ЕС не признава руските избори в завзетите украински области

Това е явно нарушение на международното право от страна на Русия
18 мар 2024 16:37, Елка Василева
323
ЕС не признава руските избори в завзетите украински области
Снимка: архив, БГНЕС

ЕС не признава руските президентски избори в завзетите украински области. Това се посочва в изявление на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел от името на държавите от Общността.

Още по темата
Президентските избори в Русия от 15-17 март преминаха в силно ограничена среда, изострена и от войната срещу Украйна. Руските власти продължиха да засилват вътрешните репресии с натиск срещу опозиционни политици, организации на гражданското общество, независими медии и други критични гласове, с помощта на законодателство и политически мотивирани присъди със затвор. Смъртта на опозиционера Алексей Навални в навечерието на изборите е пореден знак за засилващия се натиск, се посочва в изявлението.

Изборите преминаха в обстановка, довела до тревожно нарастване на нарушенията на гражданските и политическите права, с невъзможност за много кандидати да участват, включително всички, които се противопоставят на войната, лишиха руските избиратели от истински избор и силно ограничиха достъпа им до точна информация. ЕС ще продължи да подкрепя важната работа на руските организации на гражданското общество, защитниците на правата на човека и независимите медии, добавя Борел.

ЕС съжалява за решението на руските власти да не поканят представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за наблюдатели на изборите. Това противоречи на ангажиментите на Русия към ОССЕ и лиши руските избиратели и институции от безпристрастна и независима оценка, допълва той.

ЕС категорично осъжда незаконното произвеждане на "избори" във временно завзетите от Русия украински области - Крим, Донецка, Луганска, Запорожска и Херсонска. Така наречените "избори" там представляват поредно явно нарушение от страна на Русия на международното право, включително Устава на ООН, както и на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Като се позоваваме на двете резолюции на Общото събрание на ООН от 12 октомври 2022 г. и 27 март 2014 г., призоваваме Русия да зачита международно признатите граници и суверенитет на Украйна. ЕС отново заявява, че не признава и никога няма да признае нито произвеждането на тези така наречени "избори" в части от Украйна, нито резултатите от тях. Те са нищожни и не могат да пораждат никакви правни последици. Политическото ръководство на Русия и онези, които участват в организирането им, ще понесат последствията от тези незаконни действия, заявява върховният представител.

Той повтаря призива Русия да прекрати войната незабавно и изцяло и безусловно да изтегли своите войски от Украйна. ЕС изразява отново непоколебимата си подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в международно признатите й граници, се посочва в изявлението.
(кор. на БТА Николай Желязков)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


323
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
293
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
АЛКОХОЛИЗМЪТ изключва мозъка. ЗАТОВА АЛКОХОЛИЗМЪТ СЕ НАСЪРЧАВА В РУСИЯ. НА КРЕМЪЛ МУ ТРЯБВА стадоБЛЕЕЩО : НИЕ СМЕ ВЕЛИКИ. ЗНАЕТЕ ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕТО наСТАДОТО
292
2
 
4
 
! Отговори
путинопитеци, поТИХО преди 2 месеца
МНОГО СЕ РАЗСМЪРДЯХТЕ НАОКОЛО
291
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хан Аспарух се е настанил отсам Дунава, Византия не го е признала, нарекла го е с много обиди и агресор, следва война, но хан Аспарух изклал 80 000 византиеца и след това Византия признала поражението си. Бий за да те уважават, това е основният принцип на международното право на водене на война.
290
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И това е важно, защото...?
289
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Уркофили в агония!!!
288
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Еи, да ги санкционира
287
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И защо й трябва на Русия това признание?
286
2
 
1
 
! Отговори
избориИдинозаври преди 2 месеца
ПРЕДМЕТ НА АРХЕОЛОГИЯТА. БЪЛГАРИТЕ НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАТ ОТ АРХЕОЛОГИЯ
285
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сърбия не признава Косово, ама силата решава друго.
284
2
 
5
 
! Отговори
50 на 50 преди 2 месеца
50 процента от рублите за ПРОПАГАНДА ! 50 процента от рублите за война ! МУЖИЦИТЕ и МАМАШИТЕ КОПАЯТ ЗЕМЯТА ЗА КОРЕНИ ! ВЪРХУШКАТА СЕ ХРАНИ С ИДЕИ !
283
6
 
0
 
! Отговори
българин преди 2 месеца
До Клатя РусуфилиХа-ха...ще дойде някой руски военен оркестър..и ще има недостиг на памперски...
282
4
 
6
 
! Отговори
Клатя Русуфили преди 2 месеца
Търсих, търсих русофили. Всичките се изпокрили. Много ги е страх, защото - може да гризат дървото.Тогава ръчнах руска мечка - заквича като юрдечка. В бункера се замаскира, за да не яде секира.
281
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Оня ден 50 натовски офицери бяха калибровани в Одеса хахахахахахахахахахаха
280
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
След тази новина Путин си го премести от единия крачол е другия
279
2
 
5
 
! Отговори
Шаши преди 2 месеца
Така се сгепцахме с една руска мечка, голям кеф. Без малко да ме направи руснак. Но аз бях отгоре и я направих украинка.
278
3
 
4
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
Всъщност гласувах за Боко, защото ямболската агитка на Ленорчето Митрофанова изхарчила парите и не ми платиха.
277
4
 
4
 
! Отговори
Клатя РусОфоби преди 2 месеца
Само един трррол е евроатлантическият парррцал. Пише истерично, по няколко пъти, за да прави вятър
276
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не трябваше да ръчкате руската мечка...
275
5
 
5
 
! Отговори
Клатя Русуфили преди 2 месеца
Безплатно
274
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не го бръснат и за слива - Джуджо в бункера се свива. От шубе онлайн гласува. Народът му наум го псува. А на глас не смее, щото... ще го желаят на дървото.