Във Варна реализираха донорска ситуация с чужда гражданка

Тя получила мозъчен кръвоизлив по време на ваканцията си у нас
20 юли 2023 10:01, Елка Василева
3
Във Варна реализираха донорска ситуация с чужда гражданка
Снимка: архив, БГНЕС

Нова донорска ситуация реализираха лекарските екипи в УМБАЛ „Света Марина" във Варна. Донор е 50-годишна чуждестранна гражданка, постоянно пребиваваща в Германия, която по време на лятната си ваканция в България е получила тежък мозъчен кръвоизлив.

Въпреки усилията на лекарите жената е изпаднала в мозъчна смърт.

„Семейството веднага даде съгласието си да дарят възможност за нов живот на тежко болни българи“ обясни проф. д-р Вилиян Платиканов, началник на Клиниката по анестезиология и и интензивно лечение и координатор по донорство.

След дълги документални процедури на международно ниво вчера бяха експлантирани двата бъбрека и черен дроб в операционните на УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна.

Ръководството и медицинските екипи в Университетската болница във Варна изказват своите съболезнования към близките, както и уважението си към тях за взетото хуманно решение в този тежък момент.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Моите съболезнования на семейството и им благодаря, че са взели това тежко решение. Дано трансплантациите да са успешни и хората да оценят втория шанс който им е даден. И се надявам все пак и сърцето и белият дроб да се използват, защото това са най-нуждаещите се хора. Вчера видях едно плачещо момиче пред кардиологията.
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
постоянно живееща в Германия, какво означава? Германка ли е? Мангасаринка ли е която живее в Германия?
1
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
а в мевере реализират престъпна ситуация