Ким изпратил на Русия контейнери с близо 5 млн. артилерийски снаряда

Владимир Путин вероятно ще поиска още, когато посети Пхенян
16 юни 2024 21:42, Анисия Иванова
371
Ким изпратил на Русия контейнери с близо 5 млн. артилерийски снаряда
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Северна Корея е изпратила на Русия контейнери, в които могат да се съхранят близо 5 млн. артилерийски снаряда, а руският президент Владимир Путин вероятно ще поиска още повече, когато скоро посети Пхенян, заяви министърът на отбраната на Южна Корея.

Шин Уонсик заяви в интервю за Bloomberg News, че Сеул е открил поне 10 000 контейнера, изпратени от Северна Корея за Русия, в които може да се съхраняват до 4,8 милиона артилерийски снаряда, каквито Путин използва при бомбардировките на Украйна.

"Очаква се Путин да потърси по-тясно сътрудничество в областта на сигурността със Северна Корея, особено военни доставки като артилерийски снаряди, които са необходими, за да се възползваме от шанса за победа", каза Шин. Той каза още, че Северна Корея е изпратила десетки балистични ракети, за да подпомогне атаката на Путин срещу съседката си.

В замяна на боеприпасите Русия е изпратила на Северна Корея технологии, които да подпомогнат плановете ѝ за разполагане на редица шпионски спътници, както и конвенционални оръжия като танкове и самолети.

Путин ще посети Северна Корея още през следващата седмица, съобщи южнокорейският вестник DongA Ilbo. Пътуването ще бъде първото му от юли 2000 г. насам и ще подхрани опасенията на САЩ и техните партньори за трансфери на оръжия, които са помогнали на Кремъл в нападението му срещу Украйна в замяна на помощ за поддържане на режима на Ким Чен Ун.

След като Киев вече получи нови оръжия за милиарди долари от своите американски и европейски партньори, прозорецът за руски пробив се стеснява, въпреки че Русия продължава да обстрелва с ракети и безпилотни самолети украински градове, включително енергийна инфраструктура.

Боеприпасите, изпратени от Северна Корея, откакто Путин и Ким се срещнаха в Русия през септември на среща, която доведе до засилване на търговията между съседите, вероятно далеч надхвърлят изпратените от САЩ и Европейския съюз. Това позволи на силите на Кремъл да бомбардират Украйна, тъй като бяха принудени да нормират боеприпасите поради намаляващите доставки - като помощта беше спряна в Конгреса на САЩ.

Докато украинските официални лица алармираха за заплахата от руски пробив по време на месеците на забавяне на американските оръжейни доставки, войските на Киев в повечето случаи удържаха линията, въпреки че бяха превъзхождани с 10:1 от нахлуващата армия на Москва. Европейският съюз пое ангажимент да изпрати на Украйна един милион артилерийски снаряда до края на годината.
 
Междувременно Ким прави големи разходи за своята ракетна програма. Според Шин ракетните изпитания през миналата година са стрували около 1 млрд. долара. Сумата представлява около 4% от икономиката на Северна Корея, която според изчисленията на Южнокорейската централна банка през 2022 г. ще бъде около 24,5 млрд. долара.

"Северна Корея пренебрегва трудностите на народа си, за да извършва ракетни провокации", каза Шин. "Парите са достатъчни, за да покрият недостига на храна в Северна Корея за една година".

Пенсиониран тризвезден генерал от армията, Шин беше депутат от управляващата Партия на народната власт до поемането на министерския пост през октомври. Той е един от най-откровените южнокорейски официални представители по отношение на сътрудничеството на Северна Корея с Русия и заплахите, които тя представлява за глобалната сигурност, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Сателитни снимки показват, че Пхенян се подготвя за посещението на Путин, съобщи базираната в Сеул специализирана служба 38 North. На изображенията се вижда строителство на площад "Ким Ир Сен" в центъра на Пхенян, което е показателно за подготовката на военен парад, а самолетите, паркирани на главното летище в Пхенян, са преместени на пистата, вероятно за да се подготви съоръжението за Путин, съобщи тя във вторник.

Макар че Русия и Северна Корея отричат трансфера на оръжие, търговски сателитни снимки и разузнавателни данни, предоставени от правителството на САЩ, показват, че руски товарни кораби редовно се движат между някога заспалото севернокорейско пристанище Наджин близо до границата с Русия. Повечето от тях са били насочени към Дунай, бивша съветска база за подводници, разположена на около 180 км.

Белият дом предостави снимки, които според него показват, че по маршрута се изпращат оръжия, които се доставят с железопътен транспорт на хиляди километри до склад в руския град Тихорецк за използване в Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


371
Още от Русия
Путин: Използването на руските активи от Запада няма да остане без отговор
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
345
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Пак сте назад с информацията ,ама така става като се изчаква официалните новини от посолствяото.А новината от вчера е че :-РУСИЯ и Северна корея са подписали договор за всичко което се сетите ,обмяна на технологии,въоръжение,оборудване ,работна ръка и ресурси,взаимопомощ в случаи на нападение .Санкциите стрещу Северна корея падат А днес Путин вече е на посещение във Виетнам .Така става като си ... и изпуснеш питомното .Вместо Русия да е в Европеиския съюз ,тя се обърна към Азия
344
0
 
1
 
! Отговори
Имал, изпратил преди 5 дни
Демокрация брат и пазарна икономика!
343
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
На мечката кожата и смъкват на живо, тоя за опашката плямпа )))))
342
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Давай Ким, давай Вова....Достоен отпор да получат краварите, така, че и на сън да не си помислят да дърпат мечката за опашката.
341
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Не може да бъде, Русия има безкрайно много снаряди
340
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
комунистически хвалби като от едно време за глупаците да вярват.
339
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А бе ***,да,ли,те не звездички
338
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
*** от краварника да не се обаждат,а да хващат многоцветния байрак с цветовете на дъгата и на парада,и да не забравите байрака отзад да сте по красиви като паун
337
1
 
1
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 седмица
Да. И ние нормалните - се радваме . Други въпроси?
336
2
 
1
 
! Отговори
Боби, преди 1 седмица
не мисли, че са толкова залухани и са пропуснали да турнат мълниеотводи, дето в БеГето още им викат "гръмоотводи".
335
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Браво! Щом като Западът може да помага на Украйна, защо Изтокът да не помага на Русия?
334
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 1 седмица
До Анонимен Сега работата ми е да броя Мъртъвци. Да има такава работа - подавам заявка и ми връщат данни кои хора са починали за да им се спрат пенсите или отпуснат пенси на наследници. Аз като ИТ ако не осигуря хардуера и софтуера за да минат заявките и сметките на инспекторите... Някой няма да си получи заслужените (често мизерни) пари. Погледнете статистиката колко са пенсионерите само в България. Всичко зависи от действията на буквално няколко човека седящи във "ХАРДУЕНИЯ" фокус на системата
333
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 1 седмица
До Анонимен ИТ са разделени на 3 групи. Програмисти, хардуеристи и Мрежари/Сигурност. Ако хардуеристите най-ниско платената група не си свършат работата Дори и Фирма като МикроМеките може да фалира за един ден. Представи си че Хардуериста пропусне да включи в спецификацията заземяване на електромрежата... И сградата няма Мълния защита... Една лятна буря и половината компове са за ремонт а половината тотал щета. И Ако случайно няма адекватен Бекъп...
332
0
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 1 седмица
и защо да не изпраща да не е забранено това е обикновена търг сделка нали затова оръжие се водят воините по света сащ за какво се биха във виетнам и кореясега се бият в украина заради природните и ресурси бизнес и печалби това е кредото
331
0
 
8
 
! Отговори
До IQ 3,14 преди 1 седмица
Не бе неграмотни сте бе и необразовани.Единия пише Авганистан и Раката вместо ръката,другия пише вместо "Щ" пише "Ш" и "Т" като македонец.Или нямате 8-ми клас или не сте българи ,или като всеки с IQ-3,14 лесно може да бъде манипулиран с евтини лозунги и подхвърлени трохи от трапезата на богатите,а те са богати щото има такива като теб баламурници
330
2
 
6
 
! Отговори
Х преди 1 седмица
най-вероятно в контейнерите има 5-10 бройки. Пак театри да изглеждат страшни.
329
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Чудно! До края на месеца - още толкова да произведе )))
328
1
 
5
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 1 седмица
ЕЛА И ТИ. ДА КОПАШ У ГРАДИНАТА МИ, БЕЗ ПАРИ ТА, ДА ВИДИШ, КВИ ЕВТИНИ ДОМАТИ И ЧУШКИ ШЕ ИЗКАРАМ НА ПАЗАРА....ХАХАХАААА.....СЪЩОТО Е И С КИМЧО.....!
327
9
 
11
 
! Отговори
ЕЙЙЙЙ..... преди 1 седмица
СОЦ- РОБИТЕ У С. КОРЕЯ, МНОГО БАЧКАТ, БЕ....ПОВЕЧЕ ОТ РУСКИТЕ....ХАХАХА.....
326
3
 
19
 
! Отговори
Дзивко преди 1 седмица
И нещо много важно, един корейски снаряд е 100 пъти по евтин от западните, хем много, хем евтино, идеална сделка