Русия твърди, че е превзела две села в източната част на Украйна

Официалните украински отчети обаче "мълчат"
9 окт 2024 16:52, Гергана Попова
38
Русия твърди, че е превзела две села в източната част на Украйна
Снимка: БГНЕС/ EPA

Руското министерство на отбраната съобщи, че неговите сили са поели контрола над две селища в Източна Украйна, което е последното постижение в стремежа им да осигурят сигурността на района на Донбас, пише Ройтерс.

Още по темата

В доклад на министерството се казва, че селата Золота Нива и Зоряне Перше са били поставени под руски контрол. Общностите имат приблизително население от няколкостотин жители всяка. Двете села се намират на север и на юг от град Курахове, един от центровете на военни действия на източния фронт.

Официалните украински отчети за боевете не споменават контрола над нито едно от селата, което е загубено. Но украинският генерален щаб признава, че секторът Курахово е арена на най-тежките битки на източния фронт. За последен път Генералният щаб посочи Золота Нива в неделя като едно от двете села, подложени на поредица от руски нападения.

Миналата седмица украинските сили изоставиха разположения на хълм град Въгледар, по-на юг, след две години на успешна защита срещу последователни опити на Русия да го превземат.

Говорителка на украинската армия каза в понеделник, че руските сили са навлезли в покрайнините на източния украински фронтов град Торецк, североизточно от Курахово.

Руските медии цитират съветник на установената от Русия администрация на Донецка област Игор Кимаковски, който казва, че руските войски са навлезли в центъра на града от различни посоки.

"Сега те контролираха всички високи жилищни сгради."

Украински военни блогъри казаха, че руските войски са поели контрола над центъра на града и срещат съпротива, докато се опитват да превземат североизточните райони.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: войнаУкрайнаРусия
Още от Русия
Русия: Спешните горещи линии със САЩ и НАТО остават, ядреният риск нараства
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Селце по селце, накрая след 1000 години ще стигнат до Берлин, след 2000 години до Лисабон :))) Велики са рашките, много велики :)))
11
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Руснаците пускат клипове с доказателства когато от превзетите селища. Украинците е все тая дали мълчат при такъв случай...
10
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Крайно време е Украйна да капитулира. Това са 2 града и 5 села и освен това укрите се изнесоха в Русия. Вече 5 млн са там, а 500 хилки в Беларус и ежедневно напират, но Путин им въведе филтрация на любимото ми летище Шереметиево и ги връща по стотици на ден. Скоро всички ще се запътим къв матушка Рус за по-добър живот. Запомнете ми думите.
9
15
 
5
 
! Отговори
Нелинда Пулицарката преди 1 седмица
Е тфа трябаше да статия с големи червьонъе букви на заглавната страница! След три години ожесточени боеве срещу многолюдната светофна фашистка армия, могучая най после превзе две фашиски села след като 200 000 херои умряха за свободата!А забраих ве ,Тръмпо се обадил на приятеля си Путин! Пулицъра ми е в кърпа вързан!
8
4
 
13
 
! Отговори
до 6 Освен освободен преди 1 седмица
Точно така, а при Угледар приключи 72-ра бригада на хохлите...
7
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Торецк е почти превзет от Русия, а вие пак пишете новини от преди две седмици...
6
0
 
20
 
! Отговори
Освен освободените преди 1 седмица
две села в Курска област и две села в ДНР, безследно изчезна 152-ра ВСУ-бригада.
5
5
 
12
 
! Отговори
Тя преди 1 седмица
Напред към Киев ! Ура ,да се свършва най-после!
4
2
 
19
 
! Отговори
Вс на РФ са преди 1 седмица
освободили две села в Курска област и две села в ДНР.
3
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Оня Зеленски нали щеше да побеждава Русия, така ли побеждава?
2
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
coвeтcкaта тактика е количеството бие качеството - 100 към 1
1
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Недейте ползва гугъл преводач, като си копирате статиите. Получават се безмислици. Иначе наистина руснаците си напредват в Донецкия регион. В крайна сметка, трябва да бъдат изхвърлени украинските войски от териториите на Русия.