Бизнесът иска замразяване на МРЗ и пенсии, неутрален ДДС

Велев: Населението на България намалява, а администрацията расте
Обновена: 11 окт 2024 11:07 | 11 окт 2024 10:45, Анисия Иванова
148
Бизнесът иска замразяване на МРЗ и пенсии, неутрален ДДС
Снимка: БГНЕС

Еврочленството, Шенген и ОИСР са трите членства, които България трябва да постигне, за да е базово наравно с останалите страни в общността, каза пред БНР Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал.

Това, което трудно може да се оцени, е пропуснатите ползи. Не се правят инвестиции в място, до което трудно се стига. Южна България с две магистрали е много по-развита от Северна България, същото важи и за България като цяло, която не е в сухопътния Шенген. Това е много важно членство за нас, подчерта той.

Помощта на държавата за бизнеса през цените на тока е неутрална към бюджета, няма връзка с него и не представлява субсидиране, поясни Велев.

"Цените на тока на свободния пазар са над 50% по-високи като праг, над който има компенсация, от цените за бита. Ако някой е субсидиран с цените на тока, това са битовите потребители. Тук има компенсиране, връщане на надвзетото от изкривения пазар, от сбъркания пазар, от липсата на свързаност", коментира той.

По думите му, "цяла Югоизточна Европа е като някакъв остров, където цените на електроенергията са много по-високи, отколкото в Западна и Северна Европа".

ДДС трябва да е неутрален, посочи Велев. Според него в туризма и ресторантьорския бизнес няма криза и няма причини за преференциално отношение.

АИКБ е категорично против увеличаването на данъците и предлага замразяване на заплати и съкращения, каза Васил Велев в предаването "Преди всички". Заплатите в сектора на държавното управление са увеличени за години напред и се откъсват като нетни доходи от тези в реалния сектор, който изкарва парите и пълни бюджета, смята той.

"Населението на България постоянно намалява, човешките ресурси намаляват, а администрацията, която обслужва хората, расте и сме изхарчили милиарди за електронно управление."

АИКБ е и "за" замразяване на пенсиите за една година, което е непопулярно решение, отбеляза още председателят на асоциацията. Велев цитира нетния коефициент на заместване – каква част от заплатата на вече неработещ човек той получава вече като пенсия, и подчерта, че у нас той е 70% при средно 64% в ЕС и ОИСР.

"За хала, на който сме, имаме много щедри пенсии. Разбирам как звучи това на фона на абсолютния им размер. Пенсиите са такива, какъвто е осигурителният принос, иначе се получава абсолютна несправедливост. У нас се бъркат пенсиите и социалното подпомагане."

АИКБ не е съгласна и с увеличаването на минималната работна заплата. Формулата в Кодекса на труда е грешна и противоречи на международното право, коментира Васил Велев. Според него, ако някой я атакува пред Конституционния съд, тя ще отпадне.

Догодина близо половината хора ще получават минимална заплата, предупреди той. "Работил, не работил, квалифицирал се, не квалифицирал се – накрая: равни доходи."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от Страната
Димитър Ганев: Няма нищо нереално в цените на имотите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
17
 
! Отговори
коментар преди 1 седмица
А може ли по една така хубава българска maina да му отправя аз тоя измислен бизнес, а, може ми?
115
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Вместо замразяване на и без това малките заплати, защо не въведете прогресивното подоходно облагане? Ама не ви изнася!!! Най - лесно е да "пре карате" хората. За това няма работници - всички бягат от вашите фирми и България!
114
1
 
9
 
! Отговори
Работещите преди 1 седмица
бедни пък искаме премахване на плоския данък.
113
1
 
9
 
! Отговори
Младеж преди 1 седмица
Втори опит: Ех да го еваа тоз бизнес.
112
1
 
9
 
! Отговори
И бизнеса помпа преди 1 седмица
Цените на имотите
111
0
 
14
 
! Отговори
извод преди 1 седмица
Другаря Велев връзва каруцата пред коня. Осигурителния доход не достига за пенсии. Как ще достига като един милион работещи се осигуряват на минималната заплата. При тази действителност след няколко години парите за пенсии съвсем ще са недостатъчни и да му мислят тези които работят и се осигуряват на МРЗ.
110
1
 
27
 
! Отговори
Балансьора преди 1 седмица
Аве, наглостин, вие още малко ще искате работниците да ви плащат, затова че ви работят.
109
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Зареди такива като тоз , дори и непалците избягоха
108
2
 
27
 
! Отговори
Галин Костов преди 1 седмица
Алчни и безотговорни негодници! Какво индустриалци сте вие бе? Български индустриалци са били хора като Буров и Калпазанов в Габрово. Вие сте гангстери! Не можеш да искаш да прилагаш европейската директива за формиране на минимална заплата на база на средната, при положение че нашите заплати са В ПЪТИ ПО-НИСКИ от европейските! Средната работна заплата в България никога не би нарастнала ако не беше вдигана минималната заплата! Онези щяха да си купуват яхти, а работниците да изнемогват с 5-600 лв.
107
1
 
20
 
! Отговори
vs преди 1 седмица
Тоя ще го бият някъде съвсем скоро!
106
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Когато токът за бизнеса скочи над 180 лева за мегават,държавата(НИЕ)подкрепяме същия с компенсации и мярката била "неутрална" но когато бизнесът трябва да осигури подобаващи заплати това противоречало на"международното право"На това се вика,нагъл,по нагъл,най нагъл-Червен Крадец като Велев!
105
7
 
18
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 1 седмица
България има Резерви . Ще ви дам един пример - към днешна дата в България са настанени украинци като бежанци от Войната . Официалната Бройка е 70 000 човека които използват подкрепата на Държавата .Средно разхода е 3 000 лева на човек ,месечно. това са близо 2 500 000 000 (2 милиарда и 500 милиона лева) годишно . Ако тази Кражба се спре , ще има пари за Заплати , Пенсии и Магистрали .
104
2
 
34
 
! Отговори
Кънчо преди 1 седмица
Лелеее, като прочета "бизнеса" и ми се разтупква сърцето рязко. Кое по-точно наричате "бизнес? Измекрите, дето дерат 100 кожи от хората, за да си осигурят охолен живот? Тия с със скъпите возила и атрибути, които търсят учили, грамотни хора с опит и два западни езика, за да им работят по10-12 часа на ден и да им дават малко над минималната заплата ? те ли са бизнеса на БГ ? Ами имам новина за тях - не останаха балами,дето не си ценят труда. Но те пък и затова взеха да внася от Непал,Индия и тн
103
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Продължаваме да се въртим в тоя омагьосан кръг,за да свъртим тук хората а не те да се разбягват като пилци,трябват адекватни заплати,тридесет години с тия постулати за ниските доходи правихме точно това,гонихме ги като прокажени от България,и когато нещата опряха кокала и вече няма хора за нищо ние вместо да сменим начина си на мислене продължаваме с геноцида над българите!
102
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 103 Никакво замразяване на каквито и да е заплати. Съкращение трябва! Съкращение на раздутия щат. Малкото хора, които остават и работят, да си получават заплатите.
101
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Чuнoвнuцuтe всичкото връзкар и партиец. А, да видим някой смее ли да ги бутне! Най- много да съкратят някоя чиcтaчка, да пенсионират някой служител в отдавна пенсионна възраст. Окопали се по администрациите комсомолски секретари, потомствени комунисти и никой не ги закача. Едно цяло съсловие от комунисти, чийто живот минава в ядене на държавни пари. Дядото бил активен борец и оттам мама и тате, децата и внуците- на държавна хранилка с поколения. Администрацията им е бащиния.
100
3
 
14
 
! Отговори
ДО 101 преди 1 седмица
Бизнеса предлага да се замразят Заплатите на Държавната Администрация , защото са много човечета на заплата която се изплаща от Частния Сектор .Вие знаете ли че един общински съветник в малко градче взима 5 000 лева заплата ?Това изкривява Пенсионната Система .
99
1
 
9
 
! Отговори
до 100 преди 1 седмица
До Анонимену БГ е така - за това всичко читаво избяга навън !
98
2
 
11
 
! Отговори
До Подкрепа преди 1 седмица
И какво си написал?Пенсиите да не се пипат и да се индексират,ама заплатите да се замразят,и как да стане тая работа след като едното е производни на другото,пенсионната система в България е построена на принципа Пакт на поколенията измислен от Бисмарк,работещите осигуряват пенсиите на хората отслужили трудовият си стаж!
97
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Е Баси бизнеса...... купува лускозни коли в несвяст, а не иска заплати да плаща.....