Бизнесът иска замразяване на МРЗ и пенсии, неутрален ДДС

Велев: Населението на България намалява, а администрацията расте
Обновена: 11 окт 2024 11:07 | 11 окт 2024 10:45, Анисия Иванова
148
Бизнесът иска замразяване на МРЗ и пенсии, неутрален ДДС
Снимка: БГНЕС

Еврочленството, Шенген и ОИСР са трите членства, които България трябва да постигне, за да е базово наравно с останалите страни в общността, каза пред БНР Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал.

Това, което трудно може да се оцени, е пропуснатите ползи. Не се правят инвестиции в място, до което трудно се стига. Южна България с две магистрали е много по-развита от Северна България, същото важи и за България като цяло, която не е в сухопътния Шенген. Това е много важно членство за нас, подчерта той.

Помощта на държавата за бизнеса през цените на тока е неутрална към бюджета, няма връзка с него и не представлява субсидиране, поясни Велев.

"Цените на тока на свободния пазар са над 50% по-високи като праг, над който има компенсация, от цените за бита. Ако някой е субсидиран с цените на тока, това са битовите потребители. Тук има компенсиране, връщане на надвзетото от изкривения пазар, от сбъркания пазар, от липсата на свързаност", коментира той.

По думите му, "цяла Югоизточна Европа е като някакъв остров, където цените на електроенергията са много по-високи, отколкото в Западна и Северна Европа".

ДДС трябва да е неутрален, посочи Велев. Според него в туризма и ресторантьорския бизнес няма криза и няма причини за преференциално отношение.

АИКБ е категорично против увеличаването на данъците и предлага замразяване на заплати и съкращения, каза Васил Велев в предаването "Преди всички". Заплатите в сектора на държавното управление са увеличени за години напред и се откъсват като нетни доходи от тези в реалния сектор, който изкарва парите и пълни бюджета, смята той.

"Населението на България постоянно намалява, човешките ресурси намаляват, а администрацията, която обслужва хората, расте и сме изхарчили милиарди за електронно управление."

АИКБ е и "за" замразяване на пенсиите за една година, което е непопулярно решение, отбеляза още председателят на асоциацията. Велев цитира нетния коефициент на заместване – каква част от заплатата на вече неработещ човек той получава вече като пенсия, и подчерта, че у нас той е 70% при средно 64% в ЕС и ОИСР.

"За хала, на който сме, имаме много щедри пенсии. Разбирам как звучи това на фона на абсолютния им размер. Пенсиите са такива, какъвто е осигурителният принос, иначе се получава абсолютна несправедливост. У нас се бъркат пенсиите и социалното подпомагане."

АИКБ не е съгласна и с увеличаването на минималната работна заплата. Формулата в Кодекса на труда е грешна и противоречи на международното право, коментира Васил Велев. Според него, ако някой я атакува пред Конституционния съд, тя ще отпадне.

Догодина близо половината хора ще получават минимална заплата, предупреди той. "Работил, не работил, квалифицирал се, не квалифицирал се – накрая: равни доходи."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от Страната
Димитър Ганев: Няма нищо нереално в цените на имотите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
0
 
! Отговори
Аз преди 1 седмица
До Криви са им сметкитеА ти ще работиш ли за тая заплата която искяш???
55
14
 
1
 
! Отговори
Програмист преди 1 седмица
До Анонимен 52 : Не, драги, просто съм обикновен дразнител, който посочва на хората неприятната истина, която се опитват да игнорират. Приеми го като вид мотивация.
54
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Време е да се каже истината! И тя е: работил неработил ... взема минималка. Не е честно така. Пенсиите трябва да минат на лична партида. Който не работи, не трябва да яде!
53
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да , вярвайте му на програмиста. Той е мултимилионер , ама седи по цял ден да спами в интернет вие колко сте бедни и ниско интелигентни. Това им е работата на тро ло ве те на сороските НПОта.
52
2
 
16
 
! Отговори
Мен преди 1 седмица
Каква ли е производителноста на програмиста който цял ден пише тука ;) май ще го изритат.
51
1
 
15
 
! Отговори
Asassin преди 1 седмица
А не иска ли и замразяване на всички цени?
50
19
 
6
 
! Отговори
Програмист преди 1 седмица
Всъщност разбирам ви - всички *** - бачкатори от най-ниският пласт на обществото винаги се нуждаят да посочат класов враг - някой, който да им е виновен за мизерното им съществуване. Никога няма да признаят че дължат всичко на слаба квалификация, нисък интелект, ниско образование и дълга поредица от погрешни избори, които сте правили през живота си. За вас няма нито бъдеще нито друга алтернатива освен да чакате някой друг - в случая държавата да промени нещо, например да вдигне минималната
49
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Програмиста е професионален манипулатор нает от НПОта като Отворено общество и Америка за България на Сорос. Всичко са измислици , копи-пейст от общия им чат за ръсене на пропаганда.
48
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Най добрият вариант е национализация и народен съд. За а такива като тия доживотна каторга
47
0
 
14
 
! Отговори
М унчо преди 1 седмица
Какъв бизнес си ти.Ако дърдоренето е бизнес....здраве му кажи!
46
6
 
2
 
! Отговори
Програмист преди 1 седмица
До Анонимен 48 : Не и ако се занимавам с разработки в областта на ИИ :) Всъщност това е едно от нещата, които правя.
45
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Програмисте, ти си като жътвар на нивата. Идва комбайнът изкуствен интелект и ти ставаш излишен. Комбайнерът ще е един.
44
11
 
5
 
! Отговори
Програмист преди 1 седмица
До 38 : Мизерното заплащане на труда е резултат от мизерното качество на труда.
43
3
 
23
 
! Отговори
Алекс преди 1 седмица
Ало,Велев,събуди се.Еврочленството сме го постигнали още през 2007 год.МРЗ в България и пенсиите са най-ниски в ЕС.Трябва да си завършен едеот,за да предлагаш замразяването им.Не всички са гепили ДС куфарче с пачки,за да бръкнат в него при необходимост.Ниски данъци,ниски заплати,държавна помощ за ток и въпреки това "бизнесменът" Велев не може да излезе на печалба.Освен куфарче си требе и акъл за бизнес.
42
3
 
1
 
! Отговори
Anonimna преди 1 седмица
Уплашиха се, че си намерих работа, да не би пък да забогатея :)) Мух*льовци. Не можете да предотвратите неизбежното. Ха ха ха.
41
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Народът е крава,която трябва редовно да се дои.
40
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Даааа , Програмиста е 100 % нааакан ***, плаща му се от Велев и Хампърци да ръси глупости в сайта , ама като гледам само минуси събира ....
39
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Българският мутренски бизнес иска да получава парите директно от държавата, а не щрез пазара. Защото е некадърен и 90 процента е паразитен бизнес, живеещ от държавни поръчки и държавни субсидии. Увеличаването на пенсии и заплати увеличава покупателната способност и потреблението. Но за да вземат тези пари от пазара и да печелят от тях, те трябва да произвеждат и да работят. А българският бизнес не желае да работи, а да получава пари директно от държавата, а хората да живеят в мизерия.
38
12
 
3
 
! Отговори
Програмист преди 1 седмица
До 34 : Работя когато си искам. Това е сладкото на работата ми. Мога да избирам. А какви данъци плащам си е между мен и НАП.
37
1
 
17
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 седмица
АААА СТАНА МИ ЯСНО... АЗ СЕ ЧУДЕХ ЗАЩО ПУСКАТ ТОЧНО ДНЕС ВАСИЛ ВЕЛЕВ ПО МЕДИИТЕ А ТО ДНЕС БИЛ СВЕТОВЕН ДЕН НА ПСИХИЧНОТО ЗДРАВЕ! Значи и другите ще ги слушаме днес!