Ръст на цените: До 4000 евро за квадрат струват къщите в София

Най-много сделки в столицата има с двустайни и тристайни апартаменти
22 окт 2024 10:46, Анисия Иванова
64
Ръст на цените: До 4000 евро за квадрат струват къщите в София
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Цените на къщите в София бележат все по-голям ръст, а данни на компания за недвижими имоти показва, че наличност има само в определени квартали.

Най-високите цени на къщите са в квартал "Лозенец" - средно 4053 евро за кв.м. Традиционно високи са цените и в останалите квартали в централната част на столицата: "Изгрев" - 3350 евро за кв.м, Център - 2847 евро за кв.м, "Изток" - 2776 евро за кв.м. Цените на къщите са средно над 2000 евро за квадрат и в квартали като "Витоша" - 2806 евро за кв.м, и "Малинова долина" - 2332 евро за кв.м.

Но конкретната цена на всеки имот зависи освен от квартала и от състоянието му. Важно е дали на къщата скоро е правен основен ремонт, дали е освежена отвън.

Повечето къщи в столицата са на доста години и затова от голямо значение за цената е как са поддържани и още колко пари трябва да бъдат вложени, за да предложат съвременни удобства на обитателите. Важно е и дали къщата има собствен двор или поне място за паркиране, съобщава "Труд".

Цените на къщите в по-крайните квартали са по-ниски и варират средно между 1000 и 2000 евро за кв.м. Но и тук цените се в много широк диапазон в зависимост от това дали са ново строителство или се нуждаят от ремонт. Цената на нова къща със съвременни удобства в крайните квартали може да е по-висока от къща в централните райони, която от години не е обитавана и се нуждае от основен ремонт.

Въпреки че има голям интерес към къщите, най-много сделки има с двустайни и тристайни апартаменти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: Софияимотикъщи
Още от ЕС
България - най-желана дестинация в Европа за нов живот в чужбина
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
0
 
! Отговори
Хи хи преди 42 секунди
Искам специално да благодаря на глynaцитe които през 90-те си продаваха апартаментите за по 5-10 хиляди долара, за да си купят с тях стар западен таралясник на запад, и да си мислят, че на запад са хванали Господ за топките !
64
1
 
1
 
! Отговори
Хи хи преди 8 минути
Абе къде са шлиферите, дето чакаха апартаментите да станат два за лев ???
63
0
 
1
 
! Отговори
Ахмммм преди 12 минути
Аз смятам че всеки имот трябва да стане поне над милион. Все пак България живеят само милионери.
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 16 минути
Малко са поне 8000 евра на квадрат
61
0
 
3
 
! Отговори
Камината преди 27 минути
Я, още една статия за цените на "имотите"! Тук има нещо гнило, втори пореден ден бау бау хахахаха! АКО СЛОЖАТ ИЗМЕРВАТЕЛНИТЕ СТАНЦИИ КЪДЕТО ТРЯБВА ЗА ПРАВИЛНО ИЗМЕРВАНЕ НА ЧИСТОТАТА НА ВЪЗДУХА В СОФИЯ, БАТКОООО ДРЪЖ СЕ ЗДРАВО! ТО ЩЕ Е МРЪСОТИЯ ДО ШИЯ! Но, той няма търпение да си купи ПАНЕЛ! Панел бе, панел ахаххахаххахаххахахахахха
60
1
 
1
 
! Отговори
baby shark преди 31 минути
Давам пример: преди 2 години купихме на акт 14 115 - 100 чисти квадрата плюс за около 1500евро. Сега вече е обзаведен и живеем имам парко място и склад. Мой съсед в момента продаде своя двустаен обзаведен на 3300 евро, а тези които са на замаска са 2300-2600 евра, разбира се сградата е с акт 16 от около година. Мислете какво ще става и скоро 4000-5000 евро навсякъде няма да им мърда където и да е, стига да е нормално и качествено, разбира се.
59
1
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 31 преди 1 час
Наиситина ли не знаеш, че днес в София, при доказана остра жилищна нужда, можеш да бъдеш настанен в общинско жилище само при условие, че за него няма ром кандидат? Понастоящем общинските жилища в София са около хиляда и май не се строят нови. И наистина, защо да се строят нови с парите на данъкоплатците, за да настаняват там онези, които са избрали вечно да бъдат трайно безработни и да получават наготово от 1000 до 4-5000 лв месечно соц.помощи, след като цялото семейство си осигури ТЕЛК-ове?
58
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Еййй,да се чуди човек,как при тия високи цени,Цецо крадецо успя да си купи 6 апартамента.Дали пък не е спечелил тайно от тото-то,пък ние да не знаем.
57
2
 
3
 
! Отговори
До 11 - продължение преди 1 час
Сратов е град на брега на Волга, с население над 800 000 човека. Има хубава централна част, но почти веднага до нея са безкрайни улици, застроени с въпросните дървени едноетажни селски къщи и тук-там се виждат панелни блокове, в сравнение с които нашият район Обеля изглежда като западноевропейска столица. Лесно ти е да си седиш в софийския апартамент с ТЕЦ и всички удобства и да хулиш България. Осъзнай се! Винаги сме живяли по-добре от руснаците, а стандартът ни през соца беше за тяхна сметка.
56
1
 
2
 
! Отговори
Да го духат преди 1 час
1000 евро на квадрата
55
1
 
3
 
! Отговори
Илия преди 1 час
Брей, много пара се пере. Значи се присвоява много, ама мнооого. Аз се чудя каква кола втора ръка да купя но да е произведена до 2006 г. и да е до 6000 лева. Работя, и жена ми работи, децата ходят на училище. Колко ли пари се дават за такива публикацийки като горната.....
54
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Много ясно.Един апартамент е много по-евтин от двуетажна къща с двор и гараж,което не всеки може да си позволи.
53
0
 
5
 
! Отговори
до 11 преди 1 час
Викаш, ще имаме висок жизнене стандарт само ако сме с Русия. Защо не използваш възможностите на Гугъл, за да се разходиш виртуално из така наречените градчета в Подмосковието, близо до столицата? Да видиш що е това селски улици с дървени къщурки и тоалетни на двора. Но като вземеш електричката, след 20 минути си на някоя от гарите почти в центъра на Москва. Или се "разходи" така по улиците на някой не чак мегаполис, а по-малък град, с население половин-един милион души? Например Саратов -
52
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Надуйте, надуйте хубаво малко е 4 хил.
51
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До Сметнах 7 - На Запад и един живот не стига на някоя медицинска сестра или на скромен учител, за да изплати заем, с който е купил(а) апартамент с площ 100 кв.м. в приличен град.
50
2
 
7
 
! Отговори
До Уха /5/ преди 1 час
Ти им подсказа най-голяматаистина. Не цените са високи, а заплатите са мизерни. Ако държавата силом смъкне цените до нивото на онези, които бяха актуални по времето на соца, веднага едрите акули от Запад ще приложат някоя хватка, за да изкупят на едро всичко, което може да се купи и после ще им дават жилища под наем, ама по нормативите на западните наеми. На някои им е мъчно за Русия, но ако се стигне до такова изкупуване на наши имоти, да не мислят, че руските олигарси ще бъдат по-милостиви?
49
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Да на село с магарето,прасето,кокошките и плод зеленчука ми ще живеем 4 пъти по дълго от дрогираните ке ле ме та в со фето
48
4
 
6
 
! Отговори
Чудя му се на акъла преди 1 час
на N11 и N12. Защо не поговори със селските дядовци и да ги пита как по времето на соца се набавяха строителни материали, какви пари се даваха като комисиона на склададжията, за да набавиш най-необходимото, как се бъркаше бетон на ръка и като я вдигнат прословутата къща на два ката с квадратура 40-50 кв.м. на етаж, после правят дъсчен клозет в другия край на двора. Колко му е зимно време нощем да притичаш 30-40 м, ако те е присвил стомахът и да клечиш в дъсчената барак, а навън е -15 градуса!
47
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Дишай софиянецжо дишаай и вода пий до насита или докато някой те сгази аахаахах
46
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Имение във Флорида ще излезе по-евтино.