Министърът на културата: Двама души са замесени в източване на пари

Ако някой е знаел за аферите в културата и е мълчал, значи е съучастник
Обновена: 11 окт 2024 09:46 | 11 окт 2024 09:46, Инна Ангелова
25
Министърът на културата: Двама души са замесени в източване на пари
Снимка: БГНЕС

Министърът на културата Найден Тодоров сподели, че се чувства излъган. “В случая не става дума за това, че някои институции са нарушили закона. Въпросът е много по-тежък”. По думите му се хвърляло петно върху всички.

По отношение на схемата за източване на театрите министър Найденов уточни, че са открити допълнителни неща, които ще бъдат предадени на разследващите органи.

"Открихме, че става дума не само за източване на заплати. Има игри с фирми, към които са се стичали стотици хиляди левове”, добави Тодоров пред БНТ. Допълни, че в момента тече допълнително разследване, за да се разбере с какво се занимават тези фирми.

"Това, което се опитвам да кажа е, че системата за финансиране и по-точно СЕБРА изисква човек от министерството да потвърждава плащанията. В момента ние не знаем доколко този човек или тези хора, са действали небрежно или с умисъл".

"Задачата на проверката е точно тази - да установи има ли умисъл. Наказание ще има при всички случаи. Причината до момента да не е заведено дисциплинарното производство е да се разбере каква е причината. Защото реакцията ще бъде крайно различна".

Според Тодоров Министерство на културата отдавна е с иззети контролни функции в България. "Министерството е превърнато в някаква институция с подпомагащи функции. В същото време контролните му функции са иззети по закон и е крайно време законът да се върне там, където е бил в миналото".

Той е предложил промяна на системата, "тази система, която в момента излъга всички".

Найден Тодоров попита, ако се е знаело за престъпления със задна дата защо не е уведомена прокуратурата.
"Чакате прокуратурата да дойде при Вас ли?". По отношение на директора на театъра в Пазарджик служебният министър изтъкна, че Министерство на културата не е бездействало и че реакцията на директора е в следствие от проверки на МК към него.

Категоричен беше, че ако някой е знаел за аферите в културата и през времето е мълчал - това го прави съучастник. Хората в изкуството не са престъпници, заяви министър Тодоров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от Политика
АИКБ искат мерки, ограничаващи бюджетния дефицит
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ехооо,тоя министър май откри топлата вода,в нормална държава такива като този подават незабавно оставка преди да му я поискат.Сигурно и тоя и всички под него са цоцкали какво се прави на незнаещ!Нали без министерството тези преводи няма как да се случат.Главчев да го сменя какво чака още ...Оставка
18
2
 
0
 
! Отговори
емо преди 1 седмица
на някои читатели се мержелеят призраците на комунистически престъпници, но по времето на социализма имаше държавни институции, които работеха в полза на хората, т.е. на обществения интерес, а в това мерзко капиталистическо общество държавните институции са изпразнени от съдържание и работят в полза на личния интерес.
17
0
 
7
 
! Отговори
Бебо преди 1 седмица
Имало двама измамници от министерството, и министерството разследва. Ако от разследващите са корумпетата.... Министъреееее, на кой ги разправяш тия врели некипели. От 30 години си в системата, а ти нищо не си чул за корупция...та то целия български народ знае. Майко мила.
16
0
 
9
 
! Отговори
КоалицияУскуреноРазв преди 1 седмица
Министъра е корумпиран като останалите умреляци от правителството
15
0
 
7
 
! Отговори
Виждам че преди 1 седмица
Не ви пука че тия дърти комунисти и ДС умреляци в парламента ви шиб ат
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Този министър награди един комунистически престъпник, не може да му се има доверие
13
0
 
8
 
! Отговори
И пак за читалищата преди 1 седмица
Гусин министре, възможно ли е никой досега да не ви е подшушнал за читалищата-призраци, "основани" тук-там в на практика обезлюдени села с няколко десетки старци? Имате ли представа дали тези измишльотини отчитат "дейност" и дали източват в нечия полза средства, отпнуснати по някакви програми, недай Боже европейски? Има ли още подобни хитроумни "проекти" в нашата озверяла за чужди пари татковина?
12
0
 
5
 
! Отговори
Пеевски преди 1 седмица
14 Искаш ли да ми седнеш в скута и да ти кажа на ушенце как съм?
11
1
 
5
 
! Отговори
Содом и Гомор преди 1 седмица
Правителството на дъртия содомит Димитър Главчев е позор и тотално дъно.Биха Гълаба и Бохо по некадърност.
10
0
 
2
 
! Отговори
Министъра и преди 1 седмица
Кой още?
9
1
 
7
 
! Отговори
Д-р Ох Боли преди 1 седмица
На този министър не му е чиста работата. На всички е ясно, че всичко тръгва от министерството.
8
2
 
10
 
! Отговори
Хан Аспарух преди 1 седмица
Рано или късно ще стане ясно, че директорите от Разград и Смолян ги "изпържиха"! В основата на далаверите със сигурност са "белите якички" от министерството. Толкова мащабна схема не е възможно да се измисли и осъществи от хора артисти.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
1, щеше да е правилно да публикувате цялото изказване, пт-точно цялото предаване/ диалог, защото всичко там е съдържателно и съществено, а не да давате откъслечно изречения; 2. снимката няма общо с текста, защо? Явно е, че министърът е бил на някакво важно събитие, което вие не отразявате. 3 системата/законът за плащания в културните инститиции е от времето на Рашидов/ Б. Б. Търсете там вливащите се златни потоци.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
божеее и тия двамата са най големите престъпници в к0чинката ? да позная ли кои са ? и двамата са дебели
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Навсякъде се крадат държавни пари. Най-големите далавераджии са в горския сектор.
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Обикновено Вежди Рашидов говори на всякакви теми, които не са негова работа, а по тази тема се покри дълбоко
3
0
 
5
 
! Отговори
Козарчето Салил преди 1 седмица
И ся ко ? ще ги размятате като дедовия от единия крачол в другия и накрая тишина.... :D
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
По тия министерства основното е да търсят и измислят яките схеми за крадене на едни пари. Вдигнаха им заплатите над частния сектор, но това само повишава желанието за пипане...
1
0
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 1 седмица
Все реват, че нямало пари за Културата, а те ги Крадяли!!!

Спонсорирани публикации