Няма кратък път за край на войната в Украйна, със санкции не стана

Украйна се нуждае от нещо повече от кризисен мениджмънт
24 май 2024 07:34, Александър Попов
213
Няма кратък път за край на войната в Украйна, със санкции не стана
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Одобрението на Конгреса на САЩ миналия месец на пакет от помощи за Украйна в размер на 61 млрд. долара се забави. Недостигът на боеприпаси в резултат на неколкомесечната дисфункция на Вашингтон подкопа украинските фронтови позиции и остави градовете и критичната инфраструктура изложени на ракетни и безпилотни удари. Високопоставени военни и служители на разузнаването в Киев посъветваха украинците да се подготвят за териториални загуби през следващите месеци. Руските военни вече засилиха натиска върху Харков, принуждавайки хиляди украинци да бягат от страх, че руските сили скоро могат да окупират отново градовете им.

Вливането на американска помощ трябва да помогне на Украйна да стабилизира фронта и да защити небето си. Но украинската армия също така спешно се нуждае от повече войници. Нерешителността на Киев по отношение на новата мобилизация доведе до сериозен недостиг на личен състав в бойните части, като загубите им се увеличиха поради неуспеха да се изградят отбранителни укрепления през миналата година и поради нарастващото предимство на Русия в огневата мощ.

Военни експерти смятат, че украинската армия трябва да утрои броя на новобранците си, за да поддържа отбранителни операции при сегашните нива на бойните действия. Киев се опитва да реши проблема с недостига на кадри и помоли партньорите си от НАТО да помогнат за обучението на новобранци в Украйна. Това би било по-бърз и по-ефективен начин за подготовка на украинските войници за битки. Повечето държави, включително САЩ, отказаха да изпратят инструктори на украинска територия от съображения за тяхната безопасност, но тежкото положение на Киев на бойното поле може да накара някои от тях да преразгледат въпроса.

Колкото и да са критични, допълнителните американски оръжия и украински персонал ще послужат само като превръзка за спиране на кървенето. Остава един по-дълбок проблем: липсата на последователна стратегия за противодействие на дългосрочната заплаха, която Русия представлява за Украйна - и за европейската сигурност. В продължение на повече от две години Киев и неговите партньори работят в режим на управление на кризи, планирайки по-скоро за месеци, отколкото за години напред.

Но този краткосрочен подход вече не е подходящ за целта, нито пък е устойчив. Вече трябва да е ясно, че няма кратък път към прекратяване на тази война, било то на бойното поле или чрез политически и икономически натиск върху Москва. Затова Украйна, с помощта на САЩ и други страни, ще се нуждае от стратегическа визия, която да се съсредоточи върху укрепването на отбранителните ѝ способности и възстановяването на възпирането в дългосрочен план. Съобщението на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в Киев на 14 май, че Съединените щати планират да подпишат десетгодишно двустранно споразумение за сигурност с Украйна, е стъпка в правилната посока. Заедно с подобни споразумения, които Киев е подписал с няколко други партньори, то ще даде знак на Русия, че макар и да е малко вероятно Украйна да се присъедини към НАТО в скоро време, САЩ и Европа я подкрепят дългосрочно.

Но може да се направи още повече, за да се разработи последователна дългосрочна стратегия за сигурност на Украйна. Възпирането на руската агресия ще изисква три елемента: отрицание, наказание и доверие. За да откаже Русия да спечели на бойното поле, Украйна трябва да изгради въоръжените си сили и отбранителната си промишленост, така че да може да разполага и да поддържа способности, които едновременно да намалят военния капацитет на Русия и да направят бъдещо руско нахлуване малко вероятно. За да сигнализират за заплахата от наказание, западните военни трябва да разработят планове за действие при извънредни ситуации, които да наложат значими разходи на Русия, ако тя отново нападне Украйна след постигането на хипотетично споразумение за прекратяване на огъня. И за да бъдат тези планове надеждни в очите на Москва, западните държави трябва да се ангажират, в идеалния случай в правно обвързваща форма, да ги финансират. Именно тук споразуменията за сигурност на Украйна със Съединените щати и други съюзници от НАТО, ако се изпълняват и финансират правилно, ще бъдат от решаващо значение.

Постигането на траен мир ще бъде невъзможно без ясна визия за дългосрочната сигурност на Украйна. Кремъл трябва да разбере, че целта му да подчини Киев не е постижима - нито сега, нито някога. Само тогава руското ръководство ще може да седне на масата за конструктивни преговори - и да приеме независимостта на Украйна в дългосрочен план.

През лятото на 2022 г. Украйна и Съединените щати започнаха да разработват дългосрочен план за оборудване на украинските въоръжени сили с надежден капацитет за отбрана и възпиране. Драматичната начална фаза на войната току-що беше приключила. Блицкригът на Русия се беше провалил и Украйна успешно защити своята независимост. Партньорите на Киев започнаха да изтеглят модерно оръжие от складовете си, за да помогнат в онова, което се очертаваше да бъде жестока битка за източната част на страната. За кратко време Украйна се научи да работи и поддържа десетки различни видове чуждестранно оборудване.

Администрацията на Байдън рано осъзна, че този спешен подход има своите недостатъци. Заплахата от страна на Русия едва ли щеше да отшуми и Киев трябваше да започне да планира дълга война. Американските военни плановици проведоха хиляди симулации на траекторията на войната и разработиха модели за "бъдещите сили" на Украйна, както стана известна концепцията. Целите на това учение бяха две: да се управляват разходите чрез стандартизиране на оборудването и да се вземат решения за способностите, от които Украйна ще се нуждае в дългосрочен план, още докато продължава да воюва.

За съжаление това планиране остана на заден план, когато войната навлезе в нова фаза. През есента на 2022 г. Украйна отбеляза победи в Херсон и около Харков. Тези триумфи изместиха фокуса от изграждането на бъдещите сили към обучението и оборудването на украинските войски за мащабна офанзива през 2023 г. Но въпреки мащабната подготовка украинските сили не успяха да пробият добре укрепените фронтови линии на Русия.

От 2022 г. насам Русия мобилизира икономиката си за военно производство и намери начини да се предпази от западните санкции. Артилерийски снаряди от Северна Корея, бойни дронове от Иран и технически компоненти от Китай подпомогнаха възстановяването на руската армия и представянето ѝ на бойното поле. В резултат на това от началото на 2024 г. насам Русия постига бавни, но стабилни успехи по фронтовата линия, особено в района на Донецк, където победите ѝ струват скъпо.

Сега, когато Киев е на път да получи американска помощ, която ще му помогне да сведе до минимум по-нататъшните загуби през тази година, разговорът трябва да се върне към дългосрочната перспектива. Изграждането на бъдещите сили на Украйна ще изисква системно военно планиране, определяне на приоритетите на целите и предвидима подкрепа от Запада за продължителен период от време. То ще изисква също така трудни разговори за целите на войната, компромисите и сроковете, като всички те имат отражение върху разходите и устойчивостта на силите.

Украйна твърди, че само членството в НАТО предлага железни гаранции за сигурност, които ще сложат край на войната и ще възпрат нова руска инвазия. Но Алиансът не е готов да предложи покана - и вероятно няма да го направи преди да настъпи продължителен период на мир. Все пак Съединените щати и техните съюзници трябва да гарантират, че Украйна ще бъде в състояние да се защитава през този междинен период. За тази цел те трябва да кодифицират ангажиментите си за финансиране, обучение и екипиране на бъдещите украински сили и да дадат надежден сигнал, че ще предоставят оръжия - и евентуално дори ще използват свои собствени средства - ако Русия отново нападне Украйна.

През юли миналата година страните от Г-7 и Украйна заявиха намерението си да изградят мрежа от двустранни ангажименти в областта на сигурността, които да осигурят дългосрочна подкрепа от страна на Запада. Оттогава към декларацията се присъединиха още две дузини държави, а девет държави подписаха десетгодишни споразумения за сигурност с Украйна. Съединените щати сега водят преговори за свое собствено споразумение. Тези споразумения, макар и необвързващи, са добра новина за Киев. Те показват степен на политическа ангажираност към сигурността на Украйна, която надхвърля предишните уверения на Запада, включително тези в Будапещенския меморандум от 1994 г., довел до премахването на наследения от СССР ядрен арсенал на Украйна.

Съществуват четири основни начина, по които Киев и неговите партньори могат да превърнат тези споразумения в последователно дългосрочно споразумение за сигурност. Срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли тази година предлага възможност да се постигне напредък в разговорите по четирите направления. Първо, Украйна и страните, подписали споразуменията, трябва да разработят обща концепция за бъдещите сили на Украйна. Част от тази работа вече е започнала в многонационалните работни групи, известни като "коалиции за способности", на които е възложено да разгледат военните изисквания на Украйна в няколко области - от въоръжението и противовъздушната отбрана до морската сигурност и въздушните сили. Киев и партньорите му следва да обмислят назначаването на съвет от висши пратеници, които да наблюдават тези усилия и да изготвят доклад до края на 2024 г., който да предлага подробен план за снабдяване и обучение на украинската армия през следващото десетилетие.

Второ, партньорите на Украйна следва да обявят специален фонд за бъдещите сили, който да е отделен от текущите операции. Повечето съюзници обявиха финансирането си за 2024 г., като поеха неясни ангажименти за следващите години. Но без предвидимо многогодишно финансиране задоволяването на острите нужди на Украйна на бойното поле винаги ще има приоритет пред бъдещите инвестиции.

Трето, още сега партньорите на Украйна да започнат да обсъждат какво биха направили в случай, че страната бъде отново нападната - след хипотетично прекратяване на огъня, примирие или споразумение. Досега те се ангажираха да се консултират с Киев и да предоставят "бърза и устойчива" подкрепа. За да бъдат тези изявления надежден сигнал към Москва, те трябва да бъдат подкрепени с действия. Съюзниците биха могли да се споразумеят например да създадат "военен резерв за Украйна" от оръжия и боеприпаси на територията на НАТО, които в такъв случай да бъдат насочени към Украйна. Те биха могли също така да започнат проучване как собствената отбранителна и възпираща позиция на НАТО може да бъде коригирана, за да се усложнят сметките на Москва при хипотетична атака срещу Украйна.

И накрая, Съединените щати трябва да поведат съюзниците си в кодифицирането на тези дългосрочни ангажименти по начин, който е надежден и ще издържи на изборните цикли. Двупартийното гласуване в Конгреса на САЩ относно помощта за Украйна показва как може да се направи това: разликата в полза на предложението както в Сената, така и в Камарата на представителите беше много по-голяма от тази, която би била необходима за одобряване на договор или обикновен закон. Докато администрацията на Байдън продължава преговорите си с Киев за двустранно споразумение, тя трябва да започне сериозен диалог с лидерите в Конгреса относно стратегията на САЩ за победа над руската агресия и начина, по който тя трябва да бъде финансирана през следващите години. Далеч от това да служи като празен чек за Украйна, една законодателно ратифицирана политика, която се основава на двупартиен и междуведомствен консенсус, би осигурила предвидимост, устойчивост, подходящ надзор и по-големи възможности да се изисква от съюзниците да споделят отговорността за подкрепа на Украйна.

Ерик Циарамела, „Геополитикал фючърс“/БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от Общество
Езикът на политиците – липса на етикет, агресивен и обиден дори за кръчма
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
0
 
0
 
! Отговори
taschunka wituf преди 1 седмица
Така ли ще съсипеш от глад мечка
181
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Фашистка Украйна се нуждае от необходимостта, дребния клоун да вдигне бялото знаме пред руските части,за да се спре убиването на млади хора от двете страни.
180
0
 
9
 
! Отговори
Iii преди 2 седмици
Тази статия е написана сякаш някой на запад мисли за доброто на Украйна. Сладко бонбонче за украинските будали. Всъщност Украйна е стръв в капана за лов на мечки. Дори и да уловят мечката стръвта вече ще бъде издадена. А печалбата е за ловеца.
179
0
 
14
 
! Отговори
Боби преди 3 седмици
Добро утро, спите ли? Санкциите само блокират икономиката на целия ЕС. Действат като ембарго.
178
0
 
7
 
! Отговори
УКРИ ВЪРНЕТЕ ДОНБАС преди 3 седмици
И КРИМ НА РУСИЯ И ДА СЕ СВЪРШВА С ТАЯ ВОЙНА
177
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Зеленски, капитулирай! Не наливай още масло в огъня! Руснаците си искат тяхното, което им беше взето, не искат чуждото, дайте им го, ти нямаш шанс, той държи три играчки в ръцете си, които не е използвал, не го провокирайте да ги използва!
176
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До тотиЧе те "посткомунистическите" държави, не са ви канили, вие се настанихте в тях с НАТОто си. И между другото, БКП(комунистическа партия) сме имали, но комунизъм не сме имали изобщо, а имахме социализъм и републики! Виж имената на социалистическите държави, всички са републики, като започнеш от Народна република(!) България, Германска демократическа република(!), Чехословашка социалистическа република(!) ит.н. Някои хора от запад, назобани с пропаганда, имат много грешна представа за соца
175
1
 
15
 
! Отговори
Бако преди 3 седмици
Синът ми стана днес на 18,мисля ,че вече е достатъчно голям ,утре го изпращам да да умре за братска Украйна и евроатлантическите ценности
174
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На Зеленски целта е, да си отърве кожата , да спаси откраднатото от Украйна и да му остане парче украинска земя, за да не се налага да емигрира и евентуално да го убият някъде, това е целта му, но това не е цел на украинците и да плащат с кръвта си за лудостта и нацизма на това престъпно управление!
173
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Кървавия клоун Зеленски е масов убиец и е опасен за цяла Европа престъпник, трябва да се маха! И при това не е украинец, защо украинци не управляват Украйна , а чужденци и чужди марионетки я управляват? Защото ако са украинци, ще изхвърлят това корумпирано правителство, олигарси и Киевската хунта, ако трябва и с военен преврат!
172
3
 
24
 
! Отговори
корупцията убива преди 3 седмици
Какво имахме през соца - високо образовани, работливи хора, развита култура, силна промишленост, селско стопанство, машиностроене, роботизация, химическа промишленост, строяхме си сами даже пристанищата, корабите, автобусите, мотокари и други возила, сами си произвеждахме почти всичко и го продавахме в цял свят, а заплатите стигаха, за да се живее нормално, без лишения. А какво видяхме след това - насилие, бандитизъм, бедност, наркотици, безработица, вкарване в дългове на държавите ни и т.н.
171
7
 
9
 
! Отговори
тоти преди 3 седмици
Видя се че пос комунистическите държави не саразбрали че никой на ЗАпад не ги иска и са храна за лешоядите!!!
170
1
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 седмици
Лекарството е предписано,търпение Зеленелски.
169
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Абе на чужд гръб и 100 тояги са малко! Заради интересите на щатите измряха хиляди млади хора, а отгоре на всичко не разрешават на украинците да капитулират. Щял да превземе цяла Европа! Дрън-дрън ярина. Вие ги нагазихте от всякъде, правите преврати и революции, и искате руснака да си трае. Ами не... Все едно вас да ви нагазят римляни от Фалкутето и вие да си траете, а? Интереса клати феса, а американския интерес клати Европа.
168
23
 
4
 
! Отговори
Минуващ преди 3 седмици
Зеленски не е нужно да умира, може да бъде сменен по всяко време за разлика от бункерния плъx. Проблемът за руснаците е, че целият украински народ не иска да има нищо общо с руския свят вече. Следващият им президент ще е още по-надъхан да изгони агресорите и да вдигне 6 метрови дувари на източната граница.
167
26
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
русия ще се разпростира само в това което е руско блатата около москва
166
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
има и това е капитулация на русия придружено с бесене на путин
165
3
 
11
 
! Отговори
Хиро Хамада До преди 3 седмици
Закъснял свят: Кажете ***- как ще се случат нещата? Ех, бедни украинофили толкова сте прости и наивни, няма да стане това, което искате. Войната ще свърши, когато Зеленски умре! Това е!
164
2
 
22
 
! Отговори
Ха ха ха преди 3 седмици
Има кратък път и това е капитулацията на украйна и доброволното и присъединяване към РФ.
163
1
 
17
 
! Отговори
someone преди 3 седмици
Само тогава руското ръководство ще може да седне на масата за конструктивни преговори - и да приеме независимостта на Украйна в дългосрочен план.Никога няма да стане това, нацистка Украйна е заплаха за Русия, а пък в НАТО абсолютна, с шантаж и заплахи никога няма да седна Москва да подпише подобен пасквил, това е и голямата илюзия на Запада.