Габриел обясни защо си тръгна от ОССЕ: Не искам да съм заедно с държава, обявила ни за "неприятели"

Нещата в кабинета вървят в добра посока
2 дек 2023 11:22, Нели Христова
372
Габриел обясни защо си тръгна от ОССЕ: Не искам да съм заедно с държава, обявила ни за "неприятели"
Снимка: БГНЕС

Не мога да бъда на една маса с хора, които имат антибългарски и антиевропейски прояви. Това заяви вицепремиерът и външен министър Мария Габриел, предаде БГНЕС.

Габриел коментира участието ни на срещата на ОССЕ в Скопие. Тя посети РС Македония за няколко часа и си замина преди пристигането на руският външен министър Сергей Лавров.

"Бях в Скопие, за да уважа председателството на ОССЕ. Освен това имаше вечеря на европейските лидери, където всеки един от нас трябваше да заяви, че ние сме там, защото не искаме да подпишем смъртта на ОССЕ", каза външният министър.

"След тази вечеря не смятам, че присъствието ми трябваше да е физическо там, затова съм си тръгнала. Не искам да присъствам с представители на държава, която ни е определила като неприятелска“, каза Габриел.

Вицепремиерът коментира дали ще се стигне до ротация и стабилно ли е правителството на акад. Денков.

"Нещата са различни в добра посока.Излизат двете основни партии, които подкрепят правителството и казват, че има нужда от механизъм, който позволява да се правят назначения, да се вземат решения. Само да напомня, че говоря за това от месец май, още преди съставянето на правителството. Самият факт, че има много голяма яснота и можеш да отстъпиш крачка назад в името на това да има прозрачност при вземането на решения, в името на това да има механизъм, който да даде устойчивост на процеса на вземане на решения. Това е положително", каза тя.

По отношение на кадровите промени начело на НЗОК, Габриел напомни, че е външен министър и вицепремиер, а не политически лидер. "В името на това да има процес, който да е валиден за всички назначения, се направи крачка назад и за единия и за другия кандидат. Никой не е прекрачил границата на правомощията си", каза тя и добави, че са един екип.

Не подхождам по никакъв начин с презумпцията, че някой трябва да бъде сменен, добави Габриел на въпрос дали ще има смяна на министри.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


372
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
317
0
 
2
 
! Отговори
Габи преди 5 месеца
ПОМАКИНЯ от ХАДЖИ ДИМОВО ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
316
0
 
3
 
! Отговори
Anonymous преди 5 месеца
Изключително глупава и некомпетентна жена
315
0
 
2
 
! Отговори
досвидания преди 5 месеца
Махай се на бегом ти си член на Корумпиран политик Мафиоз,говориш глупости,Изчезни завинаги от политиката изгониха те с развален френски език и неможеш да работиш.Немаш визия за политик и умствени възможности за външен министър.Произход от село имаш.Отивай на пасеш патици,това не е за теб.
314
0
 
6
 
! Отговори
Няма ли кой преди 5 месеца
да обясни на тази жена, че сме я пратили там, за да защитава интересите на държавата ни, а не за да демонстрира "това искам, онова не искам!" Можеш по своя воля да станеш и да си тръгнеш, само ако някой кавалер те е поканил на среща, завел те е на ресторант, но там е започнал да се държи по неприемлив за теб начин. Когато официално представяш държава на международна среща, няма значение какви са личните ти желания. Ако се налага и с динозавър ще бъдеш на една маса!
313
0
 
9
 
! Отговори
Anonymous преди 5 месеца
Чудя се дали някой изобщо е забелязал отсъствието на тази кукумявка
312
0
 
6
 
! Отговори
Намръщен преди 5 месеца
Още корекция на уж "ерудираната", а всъщност неграмотна персона: "В името на това да има процес, който да е валиден за всички назначения, се направи крачка назад и за единия и за другия кандидат. Никой не е прекрачил границата на правомощията си" - "В името на установяване на процес, който е приложим за всички назначения, беше направен компромис, като и двамата кандидати направиха крачка назад. Никой от тях не е надхвърлил правомощията си."
311
0
 
10
 
! Отговори
Намръщен преди 5 месеца
"След тази вечеря не смятам, че присъствието ми трябваше да е физическо там, затова съм си тръгнала. Не искам да присъствам с представители на държава, която ни е определила като неприятелска, каза Габриел. На БГ би трябвало да е така: "След тази вечеря смятам, че не беше необходимо присъствието ми там, поради което реших да си тръгна. Не желая да присъствам на събитие с представители на държава, която ни е обявила като неприятелска." Нито знае да говори, нито има какво да каже!
310
0
 
13
 
! Отговори
Намръщен преди 5 месеца
До Българин - Щом Марийка в твоите представи за теб е ерудирана, сигурно Бойко го имаш за професор? Въпрос на критерии! Някой друг българин, познаващ родния си език, би казал, че не само не е ерудирана, ами дори не говори граматически правилно. А и няма как да бъде ерудирана - господарите много умни на такива постове не назначават. На тях им трябват послушни и алчни предатели на народа, ум и образование само пречат за това. Просто Киро, Марийка - това е точното ниво... А умните създават проблеми
309
0
 
12
 
! Отговори
Идеалист преди 5 месеца
Срам ......
308
21
 
0
 
! Отговори
Българин преди 5 месеца
Изключително ерудирана личност! Мисля и че ще се справи далеч по-добре и като Премиер! ГЕРБ отдавна са доказали,че имат най-добрите и подготвени кадри!
307
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Ангелина - Като чета мненията на хората, Марийка и за народа е точно толкова "значителна", колкото и за господарите си. Никой не обича наведените, използват ги и после.....
306
2
 
10
 
! Отговори
Ангелина преди 5 месеца
Няма по - големи неприятели за хората в нашата държава от твоите "приятели" ,които всичките са в България и членуват в твоята и другата трибуквена партия ,с която сте в пълна комбина отдавна....и единият от тази партия сте го назначила за "ръководител движение" ..! Всъщност всички сте назначени от "задкулисието"...и те определят и на вашия вожд и на "главния диригент" речите и сценичното поведение...А ,ти Габриел си толкова "незначителна" за тях ,че си изобщо извън тяхното полезрение ...
305
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
На тая ѝ е удобно да стои близо до нацисти Явно е поредната наведена САЩщисана .
304
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
На тая ѝ е удобно да стои близо до нацисти Явно е поредната наведена САЩщисана .
303
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Можело на вечерята да се изпусне и да каже нещо извън инструктажа. Или да я поканят на танц.
302
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ахааа, значи Габриел казва, че ако Путин не беше ни обявил за неприятелска държава, нямаше да има никакъв проблем...?! Я, виж ти в какво противоречие се вкараха пак евро-атлантиците у нас . Или са чисто и просто едни лицемери, също както началниците им от ЕС....!
301
3
 
20
 
! Отговори
До 313 преди 5 месеца
До ДИПЛОМАЦИЯТАЗа каква дипломация говорите? Един добър дипломат не би допуснал такова поведение и самоунижение. Първата ни дипломатка демонстрира една примитивна и слаба дипломация.
300
3
 
18
 
! Отговори
елементарницо преди 5 месеца
Всъщност напусна заради собствената си кариера , която ти носи постове и пари в атлантическите среди , като лиши България от представителство в ОССЕ .
299
2
 
21
 
! Отговори
Gogo преди 5 месеца
Няма лошо бе, навечеряла се, и се махнала- защо и там да ни излага
298
1
 
22
 
! Отговори
мара лицемерката преди 5 месеца
Имам подозрение за друго , пък и това е напълно несъстоятелно като претекст . Българин съм , за мое голямо съжаление сънародник с такива елементарници като Марийка , лицемерни , сервилни , без достойнство и собствено АЗ , но не мога да приема нещо различно като позиция в резултат на " неприятелското " , направо враждебно , поведение на слугинското чиновничество .