»кономист: Ќе сме готови за либерализаци€та на пазара на ток

«акъснели сме изключително много, каза  ало€н —тайков
8 мар 2024 19:58, јниси€ »ванова
13
»кономист: Ќе сме готови за либерализаци€та на пазара на ток
—нимка: Bulgaria ON AIR

Ќ€колко важни проблема сто€т пред потребителите на ток. —ред т€х са финансовата стабилност на доставчиците до домовете на хората и най-вече предсто€щата пълна либерализаци€ на пазара от 2026 година.

"ќсновните рискове са свързани с мащаба на тази реформа, защото досега стъпките за либерализиране на пазара винаги б€ха доста плавни, постепенни и съответно обхващаха сравнително малка част от този пазар. ¬ момента при либерализирането на домакинствата става въпрос за около 40% от потреблението на електрическа енерги€, което е огромно като мащаб, а като брой потребители говорим за около 4,5 милиона абонати. “ози мащаб предполага доста повече €снота, повече време, което е необходимо, за да се измисли как точно работи този модел, който институциите си представ€т", за€ви главни€т икономист от »нститута за енергиен мениджмънт  ало€н —тайков в ефира на предаването "ƒиректно".

ѕо негови думи през последните 3 месеца развитие по тази тема н€ма, а държавата е на мнение, че този процес тр€бва да се случи бързо и тепърва предстои да започне.

"¬инаги ме притесн€ва бързането.  огато говорим за такъв мащаб, бързо означава пълно с грешки и когато зас€га много потребители и съответно гол€ма част от потреблението, тези грешки вече струват много скъпо", подчерта икономистът пред Bulgaria ON AIR.

“ой отбел€за, че все още не сме готови за либерализаци€та на пазара на ток, а до крайната дата остават по-малко от 4 месеца. ѕо негови думи сме закъснели изключително много.

√ледайте цели€ разговор във видеото.

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


13
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
11
0
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
Ћиберализаци€ означава да мога да си куп€ ток от ј≈÷  озлодуй, без посредниците на ѕром€ната от ќбръчите от фирми. ѕуснете ни до продажбите на ј≈÷  озлодуй, всеки да бъде самосто€телен купувач. ѕроменкаджиите нека да си купуват директно ток от ветрените си мелници и слънчогледите си.
10
0
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ѕродажници ще ни продават ток на ѕром€нливи цени на ќбръчите им от фирми.
9
3
 
1
 
! ќтговори
’а, ха.. преди 2 месеца
Ўе свикнете , бе.....Ќ≈ћј  Џƒ≈ ƒј Ѕ≈√ј“≈!
8
1
 
11
 
! ќтговори
»ма време преди 2 месеца
хората да реагират на своеволи€та на ¬асилев, да запазим “≈÷2 без да плаща квоти, да деанонсираме всички договори на ѕѕ, ƒЅ, √≈–Ѕ, —ƒ—, ƒѕ—, позовавайки се на фалшифицирани избори. «ависи от хората, щом позвол€ват, ще ги граб€т. ¬ √ърци€ плачат от сметките за ток между 250 и 400 евро на жилище. «абраниха ви референдум евро-мълчахте. ќтмениха ви референдум Ѕелене-мълчахте. ѕратиха ви на борса ток-мълчите. ѕлащате скъп газ-мълчиге. ¬асилев тегли заеми-мълчите. »нфлаци€ над сто процента - мълчите.
7
1
 
13
 
! ќтговори
ўирлиц преди 2 месеца
ћрежата за пренос на ток е една,производител€т на ток също. аква либерализаци€?јаа,или искате да ни натрапите зорлем вс€какви частни ¬≈÷-ове,перки и слънчеви панелчета?
6
1
 
10
 
! ќтговори
до 5 преди 2 месеца
бако , така арно че ти го набабанат та ще ти писнат ушаците . ќт месец насам всички об€сн€ват как плавно ще ни го наденат , но на теб щели да ти смъкват цената. »звади си главата от пп герб дпс зад ни ка !
5
19
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ѕълни глупости! Ўбани€ рублажи€ защитава интересите на енергийното лоби, което е т€сно свързано с руските интереси! “е искат високи цени за да прав€т печалби, а либерализаци€та ще смъкне цените! ≈нергийната мафи€ не иска това!
4
1
 
16
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ѕомните ли как ни накараха да си затворим 4-те €дрени блока в ј≈÷  озлодуй! —ветна ли ви сега защо го направиха? «а да се по€ви нужда от американски €дрени блокове но на цена 100 милиарда $. —ъщата схема ще € приложат и за тецовете! —ега ще ги затворите и нарежете за скрап, а през 2040 г. когато не изл€зат сметките за тока ще се наложи отново да храним американците с нови 100 милиaрда $ за нови американски тецове!
3
3
 
22
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
јми това е зелената сделка и зелената енерги€ и политики на ≈—. Ѕез “≈÷, ¬≈÷, ј≈÷, какво да се очаква, ток без пари, както беше преди с “≈÷ и ј≈÷ с всичките работещи реактори, ами не става в ≈— има правила и забрани и квоти за “≈÷, а и има подписи на Ѕг с ≈— за затвар€не и на ј≈÷.:))
2
2
 
35
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
 огато малки€т бизнес го изритаха на свободни€ пазар, офиси, фризьорки, лекарски кабитети..., сметките им скочиха тройно, за тези, които избраха „≈«, ≈¬Ќ и ≈нергоѕро за свой търговец. ќнези, които избраха малките търговци риваха със сълзи, на десеторни сметки, в н€кои месеци. ћасово българите се топл€т на ток, затова регулирани€т пазар е грижа за тези хора. —ега или ще плащаме тройно или ще студуваме. Ќашите правителства, всичките, доказаха през годините, че не им пука за хората.
1
18
 
5
 
! ќтговори
яжте пaчаta преди 2 месеца
≈ поредни€т разбирач