Западът предпочита да не обсъжда на глас обречеността на Украйна

Парите не са достатъчни, за да се спечели която и да е война
8 окт 2024 19:00, Инна Ангелова
284
Западът предпочита да не обсъжда на глас обречеността на Украйна
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Западът предпочита да не обсъжда на глас загубата на украинските територии. Затова е по-лесно всички просто игнорират тази тема, пише списание Advance. Изданието отбелязва още, че рано или късно Киев ще достигне “критичната точка”.

“Западът скоро ще стигне до горчивото заключение: Украйна ще бъде принудена да загуби територия само ако светът не рухне в Трета световна война. Но никой не иска да говори за това на глас“, пише Advance.

Президентът на Украйна наскоро беше на обиколка в САЩ, набирайки средства за военните усилия, но преди всичко той се опитваше да очертае своята стратегия за това “как да победим Русия“. Той се срещна с президента Байдън, вицепрезидента Харис, както и с бившия президент Тръмп, за да представи своя “план за победа“.

И въпреки че се върна в Украйна с допълнителна 8 милиарда долара, Зеленски не получи разрешение да използва   американски системи за голям обсег срещу Русия, пише “Труд”. След завръщането си украинският президент призна, че ситуацията на място е изключително трудна за неговите сили. "Докладите от нашите сектори показват, че ситуацията е много, много трудна“, каза той в обръщение.

Тръмп, който нарече Зеленски "най-големият продажник в света", е наясно, че Украйна няма всички необходими ресурси. Хората, оборудването и парите са в упадък. Война е, всичко, което се изпрати, бързо се консумира.

От друга страна, Русия увеличава разходите си за отбрана с една четвърт през 2025 г., достигайки 6,3% от своя БВП – най-високият дял от Студената война насам. Общите разходи за отбрана ще нараснат до 13,5 трилиона рубли (132 милиарда евро).

Парите обаче не са достатъчни, за да се спечели която и да е война. Има неща, които не могат да се купят с пари, продължава анализа си Advance. Едно от тях е човечността.

Украйна започва хронично да остава без хора и сега те се опитват да попълнят редиците си по различни начини, включително чрез все по-агресивни опити за мобилизация на украинци, избягали от страната именно за да избегнат мобилизация. Но парите дори не могат да купят безкрайно оборудване, защото просто няма достатъчно от него. А именно, на Запад вече не може да се даде много.

Загубите на Украйна през последните две години и половина са може би най-добре пазената тайна на тази война. Сигурното обаче е, че жертвите са стотици хиляди. Руските загуби също трябва да са много големи, може би дори по-големи? Това е предмет на ожесточени дебати, но в контекста на военната пропаганда е много трудно да се каже какво е обективна информация. Но дори и да е така, просто Русия е по-гъсто населена страна (144 милиона души срещу 38 милиона в Украйна) и този фактор определено е на нейна страна. Киев, от друга страна, сега е изправен пред сериозен недостиг на войници на фронтовата линия.

Миграцията и корупцията също взеха своето. Докато много способни украинци са избягали в чужбина или са били подкупени, за да избегнат бойни зони, военните части сега са съставени предимно от много млади или стари войници, много от които са слабо обучени. Нищо чудно, че според съобщенията моралът е нисък и пада.

Русия също претърпя драматични загуби. Но за разлика от Украйна, тя е в състояние да компенсира тези загуби. Дори и без обща мобилизация, Кремъл успява да наеме стотици хиляди нови войници, повечето от които на договор. Заплатите също са атрактивни - средният войник получава около 54 000 евро годишно. Средната месечна заплата в Русия обикновено е около 700 евро, или около 8400 на година. Не е трудно да се заключи, че този вид пари сравнително лесно мотивират някои да се включат във войната.

Русия се преориентира към военна икономика и този процес е завършен. Именно поради този факт много хора не бързат да сложат край на войната, защото в известен смисъл руската икономика функционира "благодарение" на активната война, която тя води в Украйна.

В същото време артилерията се превръща в ахилесовата пета на Украйна. Проблемът вече не е само в боеприпасите, които от известно време са оскъдни. Според достоверни доклади, когато става дума за гаубици, Украйна вече е числено превъзхождаща почти десет към едно. Като се има предвид, че това е тенденция, която продължава да се развива в ущърб на Украйна, наближава повратна точка, когато украинските поражения на земята могат да станат много по-бързи.

В един момент руската армия ще ги надвие до такава степен, че цели отбранителни линии ще започнат да се срутват и тогава вече няма да сме свидетели на тези много постепенни руски напредъци, но Украйна може да започне да губи огромни територии, пише още изданието.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от Русия
Русия: Спешните горещи линии със САЩ и НАТО остават, ядреният риск нараства
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
267
0
 
2
 
! Отговори
Компасът преди 1 седмица
Като наблюдавам как вървят нещата се очертава скоро част от Запада да стане Изток.
266
0
 
1
 
! Отговори
До Анонимен №264 преди 1 седмица
Укайна ще победи, въпреки историческото лицемерие на САЩ, Англия, Франция, Германия и други предатели. *********************************** Сега остава да ни обясниш защо смяташ така. Аааа, да, сетих се! В детските приказки в евтината холивудска бълвоч развръзката винаги е щастлива. Няма как и сега в реалния свят да не стане така :-))))
265
0
 
0
 
! Отговори
до Анонимен №265 преди 1 седмица
Пройчо, такива вкиснати манджи ни ги пробутват вече много време. Уродлива форма без никакво съдържание. Затова намали малко евроатлантическия патос.
264
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не руснаци убиват руснаци. Вие нямате право да казвате кой какъв е! Такива като ваа, глупави с промити мозъци и отровени, които следват думите на господаря си са най-опасни. Изключително опасни и вредни хора. Отровени хора. Сами те са отрова, която в своята безпределна наглост си позволява да казва на другите какво да правят и какво да бъдат, как да съществуват и как да умра. Но няма, стига, повече не! Украинците са украинци. И путин с империалистическата си олигарсхия убива руснаци и украинци.
263
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Укайна ще победи, въпреки историческото лицемерие на САЩ, Англия, Франция, Германия и други предатели.
262
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Руснаци убиват руснаци. едните наричат себе си украинци. западът ако страда за нещо, то е за парите, които дава и няма да си върне. а ние?
261
0
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
До преди месец хутите бяха свалили поне 5 от най-големите и скъпи дронове на сащ.
260
0
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
Западът са лицемери и лъжци - това са евроатлантическите ценности.
259
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 82 ОМБрсКОРО ЩЕ ВИДИШ ИРАНСКИТЕ РАКИТИ КАК ПОРАЗЯВАТ НАРЕД. СВЪРШИ ФИЛМА С ПРОПАГАНДНОТО ПРЕВОЗХОДСТВО НА ЗАПАДА
258
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Донки ХотщО НЕ ХОДИШ ТАМ ДА СЕ ВКЛЮЧИШ В МОБИЛНАТА ВОЙНА...
257
8
 
1
 
! Отговори
Донки Хот преди 1 седмица
До Анонимен 255 Украинци лежат в окопите. Грешка, водят мобилна война в Курск, на която руснаците не са научени, защото карат със стратегия и тактика от съветско време.
256
1
 
5
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 1 седмица
Ще гледа и трае мълчаливо. Комисионни има за разделяне все пак
255
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Завзети руски територии-район с размери 20х20 км! Бяха 20х50 км... Освободени украински територии -малко над 130000 кв. км! Ще пада голямо пазарене!
254
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А какво точно сейлва Зеленски? Щмм е сейлсмен...
253
11
 
7
 
! Отговори
(^.^) преди 1 седмица
В своята "обреченост" Украйна като нищо може да завземе още някоя руска погранична област, докато путин напредва с някой и друг квадратен метър, в някое украинско село. Тогава може да има преговори и завзетите руски територии, да бъдат заменени за Крим, Донецк и Луганск ... Само, че преговорите няма как да се водят с путин и статутът му на военнопрестъпник и убиец на мирни украински граждани, а с лице което ще го наследи, неангажирано с военните му престъпления ... !!!
252
5
 
7
 
! Отговори
Сейлсмън преди 1 седмица
Тръмп нарече Зеленски "Най-големият Сейлсмън в историята", сейлсмън означава продавач, а не продажник, и който не съзира разликата не е наред нито с българския, нито с английския.
251
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А какво да правят, след като клетия Джо Байдън отказа да отиде в Рамщайн, за да се предоговорят следващите доставки за оръжия за Украйна ??Човекът просто има каза в прав текст.....оставете ме на мира да си гледам старините! Да се оправя следващия след мен....
250
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Родина - мать зовет! Ще смажат Украйна и всички нейни поддържници, не защото русняците са по-добри войни, а защото са по-мотивирани и отговорни! Как виждате един западняк да лежи в окопите , да се бие и то за кого? Авантюристите свършиха!
249
17
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Запада не обсъжда и гъсто населена Европа спрямо празната територия на Русия / болшая и могучая/. Освен , че не е населена но и самърдява природата .
248
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не иска да обяви провала си,но погуби Украйна.Не на фашизма!