56 лекарства за сърдечно-съдови заболявания стават безпалтни

Министерството на финансите е подкрепило искането
Обновена: 22 мар 2024 16:57 | 22 мар 2024 16:53, Стела Стоянова
6
56 лекарства за сърдечно-съдови заболявания стават безпалтни
Снимка БГНЕС

Министерството на финансите изрази положително становище за осигуряване на средства за 100% заплащане от държавата на 56 лекарства за сърдечно-съдови заболявания, сред които за хипертония, аритмия и други често срещани хронични състояния.

След положителното становище на Министерството на финансите и на Министерството на здравеопазването вчера Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти одобри окончателно решението, с което лекарствата ще се реимбурсират на 100% от Националната здравноосигурителна каса и от 02.04.2024 г. те ще бъдат напълно безплатни за пациентите, съобщиха от МФ.

Заплащането от НЗОК ще е 100% за поне една разновидност на лекарствата, съдържащи 52 активни вещества в позитивния лекарствен списък, които се изписват с рецепта и се намират в аптечната мрежа. В списъка са включени всички 407 различни дозировки и търговски наименования на тези 52 активни вещества, които притежават разрешение за употреба в България. За всяко активно вещество има един или повече лекарствени продукти/разфасовки, които са напълно безплатни. За различните им разновидности ще има доплащане от страна на пациентите, което е значително намалено (средно с 58%) спрямо досегашните нива на доплащане. За 40 от лекарствата доплащането е под 1 лев.

За улеснение на гражданите Министерството на финансите публикува пълния списък на 407-те лекарства с различните им наименования и дозировки, като те са подредени по цени след реимбурсация, пише БГНЕ

Вижте пълния списък ТУК
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 1 месец
До 4. Е нали си голям доктор, научи ги всички наизуст и върви си ги купи.
5
0
 
3
 
! Отговори
Колю преди 1 месец
Конкор и небилет що ги тява веее
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
A те докторите сигурни си знаят само 1-2 които фармацевтичните компании им кажат да предписват и това е. Тук-таме някой да разбира повече и да предпише друго по собствени знания и опит.
3
0
 
4
 
! Отговори
Lina преди 1 месец
Безпалтни? Нищо... те бтв бяха написали Балгария. За една грешчица
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Денков каза 500 лекарства когасъа ха 50 )ми то от ПП кво да искаш иначе уж мислят за българския народ ))
1
0
 
8
 
! Отговори
хубава рабата ама.. преди 1 месец
нищо не казват за тези лекарства дето са комбинация от 2-3 активни съставки. отделните лекарства чистите съставки ги има в списъка......или за да излезе 0ла лева трябва да ги искаме разделно да ги предписват?