Обмислят учители от Аржентина да преподават испански у нас

19 испанци преподават езика в 17 български училища в момента
8 окт 2024 21:38, Анисия Иванова
39
Обмислят учители от Аржентина да преподават испански у нас
Снимка: МОН

Възможността учители от Аржентина да преподават испански език в български училища обсъдиха министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и посланикът на Аржентина в България Н. Пр. Алехандро Зотнер Майер, съобщиха от МОН.

Посланик Майер предложи да съдейства за привличане на аржентински преподаватели в България по същия модел, по който учители от Испания идват в наши езикови гимназии. В момента общо 19 испанци преподават родния си език на български ученици в 17 училища, стана ясно по време на срещата. МОН ще направи проучване за училищата, в които в момента се търсят преподаватели с майчин език испански и при възможност за тези места могат да бъдат ангажирани и аржентински учители. Отделно ще се проучат възможностите и за привличане на аржентински лектори във висши училища в България и развитие на сътрудничеството между университети от двете държави.

По време на срещата беше обсъдено и евентуално разкриване на българско неделно училища в Аржентина и изпращане на български учители там. В страната има много силна българска общност, която наброява около 57 000 души, сподели посланик Майер. Той вече е имал среща с представители на нашата диаспора, а този месец в България ще пристигне и губернаторът на аржентинската провинция Чако, където също има голяма българска общност. Предвижда се по време на визитата му също да бъде дискутирана необходимостта от създаване на българско училище там.

На срещата беше обсъдено и задълбочаване на партньорството между двете държави в областта на науката. Вече има изградено ползотворно сътрудничество в областта на научните изследвания в рамките на ръководената от проф. Христо Пимпирев Национална програма „Полярни изследвания“ и при провеждането на Антарктическите експедиции на България.

В срещата участваха и ръководителят на консулския отдел в посолството на Аржентина Даниел Котини и директорите на дирекции „Наука“ и „Международно сътрудничество“ в МОН Милена Дамянова и Веселина Ганева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от Общество
Отбелязваме европейски ден на донорството
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Абе преди 1 седмица
Ще внасят даскали по испански и от Мексико, Венецуела, Колумбия, а по бел - македонци
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нормално, нали нашите преподаватели по испански с прекрасните условия на живот и труд тук, ги принудиха да заминат в Испания
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ама тези преподаватели, освен добър испански, трябва да владеят и добър български език.
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не знам само дали там говорят по-правилен испански от Испания.
28
0
 
0
 
! Отговори
до 32 преди 1 седмица
Много добра идея. Така се учи език много по-лесно. А тези които не си дават зор и български да научат си е техен проблем.
27
0
 
0
 
! Отговори
Who Cares преди 1 седмица
До Баба ГошкаМераклиите да идат в Цюрих, баб Гошке!
26
0
 
4
 
! Отговори
Esquela de idiotas преди 1 седмица
Повечето ученици не знаят добре български, а аржентиските учители пък хич.
25
0
 
3
 
! Отговори
Руси преди 1 седмица
Момент само да успокоя някои ,които казват че аржентинския диалект на испанския език бил шантав и прочее, може хората да са аржентинци ,но да са пребивавали в Испания ,защо не?! Но не е там въпроса съгласен съм с повечето и се чудя няма ли кадърни българи примерно завършили в Испания педагогика или да се обичат и да имаме наши специалисти,а пак ще носим от три реки вода както винаги. Мажем ,мажем и после защо нямало кадри ,защо нямало амбициозни хора.Ами като няма държавници младите са обречени!
24
0
 
10
 
! Отговори
Руси преди 1 седмица
Вместо да ангажира български кадри ,те пак се чудят каква глупост да измислят. Понякога си мисля че съм в някаква кошмарна комедия с някакви деформирани актьори,които нямат никакъв разум. Чудя се слабоумни ли са или просто зададените им задачи са мега глупави и нашите влизат в ролята да ги пробутат на българския народ,който е много по мъдър и разумен от 90% от населението на "Великия" Запад!
23
3
 
1
 
! Отговори
Чичо Фестър преди 1 седмица
Аз съм министърт на образованието в България!
22
0
 
3
 
! Отговори
До Неймар преди 1 седмица
В Бразилия се говори португалски.
21
2
 
8
 
! Отговори
из Уругвай преди 1 седмица
....това с извинение е най-просташкото нещо!Не мога да си представя все едно по-български език и литература да ти преподава македонец или по английски примерно шотландец или от Уелс или украинец да ти преподава руски . Отделно имаме цяла катедра Испанска филология с международно признати езиковеди.В Уругвай също се говори диалектен испански, но определено е по-разбираем, а и са по-възпитани и културни от изгладнелите либертарианци налазили тукашната земя.Отврат.
20
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А за учители по руски да наемат от украинските "бежанци" и без това руския им почти майчин .
19
2
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 седмица
Така като ги гледате на снимката, кой има два пъти по-високо айкю от другия и кой повече мяза на селски иддийод?
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Няма лошо, но не е ли по-добре първо да изстреляме северномакедонците в космоса, а после да викнем аржентинците да преподават европейски континентален испански. С тях ще се разберем по-лесно.
17
1
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 седмица
Тоя има ли въобще елементарни познания по география и откъде идва испанския език? -----///------ Човек с име Галин Цоков колко да е умен?....
16
2
 
7
 
! Отговори
Баба Гошка преди 1 седмица
Аржентинския диалект е доста селлляшки. И също има разлика в думите и значението, което влагат. Горките деца, да се учат да говорят диалект. Алоууу. В интернет има много много материал, при това на кастилски испански, при това напълно безплатно. Аз самостоятелно го научих на ниво да пиша, превеждам, комуникирам с клиенти. И не е труден език. Това ми е 4ти език, технически 5ти, след немския, който го учих в училище 5 години и 1 година допълнително в университета, но кой иска да говори немски?
15
7
 
5
 
! Отговори
Libre comme air преди 1 седмица
Из цял свят се говори на английски...ние пък ще говорим на испански...Пак бюджитни пари на вятъра
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Харжентинците имат доста разлики в езика в сравнение с говорения в Испания castellano. По-добре еквадорци, перуанци, които макар и да говорят напевно следват доста по-стриктно испанската граматика.
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тоз на фотото е Джаба хаитянина :)))