Ким изпратил на Русия контейнери с близо 5 млн. артилерийски снаряда

Владимир Путин вероятно ще поиска още, когато посети Пхенян
16 юни 2024 21:42, Анисия Иванова
371
Ким изпратил на Русия контейнери с близо 5 млн. артилерийски снаряда
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Северна Корея е изпратила на Русия контейнери, в които могат да се съхранят близо 5 млн. артилерийски снаряда, а руският президент Владимир Путин вероятно ще поиска още повече, когато скоро посети Пхенян, заяви министърът на отбраната на Южна Корея.

Шин Уонсик заяви в интервю за Bloomberg News, че Сеул е открил поне 10 000 контейнера, изпратени от Северна Корея за Русия, в които може да се съхраняват до 4,8 милиона артилерийски снаряда, каквито Путин използва при бомбардировките на Украйна.

"Очаква се Путин да потърси по-тясно сътрудничество в областта на сигурността със Северна Корея, особено военни доставки като артилерийски снаряди, които са необходими, за да се възползваме от шанса за победа", каза Шин. Той каза още, че Северна Корея е изпратила десетки балистични ракети, за да подпомогне атаката на Путин срещу съседката си.

В замяна на боеприпасите Русия е изпратила на Северна Корея технологии, които да подпомогнат плановете ѝ за разполагане на редица шпионски спътници, както и конвенционални оръжия като танкове и самолети.

Путин ще посети Северна Корея още през следващата седмица, съобщи южнокорейският вестник DongA Ilbo. Пътуването ще бъде първото му от юли 2000 г. насам и ще подхрани опасенията на САЩ и техните партньори за трансфери на оръжия, които са помогнали на Кремъл в нападението му срещу Украйна в замяна на помощ за поддържане на режима на Ким Чен Ун.

След като Киев вече получи нови оръжия за милиарди долари от своите американски и европейски партньори, прозорецът за руски пробив се стеснява, въпреки че Русия продължава да обстрелва с ракети и безпилотни самолети украински градове, включително енергийна инфраструктура.

Боеприпасите, изпратени от Северна Корея, откакто Путин и Ким се срещнаха в Русия през септември на среща, която доведе до засилване на търговията между съседите, вероятно далеч надхвърлят изпратените от САЩ и Европейския съюз. Това позволи на силите на Кремъл да бомбардират Украйна, тъй като бяха принудени да нормират боеприпасите поради намаляващите доставки - като помощта беше спряна в Конгреса на САЩ.

Докато украинските официални лица алармираха за заплахата от руски пробив по време на месеците на забавяне на американските оръжейни доставки, войските на Киев в повечето случаи удържаха линията, въпреки че бяха превъзхождани с 10:1 от нахлуващата армия на Москва. Европейският съюз пое ангажимент да изпрати на Украйна един милион артилерийски снаряда до края на годината.
 
Междувременно Ким прави големи разходи за своята ракетна програма. Според Шин ракетните изпитания през миналата година са стрували около 1 млрд. долара. Сумата представлява около 4% от икономиката на Северна Корея, която според изчисленията на Южнокорейската централна банка през 2022 г. ще бъде около 24,5 млрд. долара.

"Северна Корея пренебрегва трудностите на народа си, за да извършва ракетни провокации", каза Шин. "Парите са достатъчни, за да покрият недостига на храна в Северна Корея за една година".

Пенсиониран тризвезден генерал от армията, Шин беше депутат от управляващата Партия на народната власт до поемането на министерския пост през октомври. Той е един от най-откровените южнокорейски официални представители по отношение на сътрудничеството на Северна Корея с Русия и заплахите, които тя представлява за глобалната сигурност, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Сателитни снимки показват, че Пхенян се подготвя за посещението на Путин, съобщи базираната в Сеул специализирана служба 38 North. На изображенията се вижда строителство на площад "Ким Ир Сен" в центъра на Пхенян, което е показателно за подготовката на военен парад, а самолетите, паркирани на главното летище в Пхенян, са преместени на пистата, вероятно за да се подготви съоръжението за Путин, съобщи тя във вторник.

Макар че Русия и Северна Корея отричат трансфера на оръжие, търговски сателитни снимки и разузнавателни данни, предоставени от правителството на САЩ, показват, че руски товарни кораби редовно се движат между някога заспалото севернокорейско пристанище Наджин близо до границата с Русия. Повечето от тях са били насочени към Дунай, бивша съветска база за подводници, разположена на около 180 км.

Белият дом предостави снимки, които според него показват, че по маршрута се изпращат оръжия, които се доставят с железопътен транспорт на хиляди километри до склад в руския град Тихорецк за използване в Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


371
Още от Русия
Путин: Използването на руските активи от Запада няма да остане без отговор
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
323
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Откъде пЪ толко контейнери в КНДР ?
322
4
 
7
 
! Отговори
Колев преди 1 седмица
Севрная Расия Севрная Корея вечная дружба
321
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На кого да ги прати на краварите ли?
320
3
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 седмица
До Анонимен324 боби моби тука пишеме трима души, останалото е продукция на дежурния по дискусия айтиброкеровисшистоофицер, който за кратко и по обективни причини наричам ши3и
319
2
 
7
 
! Отговори
Ивай ЛомирчеФ преди 1 седмица
Браво на др. Ким! Силна икономика.
318
6
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 седмица
До До IQ 3-14хаскюю сме тракийци моето момче, и имаме много малко общо с навлеците от задунайская. ако не верваш питай петър бойчев
317
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Разбира се, оръжията които Запада дава на Украйна са проблема, не тея пет милиона снаряда, в допълнение към ракетите и иранските дронове, както и китайските компоненти! Въобще, корейския напредък в Украйна е сериозен.
316
7
 
9
 
! Отговори
Фют преди 1 седмица
Чебурашки, унищожихте ли САЩ на 100 процента или трябва да почакам :))))))))))))
315
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 311 - добави към това и факта, че на Христо Христов пенсията зависи от това което си посочил. Но той е от пенсионерите които ненавиждат системата която им плаща пенсията, защото никой не е оценил "подобаващо" годините през които Христо е лъгъл работодателя си, че работи, а работодателя на Христо е лъгал него, че му плаща. Такива ми ти работи!
314
4
 
8
 
! Отговори
Рашку преди 1 седмица
Е как така? Русия нали беше на пълна бойна икономика? Разтеж и т.н.? Защо им трябваш снаряди от чучо Кими? Нещо гнило има тука
313
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Боби - интересно! Ти не беше ли някакъв системен /уж/ администратор? Ти какъв продукт "произвеждаш"? Защото според теб само комбайнерите и копачите на въглища произвеждат продукт! Другите сме в "капана"! Въобще старанието да почешеш спихнатото руско его ражда една изцяло "нова" икономическа наука в кухото ти междуушие! Надявам се, тези дето те четат да не те вземат на сериозно!
312
0
 
0
 
! Отговори
Хасковски токать преди 1 седмица
Защо мисля , че в началото на всеки месец едно домакинство в България автоматически получава поне 500 евро награда от др.Т . Живков / собствено жилище/.
311
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 1 седмица
Самозабравилия се запад в момента не може да призведе такова количество за няколко години..Този ход обезсмисля усилията на жалкия 'колективен запад', за следващите 3-4 години, нищо чудно че се пръкнаха 'мирни' преговори изведнъж..?!
310
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 1 седмица
До Боби:Така е, МВФ и СБ също използват покупвателен паритет ( РРР ) за сравнения.
309
3
 
1
 
! Отговори
Боби преди 1 седмица
До 318 За България и не само да като извадиш всички данъци преки и косвени и ОПАЛЯ ние сме Европейци Богатииии
308
0
 
4
 
! Отговори
Боби преди 1 седмица
До Айдееее.... Всеки боеприпас има СРОК НА ГОДНОСТ. Когато минат 25 години сършва ФАБРИЧНАТА ГАРАНЦЯ. СЛЕД ОЩЕ 10 ГОДИНИ НИКОЙ НИКАКВА ГАРАНЦИЯ НЕ ТИ ДАВА за това като полежат 20 г в склада умния политик гледа да ги продаде вместо да седи и да плаща за утилизация.
307
0
 
4
 
! Отговори
До Боби преди 1 седмица
Така е само дето трябва да си извадиш данъците разходите и битовите разходи без ,които не може.Така се оказва,че в България като извадим тия разходи ти остават пари само за семки
306
8
 
3
 
! Отговори
Боби преди 1 седмица
До ЕТО ПОПАДНАХА В КАПАНА БВП В $. ХОРА РАЗБЕРЕТЕ БВП в $ се отнася само и единствено за САЩ!!! ХОРА РАЗБЕРЕТЕ КУРСА НА ВАЛУТИТЕ МОЖЕ И БЕЗОЧЛИВО СЕ МАНИПЛИРА СЪЩО. Единствемни критерии е с една минимална заплата какво можеш да си купиш
305
12
 
5
 
! Отговори
Айдееее.... преди 1 седмица
...И ПУТИН ТРЪГНА НА ПРОСИЯ ЗА ОРЪЖИЕ...ХАХАХА....НАЛИ ИМАШЕ НЕОГРАНИЧЕНИ ЗАПАСИ, БЕ.....ХАХАХАААА И СТАБИЛНО ПРИЗВОДСТВО??!!!
304
0
 
6
 
! Отговори
До 311 преди 1 седмица
Като напиша символа за Евро не излиза .Та така Германеца произвежда нещо за 10 евро ,руснака за 3 евро ,а китайци и корейци за 50 евроцента ,за това повечето западни заводи са в Китай.И да ти кажа руските снаряди струват за външна търговия 300 долара ,а руската армия са по-евтини ,щото има държавно участие,докато американските са 3000долара и цената е за всички,щото се произвеждат от изцяло частни компании