Новият стар президент на Русия: Какво да очакваме от Путин

Той демонстрира трайната си власт
18 мар 2024 07:12, Нели Христова
232
Новият стар президент на Русия: Какво да очакваме от Путин
Снимка: БГНЕС

През последните две десетилетия руският президент Владимир Путин изгради система на вътрешни репресии и конфронтация със Запада, която гарантира петия му мандат на власт, спечелен на 17 март.

Откакто преди това малко известният агент на КГБ стана президент в навечерието на Нова година през 1999 г., той консолидира властта си, като утвърди олигархичната система, забрани всяка истинска опозиция и превърна Русия в авторитарна държава.

Неговият най-голям критик, Алексей Навални, почина в арктическа затворническа колония миналия месец при мистериозни обстоятелства. Опонентите на Путин излежават дълги присъди в затвора или отдавна са избягали в изгнание.

71-годишният нов стар руски президент оглавява усилията за оспорване на господството на Запада.

Хватката му върху властта се затегна още повече, след като нахлу в Украйна през февруари 2022 г., като общественото несъгласие срещу войната ефективно беше заглушено чрез съдебни процедури и лишаване от свобода.

Съдбата на неговото управление вероятно ще бъде определено от войната в Украйна, която струва десетки, а може би стотици, хиляди животи и предизвика безпрецедентни западни санкции, които създадоха голямо сътресение в руската икономика.

В ранните часове на 24 февруари 2022 г., когато той нареди на руската армия да атакува Украйна, имаше големи антивоенни протести. Те бяха мигновено потушени.

Потушен бунт

Проведоха се още демонстрации месеци по-късно, когато правителството беше принудено да обяви частична мобилизация, след като Русия не успя да свали правителството на Украйна в началната офанзива на войната.

Най-сериозното предизвикателство за дългото управление на Путин дойде през юни 2023 г., когато Евгений Пригожин, дългогодишен съюзник и ръководител на наемническата групировка "Вагнер", обяви "бунт за сваляне на военното ръководство на Русия".

Кървавото въстание заплашваше да срути самосъздадения от Путин имидж на стратегически гений - мощен владетел, който обича да се сравнява с Петър Велики, реформаторски настроеният император, който разширява границите на Русия.

Но през последните месеци Путин демонстрира трайната си власт.

Вътрешната опозиция до голяма степен мълчи, икономиката отново расте, руската армия се наложи в Източна Украйна през последните седмици и той възобнови пътуванията си в чужбина.

Путин започва като офицер от разузнаването, преди политическата му кариера да разцъфти в кметството на родния му Санкт Петербург през 1991 г., когато Съветският съюз се разпада.

Борис Елцин, първият президент на Русия, го назначава за ръководител на службата за сигурност на ФСБ през 1998 г. и за министър-председател на следващата година.

Ранни надежди за реформи

Това беше внимателно планирана стратегия, която завърши с номинирането му за действащ президент, когато Елцин подаде оставка.

Путин спечели първите си президентски избори през март 2000 г. и втори мандат през 2004 г.

Възходът му първоначално породи надежди, че Русия ще се реформира и ще стане предсказуем, демократичен партньор на Запада на световната сцена.

Путин спечели популярност, като обеща стабилност на страна, която все още се клатеше от десетилетие на унижение и икономически хаос след разпадането на СССР.

След два мандата като президент, Путин се върна отново на министър-председателския пост през 2008 г., за да заобиколи конституционната забрана за заемане на повече от два последователни мандата като държавен глава.

Но той държеше здраво юздите на властта и се върна на президентския пост през 2012 г. въпреки продемократичните протести в Москва, като спечели четвърти мандат през 2018 г.

Путин хвърли в затвора най-изявения си съперник, Алексей Навални, през 2021 г. и го държа в затвора три години до смъртта му при неясни обстоятелства през февруари 2024 г.

Потушаването на опозиционните движения се засили след началото на военните действия в Украйна.

Хиляди руснаци получиха дълги присъди затвор, с помощта на наскоро засилени закони за цензурата.

"Нова желязна завеса"

Западът наложи санкции, които на практика отрязаха Русия от глобалната банкова система.

През октомври 2023 г. Путин обвини Европа в създаването на "нова Желязна завеса" и каза, че Русия изгражда "нов свят", който няма да се основава на западната хегемония.

Той също така все повече прокарва вътрешен дневен ред на национализъм и социален консерватизъм.

Персона нон грата сред западните лидери след нахлуването в Украйна, руският силен човек се опита да се обърне на изток, ухажвайки Индия и Китай с увеличен износ на енергия.

След като се сви през 2022 г., руската икономика започна отново да расте миналата година въпреки високата инфлация, отслабването на рублата и драстичното увеличение на разходите за отбрана.

Войната се провали в първоначалните си цели да свали правителството на Украйна и Русия беше принудена да понесе поредица от унизителни неуспехи - само заради решителната защита от страна на украинския народ.

Анализ на агенция Франс прес

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.