Бизнесът иска замразяване на МРЗ и пенсии, неутрален ДДС

Велев: Населението на България намалява, а администрацията расте
Обновена: 11 окт 2024 11:07 | 11 окт 2024 10:45, Анисия Иванова
148
Бизнесът иска замразяване на МРЗ и пенсии, неутрален ДДС
Снимка: БГНЕС

Еврочленството, Шенген и ОИСР са трите членства, които България трябва да постигне, за да е базово наравно с останалите страни в общността, каза пред БНР Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал.

Това, което трудно може да се оцени, е пропуснатите ползи. Не се правят инвестиции в място, до което трудно се стига. Южна България с две магистрали е много по-развита от Северна България, същото важи и за България като цяло, която не е в сухопътния Шенген. Това е много важно членство за нас, подчерта той.

Помощта на държавата за бизнеса през цените на тока е неутрална към бюджета, няма връзка с него и не представлява субсидиране, поясни Велев.

"Цените на тока на свободния пазар са над 50% по-високи като праг, над който има компенсация, от цените за бита. Ако някой е субсидиран с цените на тока, това са битовите потребители. Тук има компенсиране, връщане на надвзетото от изкривения пазар, от сбъркания пазар, от липсата на свързаност", коментира той.

По думите му, "цяла Югоизточна Европа е като някакъв остров, където цените на електроенергията са много по-високи, отколкото в Западна и Северна Европа".

ДДС трябва да е неутрален, посочи Велев. Според него в туризма и ресторантьорския бизнес няма криза и няма причини за преференциално отношение.

АИКБ е категорично против увеличаването на данъците и предлага замразяване на заплати и съкращения, каза Васил Велев в предаването "Преди всички". Заплатите в сектора на държавното управление са увеличени за години напред и се откъсват като нетни доходи от тези в реалния сектор, който изкарва парите и пълни бюджета, смята той.

"Населението на България постоянно намалява, човешките ресурси намаляват, а администрацията, която обслужва хората, расте и сме изхарчили милиарди за електронно управление."

АИКБ е и "за" замразяване на пенсиите за една година, което е непопулярно решение, отбеляза още председателят на асоциацията. Велев цитира нетния коефициент на заместване – каква част от заплатата на вече неработещ човек той получава вече като пенсия, и подчерта, че у нас той е 70% при средно 64% в ЕС и ОИСР.

"За хала, на който сме, имаме много щедри пенсии. Разбирам как звучи това на фона на абсолютния им размер. Пенсиите са такива, какъвто е осигурителният принос, иначе се получава абсолютна несправедливост. У нас се бъркат пенсиите и социалното подпомагане."

АИКБ не е съгласна и с увеличаването на минималната работна заплата. Формулата в Кодекса на труда е грешна и противоречи на международното право, коментира Васил Велев. Според него, ако някой я атакува пред Конституционния съд, тя ще отпадне.

Догодина близо половината хора ще получават минимална заплата, предупреди той. "Работил, не работил, квалифицирал се, не квалифицирал се – накрая: равни доходи."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от Страната
Димитър Ганев: Няма нищо нереално в цените на имотите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
0
 
1
 
! Отговори
БГ, Н, преди 6 дни
Тебе, да,те, замразят, и, да,те, хвърлят, в, океана, за, храна, на, рибите, нагъл, тип, мразещи, българите,, ***
135
0
 
3
 
! Отговори
Гацо Бацо преди 1 седмица
Бизнеса има пари само за коли и разходи по любовниците си,а за тези които им изкарват парите нямат пари!А и за осигуровките нямат,демек за държавата...
134
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Бизнесът" е робовладелец и изедник!
133
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тоя на снимката е един от най-мразените от народа
132
0
 
4
 
! Отговори
Бизнесът иска преди 1 седмица
Никой да не му работи и ще се оправи Аз съм на 48 г. всичко на всичко имам 3 г.трудов сташ за толкова години на ейтакива бг бизнесмени и бизнеси ведях ги какво струват и в БГ. работа повече не пипам
131
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Пенсиите са такива, какъвто е осигурителният принос, иначе се получава абсолютна несправедливост. У нас се бъркат пенсиите и социалното подпомагане." - Да, баща ми сявнасяше на 85% от осифурителния праг цели 14 години, ама запшто не знам си какви закони, сега е на 850 лева пенсия. Това ли е справедливото или му викаме "бизнес подпомагане". Колко пари е тоя костюм? Можга му взема 40 лева. Къде живее тоя? За обувктие поне 15 още.
130
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 132 Много доволни, ама за 3000 лева и билет до германия, индийчето ще запали скалада и ще си изнесе фамилията. Така "нелоялност" и от най-гадните селяни нямаше.
129
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Този цър вул,какъв бизнес има?A имали изобщо?и четелш си глупостите които говори?
128
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Велев- разбирам че искате роби, защото ви цитирам....Българите се оказаха мързеливи не искат да учат и работят, те са без образование и без умения, но с големи претенции- това го казвахте всеки ден по ТВ и после си внесохте роби от Индия, пак ви цитирам-защото те работят по 12/13часа, работят и в събота, спят в общежития и са винаги доволни от заплащането- а после и "доволните" ви избягаха като "мързеливите" Българи- към БРИКС ли ни влачите- вие милионери/милиардери, ние роби в калта- АМИ НЕ!
127
3
 
2
 
! Отговори
= преди 1 седмица
Така наречения частен бизнес формира 90% от брутния продукт и приходите на държавата. Та тъй наречените бизнесмени изедници, ид.иоти и некадрници хранят вас дето драскате глупости и си мислите че парите падат от небето,като дъжда. Всичко държавно и общинско у нас е тотал щета. Добре че са частиците са ви хранат
126
1
 
4
 
! Отговори
Трий моди за копейки преди 1 седмица
Бизнеса на нашите болшевики олигофренчета само помпа цените на всичко. Една голяма спекулация. А този на снимката да каже всъщност колко са работещите в България? Отговор: 500 000 работници и да има още 100 000 незаконно без договор. Не сме фалирали и умира е но тези са *** от БКП и всички разклонения след 89та. Закона за ЛУСТРАЦИЯТА трябва да се изпълни на 100% и тогава ще сме нормална държава както е било преди 1945та.
125
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В Англия работиш до 12, 750 паунда и тогава започват таксите. Ако си до 12 или даже 13 не те пипат защото си беден. В България ти взимат данък 5 лева. Сметниииииииии
124
0
 
8
 
! Отговори
F-off преди 1 седмица
Той бизнесът може да поиска и работниците да му плащат, че му работят.... Нагляри!
123
0
 
3
 
! Отговори
F-off преди 1 седмица
Той бизнесът може да поиска и работниците да му плащат, че му работят.... Нагляри!
122
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В света има само седем страни където има плосък данък,България е сред тях и тя е единствената в света където няма необлагаем минимум,най големите неравенства в доходите са пак тук във България!
121
2
 
11
 
! Отговори
Страната на богатите преди 1 седмица
Навсякъде по света с изключение на мафиотските държави има необлагаем данък! Т.е. до определен доход не се плащат данъци! Даже при доход под минималния се получават изравнителни от държавната каса! Знаете ли го това! Има ли в България такъв праг?
120
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Как да не го изкорми чиляк това червено keлеMe и неговите крадливи събратя,оглозгаха България до шушка по времето на прехода,прогониха милиони сънародници от страната а сега все още имат наглостта да се явяват като ментори!
119
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Изнасяйте се от България,всъщност по добре е да натирим тия крадци които я опропастиха и направиха от нея една ***!
118
0
 
20
 
! Отговори
Jsjs преди 1 седмица
После измисления бг бизнес реве че нямало кой да му бачка, няма и да има за тия заплатки, защото на никой не му се губи времето с вас
117
0
 
16
 
! Отговори
АЗ преди 1 седмица
Щом така наречения " бизнес " не иска, тогава Таван на цените на всички стоки и битови нужди. Нулева ставка за данъци на хората работещи бедняци с трудови договори на минимална заплата. Максимална 20 % надценка от производител до щанда , а не както сега всеки с колкото си иска да надценя щото било "свободен пазар"!