Васко Кръпката пред Dnes.bg: Днес виждаме резултата от нахлуването на простотията през 90-те

Който разчита началниците да го направят щастлив, няма да бъде щастлив
Обновена: 7 ное 2023 08:51 | 6 ное 2023 17:00, Стела Стоянова
259
Васко Кръпката пред Dnes.bg: Днес виждаме резултата от нахлуването на простотията през 90-те
Снимка БГНЕС, архив

Изборите отшумяха, но да очакваме ли промяна след тях? Какво ни донесе и какво ни взе преходът? Dnes.bg разговаря с роклегендата Васил Георгиев /Васко Кръпката/.

-  Преди време изпяхте „Комунизмът си отива“. С оглед на последните изборни резултати отива ли си наистина?

-  Комунизмът отдавна си е отишъл, защото комунистите се оказаха най-големите капиталисти. Но тази кагебейска демокрация и този капитализъм от съветски тип никак не са приятни. Всъщност комунизмът не беше толкова за комунистите, колкото за нас,обикновените хора. Началниците винаги са си началници и винаги са капиталисти, но от по-лошите капиталисти. Всички карат коли, произведени в Европа и Америка, всички се облагодетелстват от постиженията на цивилизацията, но едната част я плюят от сутрин до вечер, а другата й се радват. Комунизмът си е отишъл, но лайтмотивът на песента ми е, че борбата продължава. Тя не е за ден - два или за година - две. Тази мисия е вечна.

- По-конкретно как гледате на резултата в София?

- С отвращение, защото единственият кандидат, за когото смятам, че беше подходящ, получи само 5-6 процента. Но това ми е достатъчно, аз винаги съм бил малцинство, кето винаги гласува. А идеалите не са за всеки. Мнозинството обикновено не се вълнува от такива неща, но на мен ми стига малцинството. Мисля, че целият свят се крепи на едно качествено малцинство.

- Толкова много протести в крайна сметка ни доведоха до сглобка...

-  Мен тези игри и тези политически далавери не ме касаят. Аз следвам инстинктите си. Можел съм да вляза във всякакви „сглобки“, но не съм. Специално обаче за сегашния кабинет аз бях един от хората, които бяха съгласни с тази сглобка, за да има правителство. Защото тези хора, които протестираха против мутрите, против корупцията, сложиха Радев начело. Той вече втори мандат с нищо не е преборил корупцията. Видяхме, че Васил Божков се върна, сега предполагам, че ще се върне и Цветан Василев. Един метър път не се е построил, само им беше голямо фукането, но аз на фукане не вярвам. Аз вярвам, че някой ден ще доживеем нашата красива България да се управлява от по-читави хора, които да не се казват Борисов, Радев, Трифонов, Манолова, Нинова. Да са от друга порода, а не политически далавераджии. Понеже не се осъществи лустрация на официално ниво, аз винаги съм работил за лустрацията, като не гласувам за хора, свързани с Държавна сигурност. Мисля, че ние, обикновените избиратели, можем да направим нашата си лустрация. Вярвам в това.

-  Очаквахме да ни управляват по-читави хора още след Десети ноември.

-  Имаше наистина един период, в които управляващите, наред с всичките си грешки, нямаха греховете на сегашните далавераджии. Тогава доста ги критикувахме, но сега, като се появи някой от онази синя коалиция, която доведе България до Европа и НАТО, като чуя колко по-интелигентно говорят, те изобщо не могат да се сравняват с днешните мачовци. Днешните мачовци ги доведе чалгата. Политическата чалга, при която в най-гледаното време на телевизията звучеше „За крадец не ставаш, сине, ти си будала“. Така че днес гледаме резултатите от цялото нашествие през 90-те години на простотията, за което също според мен в основата стои Държавна сигурност. Ченгетата си свършиха работата за шестица.

-  Какво пречи най-много на хората в България? Вие често сте споменавали, че една от пречките е мрънкането.

-  Това наистина ми е най-голямата болка, че хората наистина са толкова недоволни от живота си. А в крайна сметка човек, каквото търси,това намира. Моята музика е обърната точно към това – хората да търсят хубави неща и да умеят да им се радвам. Аз и в най-смелите си мечти преди не съм си представял, че на цената на един обяд в местната квартална кръчма ще мога да отида до Рим и обратно. Не само за парите, а за възможността да бъда част от този свят. И затова съм щастлив в днешна България. Каквото и да става с изборите, вече не ми пука. В моя любим град София съм живял при Янчулев, при Софиянски, при Каракачанов, при Борисов, при кого ли не. И винаги съм си правел фестивалите и музиката. Който разчита на началниците да го направят щастлив, той никога няма да бъде щастлив.

-  Преди време направихте един концерт, посветен на Украйна. Очаквахте ли толкова дълго да се проточи войната там?

-  Имах много повече надежди, че това ще приключи по-бързо, защото видях, че целият свят застава на страната на Украйна. Но явно Империята на злото доста се е въоражавала през тези години. Всъщност каквото да си говорим за избори и политика, за мен най-важното е Украйна да победи и конфликтът в Газа да приключи. За мен това е по-важно от някакви избори. Изборите минават, песните остават, важното е да има мир и любов.

-  Имате ли нови музикални проекти?

-  Така съм се заредил и от положителни, и от негативни емоции, и всичките се превръщат в песни. Ние издадохме албум миналата година, тази година го преиздаваме, защото доста добре върви. Това предстои – да сме вечно млади с рокендрола.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
206
1
 
6
 
! Отговори
И кой го казва? преди 3 месеца
комерсиалният псевдо-певец, който с елементарните си песнички направи гуша от концертите на СДС
205
2
 
9
 
! Отговори
Ехоо преди 3 месеца
Парцале,тиимаш голяма заслуга за простотията!
204
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Спете спокойно деца.
203
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ЗА 1 МЕСЕЦ ПРИ АВДЕЕВКА ОЗЕМЛИХА 9 000 ПУТИНОРОБИ. ЗА КРЕМЪЛСКИТЕ РОБОВЛАДЕЛЦИ и 5 000 000 ПУТИНОРОБИ да ОЗЕМЛЯТ в УКРАЙНА, ХИЧ НЕ ИМ ПУКА НА КухитеЧЕРЕПИ ! ЗАТОВА РУСОРОБИЯ Е НАЙ ИЗОСТАНАЛА В ТЕХНОЛОГИЧНО ОТНОШЕНИЕ. ВСИЧКИТЕ ИМ ТЕХНОЛОГИИ СА КРАДЕНИ.
202
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Васко , това чалга поколение малко преди и след 90г за нищо не става, даже и за *** за зеле ! То и новите политици са в този кюп.
201
3
 
9
 
! Отговори
Пота преди 3 месеца
Този кой му пише ??.. той откога може да мисли?.. той е едно клише на псевдодемокрация та!?
200
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
мисля , че е правилно "рибните", защото те бяха не само риболовни ами и преработваха улова на кораба! Затворен цикъл консервна фабрика! Колко държави притежават сега такива съдове? За простотия да ни говори човек с такъв прякор е не коректно!
199
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Да са от друга порода, а не политически далавераджии."Сега е модерно да рушим паметници - докато има един паметник в едно посолство на едни летци, които са рушали твоята София и ти се правиш на умряла лисица - ще така с простотията! Простотията дойде с разрушаването на образованиетто, медицината, пенсионното осигуряване, БДЖ, БГА Балкан, ДЗУ, Петрол, СО МАТ, речния и морски флот, рибните траулери- все предприятия които са мечта и сега в "развитите европейски" държави!
198
6
 
26
 
! Отговори
Дядката преди 3 месеца
Даа , а тая простотия бяхте ти , Слави Трифонов , Бойко Методиев и хиляди пишман борци за западни ценности ...на джоб!
197
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ти беше част от тази простотия, Кръпка.
196
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Простотията нахлу не без помощта и на такива, като това човече.
195
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дразни ме, но това изречение в заглавието е вярно!
194
4
 
4
 
! Отговори
Who Cares преди 3 месеца
До Готин еКато му гледам гушата - направое е супер широко скроен. Пък дали е готин всеки си решава според нивото.
193
4
 
13
 
! Отговори
Who Cares преди 3 месеца
Ами искаше да си *** в Алабама... не си ли доволен?
192
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кръпка напиши една песен комунист-капиталистите ги върнахме с избори!!
191
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Политиците не направиха реална лустрация, гражданите я направиха, като не илязоха да гласуват. Прав е кръпката.
190
1
 
7
 
! Отговори
До 202 преди 3 месеца
Съвсем не е нужно всички да бъдат Левски, Че Гевара или Мандела. Даже обратното нуждаем се от нормални борещи се за и достигащи мечтите си хора
189
20
 
10
 
! Отговори
Готин е преди 3 месеца
Харесвам го. Готин и широко скроен. И абсолютно прав за Българина - живеем в райско място ,эно хобито на българина е да мрънка и да търси кой му е виновен. И това разбира се е всеки друг , но не и той. Интересно, но когато му е наистина трудно българина се стяга и показва чудеса . ЗНАЧИ можело...
188
8
 
24
 
! Отговори
slayer преди 3 месеца
тъжната истина за този пич е, че по време на соца изобщо не се изявяваше като анти-комунист, не беше фигура в многото явки на неформалните групи. Просто музикант, на Кристал помня , тих с едно дънково якенце. След преходната дата стана големия бард на свободата, в удобно време: вече нямаше репресивния строй & много като нбего се изкараха с менте актив. Само едно си знаят, Комунистите са виновни...30 години. А преди 1990: ни вопъл, ни стон,,,Соц разрешен рок & никакви дисидентства...
187
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Коментар