Габриел обясни защо си тръгна от ОССЕ: Не искам да съм заедно с държава, обявила ни за "неприятели"

Нещата в кабинета вървят в добра посока
2 дек 2023 11:22, Нели Христова
372
Габриел обясни защо си тръгна от ОССЕ: Не искам да съм заедно с държава, обявила ни за "неприятели"
Снимка: БГНЕС

Не мога да бъда на една маса с хора, които имат антибългарски и антиевропейски прояви. Това заяви вицепремиерът и външен министър Мария Габриел, предаде БГНЕС.

Габриел коментира участието ни на срещата на ОССЕ в Скопие. Тя посети РС Македония за няколко часа и си замина преди пристигането на руският външен министър Сергей Лавров.

"Бях в Скопие, за да уважа председателството на ОССЕ. Освен това имаше вечеря на европейските лидери, където всеки един от нас трябваше да заяви, че ние сме там, защото не искаме да подпишем смъртта на ОССЕ", каза външният министър.

"След тази вечеря не смятам, че присъствието ми трябваше да е физическо там, затова съм си тръгнала. Не искам да присъствам с представители на държава, която ни е определила като неприятелска“, каза Габриел.

Вицепремиерът коментира дали ще се стигне до ротация и стабилно ли е правителството на акад. Денков.

"Нещата са различни в добра посока.Излизат двете основни партии, които подкрепят правителството и казват, че има нужда от механизъм, който позволява да се правят назначения, да се вземат решения. Само да напомня, че говоря за това от месец май, още преди съставянето на правителството. Самият факт, че има много голяма яснота и можеш да отстъпиш крачка назад в името на това да има прозрачност при вземането на решения, в името на това да има механизъм, който да даде устойчивост на процеса на вземане на решения. Това е положително", каза тя.

По отношение на кадровите промени начело на НЗОК, Габриел напомни, че е външен министър и вицепремиер, а не политически лидер. "В името на това да има процес, който да е валиден за всички назначения, се направи крачка назад и за единия и за другия кандидат. Никой не е прекрачил границата на правомощията си", каза тя и добави, че са един екип.

Не подхождам по никакъв начин с презумпцията, че някой трябва да бъде сменен, добави Габриел на въпрос дали ще има смяна на министри.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


372
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
28
 
! Отговори
дообрее преди 9 месеца
това девойче в соца щеше са е секретарка в партийния дом за да помага на партииния секретар. Както между впрочем прави същото и сега. Бюрократка, апаратчик без националност и патриотизъм.
16
4
 
30
 
! Отговори
Свобода преди 9 месеца
Русия се бори за свободата на целия свят в Украйна. За един свободен свят
15
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Иванчо ми вика, че съм ***, няма пък да стоя с него в една стая! Е, може ли това да е политик, представящ цяла държава на международен фхфорум??? Хора, които не намират общ език с останалите, независимо съмишленици или несъгласни с тях, нямат място в политиката. Тая сутрин в предаване по тв участник нарече политиците ни семпли хора. Как да не се съгласи човек с него? А Лавров дали разбра, че Марийка си е тръгнала?
14
27
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На никой не му пука за Путин, камо ли за Лавров. ЕС отпуска 50 милиарда за Украйна които ще стигнат за укротяване на Русия
13
0
 
5
 
! Отговори
150 години стигат преди 9 месеца
МВР искат Българите да станат мюсулмани и Джипси те слугували най добре!
12
0
 
15
 
! Отговори
гражданин преди 9 месеца
Аз си мислех ,че от *** по голямо падение няма ,но явно е ,че много съм се лъгал !!
11
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Габи отивай си с мир , докато е време - ти си враг на България - лобито ти няма да те предпази
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Таа още на външен тампон ли збира теча
9
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
САЩ от няколко месеца е поела управлението на Бг.То не бяха преходи, Костовци, Станишевци, шутове на Доган, Бойко и видяха....не ставате.За всичко ще ви казват какво да правите.
8
2
 
32
 
! Отговори
Габриел преди 9 месеца
Получих заповед от Посолството..
7
27
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Браво
6
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дреме му някой за теб, че си си тръгнала.
5
1
 
21
 
! Отговори
Така и е наредила преди 9 месеца
Галя от Посолството..но не може да го каже публично..
4
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Извинявам ce зa нeygoбния въnpoc! A ako Блинkeн нe бeшe cи тpъrнaл, gaли щeшe ga ви ce иcka?
3
3
 
32
 
! Отговори
Ще има ден преди 9 месеца
Скоро ще ви изтече времето кирякстефчовци. Народният съд ще реши.
2
3
 
33
 
! Отговори
Шефрет преди 9 месеца
Аууу ,колко тънкообидна )) Ако не ти казват моме кво да правиш сигур в нужника сама не може да се поодмиеш. Призванието ти е да станеш сервитьорка в някое квартално капанче.
1
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ти не си там да капризничиш не разбра ли ? Вражеските държави също се събират за да водят дипломация ако не се сещаш за "Студената война". Не щяла моля ви се. Ти не си там да искаш.