Българите живеят в страх, нямат доверие на МВР

В малките населени места често са жертви на битова престъпност
Обновена: 8 окт 2024 22:53 | 8 окт 2024 22:30, Анисия Иванова
110
Българите живеят в страх, нямат доверие на МВР
Снимка: Bulgaria ON AIR

Ново проучване установи пореден значителен спад в усещането за сигурност сред гражданите в България в сравнение с предишни години. Това отново поставя въпроси за бъдещите политики в областта на вътрешната сигурност. И още данни – за две години доверието в МВР е спаднало с над 15%.

"Става въпрос за променена среда за сигурност, променен контекст. При предишното ни изследване имахме само една външна заплаха, а в момента имаме две, които много силно се усещат. Вторият много важен елемент за тази промяна е увеличеното политическа употреба и злоупотреба с МВР. Допреди 2 години ние имахме коренно различна публична комуникация по отношение на МВР", коментира Радостина Якимова от фондация "Общество и сигурност" в студиото на предаването "Директно".

Тя отбеляза, че служебните правителства не са в състояние да предприемат дългосрочни мерки, което допринася за негативната промяна в общественото възприятие.

Проучването показва, че пенсионерите и хората, живеещи в малки населени места, се чувстват най-несигурни. Те често са жертви на битова престъпност и страдат от липса на адекватна защита. Якимова поясни, че информацията за престъпленията в техните райони бързо се разпространява, което засилва страховете им.

Също така, голям процент от участниците в проучването свързват сигурността с ефективното разкриване на престъпления. Обаче, над 70% от хората не вярват, че полицията ще разкрие престъпленията, на които те са жертви. Якимова подчерта, че много хора се опасяват, че дори ако извършителят бъде заловен, наказанието няма да бъде адекватно.

Гледайте целия разговор във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още по темата: МВРстрахBulgaria ON AIR
Още от Общество
Обмислят учители от Аржентина да преподават испански у нас
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
2
 
! Отговори
Община Земен преди 1 седмица
До БанкеръТая двойка вечерта го играе сводник-елитен ескорт, затова са такива изписани и инжектирани
84
0
 
3
 
! Отговори
Кокоши трън преди 1 седмица
По-скоро живеем в страх от МВР и имаме недоверие като цяло
83
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Остава и да имат доверие, би било наистина странно.
82
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За себе си мога да потвърдя. Там където живея от години е създадена престъпна клика чийто тартор е насилник трафикант но естествено винаги прикрит от органите .
81
1
 
10
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 седмица
Вчера видях една двойка полицаи да слиза от БМВ да глобява някакъв дядо с Опел на 30 г.Полицая имаше повече татуировки от затворник.Полицайката имаше джуки и цици,като ***.Тия хора началници нямат ли.Какво доверие,какви пет лева.
80
0
 
7
 
! Отговори
Разсеян преди 1 седмица
До Анонимен 54 Никога не се случва това, за което си гласувал. Отдавна ходим по избори. Би трябвало да си го забелязал този закон.
79
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
МВР покровителства тежката престъпност и мpaзи обикновените хора. Особено жените. А прокуратурата е peпpecивна машина, смазваща малкия човек за най- дребното нещо, докато подкрепя Maфиoтите и кpaдците на власт.
78
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 1 седмица
АБсолютно точна и пряма,истинска статия за ДЕЙСТВИТЕЛНОТО положение в държава казваща се българия.НЯМА КАКВО ДА ДОБАВЯ,ТОВА Е няма полиция,прокуратура,съд както БИ трябвало ДА БЪДЕ
77
0
 
14
 
! Отговори
Бг народът преди 1 седмица
живее с усещането, че МВР е мафиотска структура, която е в колаборация с други такива като съд, прокуратура, МС, политическите партии, общинските съвети и тн., което не е далеч от истината, а истината е неопровержима от фактите. После четем, че българинът бил интровертен нихилист. Ами, такъв е. Такива ни направиха за 35 години всички бклци, които бяха през това време в НС.
76
1
 
2
 
! Отговори
А кой ти каза преди 1 седмица
До ЗДОО 88 Че ти определяш какво да работи МВР? Или такова е клишето? МВР работи за държавата и закона, а не за гражданите. Все пак, внимавайте къде паркирате, Дали сте зад волана с колан, телефон, дали не ви е изгоряла крушка на фар, с летни гуми ли сте, не посягайте, когато ви преджобват в хипермаркета и т.н. Противопоказно е. Аз съм спокоен за себе си, щото съм от новото мнозинство.
75
1
 
0
 
! Отговори
Е как не знаеш? преди 1 седмица
До Пенсионер 95 Щом си пенсионер, не може да не знаеш, че който плаща, той поръчва музиката. Сега Пеевски плаща и се разпорежда. Преди беше Доган. Но пък на Пеевски му плаща някой, който му казва какво да прави, щото иначе... И ако ти харесва това, което му нареждат на Пеевски, то, той е твоят човек.
74
1
 
2
 
! Отговори
Затова пък преди 1 седмица
Ние си живеем щастливо, без да вършим нищо полезно за другите и МВР ни закриля, щото им помагаме на изборите. Да живее българия на нас. Много сме. В селата сме само наши дечица.
73
0
 
12
 
! Отговори
Иванов преди 1 седмица
Най накрая някай да каже истината на глас...!
72
2
 
2
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 седмица
До Мнение 84 Благодаря. Не знаех че и МВР е на Пеевски. Много ви бърка в ....
71
0
 
13
 
! Отговори
Гошо преди 1 седмица
Ако са само МВР то с мед ще ги намажем. Няма доверие не само в МВР, но и в Прокуратура, съд, НС и местна власт. Жалко че баба Яга не си дава метлата.
70
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хора, подарете цвете, хора, запомнете ни добре!: Гордост е да служиш в редовете на България и МВР.
69
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ами то хората не случайно казват: На 100 полицая 1 е корумпиран, останалите 99 са легнали! Доверието се изработва и защитава. Аз не виждам нито едното, нито другото от страна на служителите на МВР.
68
1
 
10
 
! Отговори
НПО обработват! преди 1 седмица
Разни, добре платени НПО манипулират яко общественото мнение и работят против държавността! Някои от тях се имат за много демократични, а всъщност работят в полза на тоталитарен режим, тип Путин!
67
2
 
14
 
! Отговори
ЗДОО преди 1 седмица
Държавните служители в мвр не внасят лично данък и осигуровки в нои,както нормалните хора.Народа им плаща,техните соц.разходи. А какво получава от мвр и полицията народа?!
66
1
 
19
 
! Отговори
Не само на МВР, преди 1 седмица
на цялата държавна структура нямат доверие. Докато представители на държавността за известни престъпници, мафиоти, шарлатани, тарикати и схемаджии все така ще е.