница, 7,62 mm картечница, монтирана от дясната страна на покрива на купола, и вътрешно монтирана 60 mm минохвъргачка със затворно зареждане. Неговите сензори и електроника са невероятни и има впечатляващ двигател.

2. Американски M1 Abrams
Легендарен, с невероятен опит в експлоатация, този танк е една от най-добрите системи в света. За съжаление остарява. И модернизираната версия на AbramsX, въпреки че ще бъде дори по-сложна от своя предшественик - включително с бордова AI система, както израелците имат на новия си танк - тя вече не е подходяща за бойното поле.
Само войната в Украйна доказа колко по-ефективни във война са безпилотните самолети.

1. Руски Т-72
Причината този стар съветски танк да е най-добрият в света е поради факта, че се използва от множество държави. Той е лесен за работа и евтин. Руснаците откриха, че войната им в Украйна не е минала добре, като използват нито техния T-90M, нито гореспоменатия T14 Armata.
Т-72 удържа руснаците в битката. Нещо повече, тези системи са лесни за масово производство и, когато бъдат загубени (толкова много са били загубени в битка), това всъщност няма значение, защото Русия може просто, доста лесно и евтино, да произведе много повече.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от Русия
Западът знае, че Украйна не може да избегне поражение в конфликта с Русия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 минути
Вече ни подготвят за нова песен. Понеже руската икономика оцеля, въпреки Урсула,, а на бойното поле нищо не се реши в полза на Украйна, въпреки Борел, сега се чудим как да сменим музиката. Един вид, добре я мислихме, обаче техниката стара. Как да продължим? Или с още много пари за нова или да пробваме да попитаме дали Путин ще благоволи да вдигне телефона. Белкем кандиса да ни измъкне от кашата.
73
0
 
4
 
! Отговори
Що за статия е това? преди 13 минути
Честно, какво всъщност цели тази статия? Да извини провала на западната техника в Украйна?
72
2
 
1
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 14 минути
Да идват танковете!
71
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 18 минути
На калпав космонавт и ракетата му е крива. Не е само до Абрамс или Т72. Военното дело не е за всички глави. Да водиш война в Русия е трудно, да победиш - съмнително. Военната наука е в Русия.
70
1
 
3
 
! Отговори
Хаха преди 26 минути
Стават, ама срещу индианци
69
0
 
5
 
! Отговори
Българин преди 29 минути
Западните танкове горят като кибритени котиики теса ненужни и негодни също както и останалото западно оръжие.
68
1
 
2
 
! Отговори
Щото па БеГето преди 38 минути
Има по нови нали.Мухахаха
67
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 54 минути
Това е преведено от про-руски сайт на английски. Там също пише че ракети на Мъск не могат да стъпят на малкия пръст на руските :)
66
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Танковете трябва да са евтини и заменими. Все още имат роля на бойното поле, както се вижда в Украйна, но свършиха ония времена, в които се използваха за масово настъпление.
65
1
 
12
 
! Отговори
Ужас преди 1 час
Сега веднага нашите предатели ще купят и "абрамси"както купиха "страйкъри" който горят като кибрит в Украйна.
64
3
 
7
 
! Отговори
прасе в шума преди 1 час
На туй тенеке Абрата кат му туриш един компир у асуспуха, земе че угасне, а като го пъйниш в оръдието....земе та цъфне кат майска роза.
63
4
 
16
 
! Отговори
абе пич преди 1 час
До картинки от вчера; ти наистина ли вярваш, а че тези татуирани с нацистки кръстове и изрисувани като стена на кеннннеффф укро-педдеррраси могат да победят Русия ! Ти чувал ли си им лигавия педерррастки език !? ами пич, това са родени педдеррраси, те освен да дъхххат на Руснаците за друго не стават
62
2
 
3
 
! Отговори
картинки от вчера преди 2 часа
M1 Abrams подкрепя контраатаката на 47 ОМБр срещу Новоивановка, Курска област, РФ. Дали е жив още или още вчера е унищожен няма сведения.
61
1
 
17
 
! Отговори
Числото на преди 2 часа
унищожените в рамките на СВО Leopard II, M1 Abrams, Challenger 2 надхвърли 50.
60
4
 
7
 
! Отговори
в България гладувате преди 2 часа
и за това не знаете ... Абрамса може да работи на пропан-бутан. Като го включат на газ, отзад на решетките става яко барбекю ...ама то нито в България нито в режимника на Зельо снаете какво е стек и едва ли ше научите, така че няма как да знаете как правилно да ползвате Абрамса
59
1
 
6
 
! Отговори
Ама че преди 2 часа
калпав превод....
58
3
 
18
 
! Отговори
на укро маймуните преди 2 часа
До картинки от вчера на укропитеците и летящи чинии да им дадат пак ще загубят, укропитека е по-тъъъъп и от македонеца, някое берберско племе да бяха закарали да се бие по-добре щяха да се опраят от маймунобандеровците
57
1
 
12
 
! Отговори
картинки от вчера преди 2 часа
На Покровското направление бойците от войсковата група "Центр" активно ликвидират класирания тук на второ място M1 Abrams. Тлъста цел е той. Тромава.
56
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Доста интересно, същото нещо е и с новите коли, твърде скъпи и чупливи обаче никой не иска да кара руски нали.
55
14
 
7
 
! Отговори
Еер преди 2 часа
Не знам какво е пила авторката преди да напише тази статия но Т72 се оказа най-смъртоносния танк за екипажа. Няма кой да бие рекорда за полет на купол на височина. Това, че е по-нисък и уж труден за уцелване спрямо останалите въобще не му помага в битки.