Брюксел размрази руски активи, даде ги на Зеленски

Украйна получи транш от 1,5 млрд. евро за оръжие
26 юли 2024 23:40, Инна Ангелова
218
Брюксел размрази руски активи, даде ги на Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия съобщи, че ЕС за първи път насочва средства в помощ на Киев от печалбите от запорираното руско държавно имущество по силата на европейските санкции срещу Москва заради войната в Украйна.

Това означава, че Зеленски, ще получи транш от 1,5 милиарда евро. Средствата са от приходите от имущество, държано от централните депозитари на ценни книжа, и са били предоставени от финансовата компания “Юроклиър” на ЕК като първа вноска на 23 юли. Сега парите ще бъдат предоставени в подкрепа на военните способности на Украйна и за възстановяването на страната от пораженията, предизвикани от руските удари.

С въвеждането на санкциите ЕС наложи запор на имущество на руската централна банка. Извънредните приходи, събрани след запора, не принадлежат на Русия, пише в съобщението. Забраната за транзакции, свързани с имуществото и запасите на руската централна банка и нейните филиали, води до натрупване на извънредни приходи, пояснява комисията.

В-к “Труд” допълва, че в руските медии се е появил клип, в който руски гражданин заяви, че е взривил военен в колата му в Москва по-рано тази седмица по нареждане на Службата за сигурност на Украйна, предаде “Ройтерс”, като уточни, че не потвърждава информацията. В сряда вестник “Комерсант” съобщи, че при експлозия на бомба в кола в северната част на Москва е ранен офицер от руското военно разузнаване.

Министерство на вътрешните работи на Русия каза, че ранени са били двама души и че е образувано наказателно дело. Кадри от видеонаблюдението показаха как паркиран пред жилищна сграда автомобил “Тойота Ландкрузър” избухва в огнено кълбо.

Късно в сряда турските власти съобщиха, че са арестували в Бодрум руски гражданин, заподозрян за нападението, след като той е пристигнал с полет от Москва. Руската Федерална служба за сигурност съобщи вчера в изявление, че мъжът, когото тя назовава като Евгений Серебряков, е бил докаран в Русия от Турция и предаден на следователите.

Във видеоклипа, публикуван от РИА “Новости”, Серебряков казва, че е бил вербуван от украинското разузнаване миналата година и от него е поискано да убие “един офицер”.

Той казва, че е събрал компонентите за бомбата по искане на украинския си водещ офицер и я е поставил под автомобила. Обещано му било украинско гражданство и 10 000-20 000 долара като възнаграждение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
някое друго диамантче на ушенцата на жената..
84
13
 
7
 
! Отговори
ТЪПУТИНАСРАНАСТ преди 1 месец
олелееееееееееееееееееее КОГАТО СЕ ОБЯВИ, ЧЕ КАМАЛА ХАРИС ПЕЧЕЛИ ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ В САЩ ПРЕЗ НОЕМВРИ 2024-ТА НАПРАВО КЕ НИ СКЪСАТ ТЪПУТИН В УКРАЙНА!
83
27
 
8
 
! Отговори
Стига бе, преди 1 месец
...Путин се опитва за окраде огромни територии от Украйна, а Копейките плачат за някакви си милиарди! А колко милиарда окраде Русия от изнесено украинско зърно , не казват ! Когато бъдете осъдени на репарации за всички престъпления , които Кремъл извърши в Украйна, тогава ще видите ,какво значи да плащаш! А засега, можете да ревете помалко!
82
21
 
9
 
! Отговори
Така е честно и по преди 1 месец
библейски . Да вземеш от крадеца и разбойника и да го дадеш на потърпевшия от престъпленията . Сега с останалата част от парите Нато трябва да си покрие разходите по оръжието предоставено и ако остане нещо да се даде на Украйна
81
7
 
25
 
! Отговори
Искам у парламента преди 1 месец
Крадат Руски пари, дават ги на Зелето, той купува оръжие от тях и им ги връща.Перат крадените си пари чрез Зелето на кратко....Гениална схема - хем крадеш, хем си герой защото "спасяваш" Крайна.
80
1
 
24
 
! Отговори
Един там преди 1 месец
По физиономията на Зеленски може да се каже че укрите побеждават на фронта...
79
4
 
35
 
! Отговори
До 97 и подобни преди 1 месец
БРИКС и Русия и това ще понесат. И понеже Русия побеждава на фронта, накрая условията й ще включат Одеса и още територии През всички отверстия ще им излезе на Украйна и ЕС тази кражба. САЩ са хитри- не само продължават да купуват от Русия, но и вдигат санкциите срещу руски банки. А ЕС я чака тежка и вечна зима.
78
16
 
7
 
! Отговори
Фют преди 1 месец
До 83. А в Русия всички майки, съпруги и деца загубили близките си в тази кървава тероруска СВО, са благодарни и благославят негово величие ботокса.
77
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дано цял свят си изтегли активите от западните крадци.
76
2
 
22
 
! Отговори
Фикси преди 1 месец
Яко кока бааат :D
75
3
 
37
 
! Отговори
Велес преди 1 месец
Еми, така е... Те ги дават на Зеленски, а той им ги връща за закупеното оръжие... И това ако не е брутална кражба на ЕС и САЩ ..... Но си има Видов ден....
74
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И ква стана тя? Русия с парите си ще финансира Украйна в борбата и срещу Русия...
73
3
 
38
 
! Отговори
1 преди 1 месец
Като капитулирате да видим как ще връщате парите
72
31
 
5
 
! Отговори
СЛАВА РОССИИ! преди 1 месец
Велик Египет е славен със своите велики гробници! Велика Русия е славна със своите велики гробища! Слава России!
71
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е поне един камион кока.
70
44
 
3
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Русия не е "братски" народ! Откакто Путин изпрати азиатските орди за убиват и мародерстват из православна Украйна, това е азиатска държава, с която не трябва да имаме нищо общо! Колкото до Китай, това ще бъде първата държава ,която ще тресне Русия, след като загуби войната! А и Китай и Турция ще бъдат първите държави, който ще влязат за възстановяването на Украйна! Кремъл ще плаща за престъпленията си поколения наред!
69
4
 
11
 
! Отговори
До Ст Стамболов преди 1 месец
Стига си плашил хората да не си изказват мнението! Пък се писал и Стефан Стамболов, ***!
68
1
 
35
 
! Отговори
Мара общата преди 1 месец
На една мравка каквото и да и дадеш не може и да одраска кожата на слон.
67
38
 
2
 
! Отговори
Ст Стамболов преди 1 месец
Който реве за рашка да отива там , предупреждавам ви , да не кажете после ама то онлайн какво ли не пишат , защо сега така .
66
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вместо да помагат, европейците наливат масло в огъня . Русия наистина заслабва, но постепенно къса връзките с Европа. А Китай става по-силен. Прецакваме си региона, прецакваме си отношенията с братски народи, за да угаждаме на Американците..