Брюксел размрази руски активи, даде ги на Зеленски

Украйна получи транш от 1,5 млрд. евро за оръжие
26 юли 2024 23:40, Инна Ангелова
218
Брюксел размрази руски активи, даде ги на Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия съобщи, че ЕС за първи път насочва средства в помощ на Киев от печалбите от запорираното руско държавно имущество по силата на европейските санкции срещу Москва заради войната в Украйна.

Това означава, че Зеленски, ще получи транш от 1,5 милиарда евро. Средствата са от приходите от имущество, държано от централните депозитари на ценни книжа, и са били предоставени от финансовата компания “Юроклиър” на ЕК като първа вноска на 23 юли. Сега парите ще бъдат предоставени в подкрепа на военните способности на Украйна и за възстановяването на страната от пораженията, предизвикани от руските удари.

С въвеждането на санкциите ЕС наложи запор на имущество на руската централна банка. Извънредните приходи, събрани след запора, не принадлежат на Русия, пише в съобщението. Забраната за транзакции, свързани с имуществото и запасите на руската централна банка и нейните филиали, води до натрупване на извънредни приходи, пояснява комисията.

В-к “Труд” допълва, че в руските медии се е появил клип, в който руски гражданин заяви, че е взривил военен в колата му в Москва по-рано тази седмица по нареждане на Службата за сигурност на Украйна, предаде “Ройтерс”, като уточни, че не потвърждава информацията. В сряда вестник “Комерсант” съобщи, че при експлозия на бомба в кола в северната част на Москва е ранен офицер от руското военно разузнаване.

Министерство на вътрешните работи на Русия каза, че ранени са били двама души и че е образувано наказателно дело. Кадри от видеонаблюдението показаха как паркиран пред жилищна сграда автомобил “Тойота Ландкрузър” избухва в огнено кълбо.

Късно в сряда турските власти съобщиха, че са арестували в Бодрум руски гражданин, заподозрян за нападението, след като той е пристигнал с полет от Москва. Руската Федерална служба за сигурност съобщи вчера в изявление, че мъжът, когото тя назовава като Евгений Серебряков, е бил докаран в Русия от Турция и предаден на следователите.

Във видеоклипа, публикуван от РИА “Новости”, Серебряков казва, че е бил вербуван от украинското разузнаване миналата година и от него е поискано да убие “един офицер”.

Той казва, че е събрал компонентите за бомбата по искане на украинския си водещ офицер и я е поставил под автомобила. Обещано му било украинско гражданство и 10 000-20 000 долара като възнаграждение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
26
 
4
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 1 месец
3-ТА ГОДИНА , РУСИЯ СЕ ОПИТВА ДА ПОРОБИ ОТНОВО ГЕРОИЧНА УКРАЙНА------ЕТО, НЕЩО КОЕТО ИЗОБЩО НЯМА КАК ДА СТАНЕ!!!!
104
4
 
24
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Колкото и да конфискуват,няма да е повече от 300млрд. Тия пари я стигнат на Украйна за още 2 години,я не.Обаче завладяната територия струва много повече,като земя и природни богатства отдолу,както и като военен плацдарм.Освен това,американски фирми са изкупили 30% от обработваемата земя.Какво ще стане когато Русия завладее(или вече е завладяла) тези райони?Няма ли да конфискува американската собственост?
103
1
 
11
 
! Отговори
СмехСмех преди 1 месец
Хитлер не само че не е стигнал Москва за 10 дни ама я е стигнал в началото на зимата и нафтата на немските танкове змръзнала
102
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Същото ще стане и с бъдещите ви дигитални парички! Който не слуша Урсулка фон Файзер му се замразяват и взимат дигиталните цифрички. Опичайте си акъла! Запада ни готви робство и ще кажат , че Путин е виновен и е за наша сигурност! Запасете се с консерви и стоки от първа необходимост за повече от 1 година. Скоро може да пуснат доминото по приключването на кеш парите.
101
7
 
5
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 1 месец
РУСКИЯ ПОТЕНЦИАЛ--- НЕ МОЖЕ ДА СЕ СРАВНЯВА ИЗОБЩО С ПОТЕНЦИАЛА НА СВОБОДНИЯ ЗАПАДЕН СВЯТ!АКО БЕШЕ ТАКА--- ХИТЛЕР НЯМАШЕ ДА СТИГНЕ МОСКВА ЗА 10 ДНИ!
100
5
 
15
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Да не ревете после, про'с'таци евроатлантически, че ПАК ще плащате репарации?!
99
19
 
6
 
! Отговори
СЛАВА НА УКРАЙНА преди 1 месец
САЩ И ЕВРОПА ВИНАГИ ЩЕ СА С ТЯХ---СМЪРТ НА РУСКИЯ АГРЕСОР !!!
98
3
 
19
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Че кражбата е стара евроатлантическа ценност. Дан'би стара Европа да е забогатяла от работа, а не от робски труд?
97
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
116- прав си- и не разбирам защо в бедна Германия пребивават между 2/3 милиона Рашки- помощите им са 1600евро, а в благоденстваща Раша- мин заплата след данъци- 360лв, и средна около 1300лв- а речи къв го дирят в тая Фалирала и лоша Европа, а не бягат в Китай, Индия, Северна Корея- не в БРИКС, а в ЕС- що бе що....
96
13
 
7
 
! Отговори
РУСКИЯ СВЯТ .... преди 1 месец
....Е ОБРЕЧЕН И ОТВРАТИТЕЛЕН ЗА НОРМАЛНИТЕ ЦИВИЛИЗОВАНИ ХОРА---- ТОЙ НЯМА БЪДЕЩЕ!!!!
95
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди години имах колежка рускиня- редовно идваше на работа посинена от алкохолизирания си мъж. Много пъти говорихме с нея да се прибере в Русия и да забрави за човека който я пребива жестоко, тя отговори- ...вие не знаете какво е там, по добре тук нищо, че моят ме бие....ами после имахме ГУГЪЛ МАПС и видяхме защо тя препочита боя пред това да се върне в Блатная.
94
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато действаш против правилата на нормалния човешки разум може да си единствено Урсула .
93
4
 
7
 
! Отговори
Аутсорса преди 1 месец
В така толерираните у нас аутсорсингови фирми служителите нямат никаква защита (наличие на синдикати и др. ) и разчитат само на милостта на меринджеите, които се назначават предимно по шуробаджанашкия принцип и толерират само определена група служители около себе си . Останалите изразяват някаква позиция главно чрез напускане на компанията и мълчалив протест , но във всички случаи са прецакани и зависими. Защо ли в Германия не е така ? Обещават голямо благоденствие, което всъщност е обедняване
92
4
 
15
 
! Отговори
Пълен идиотизъм преди 1 месец
Нека ги вземат, но защо ги дават пак за унищожаване на украинци и Украйна? Продължаването на тази война ще премести границите на Русия зад Лвов.
91
7
 
16
 
! Отговори
Нищо преди 1 месец
Русия ще си ги земи, чак до Източна Германия
90
21
 
8
 
! Отговори
РАЗБЕРЕТЕ ГО: преди 1 месец
КОЛЕКТИВНИЯ ЗАПАД И САЩ , НЯМА ДА ОСТАВЯТ РУСИЯ ДА ПОБЕДИ В ТАЗИ ВОЙНА---УКРАЙНА ЩЕ БЪДЕ ЧАСТ ОТ ЗАПАДНИЯ СВЯТ!
89
4
 
11
 
! Отговори
Нико преди 1 месец
Сега ще купи още едно Бугати.
88
3
 
8
 
! Отговори
Нико преди 1 месец
Сега ще купи още едно Богатинов.
87
7
 
28
 
! Отговори
88 преди 1 месец
Груба грешка на еврогейзерите!И откровена кражба!И това било демокрация!?Толкова ли нямат ЕДИН нормален политик,който да се противопостави на тази лудост!?
86
24
 
8
 
! Отговори
Вчерашната статистик преди 1 месец
Цепи ! За нула време Камала Харис стигна 52 % срещу 46 за конспиративния старец . Така че още милиярди Москва ще плаща .