Експерт: Лесно е да се заиграеш с хляба преди избори

В последните минути НС реши съдбата му
10 май 2024 15:32, Инна Ангелова
6

Търговски вериги искат от президента Румен Радев да наложи вето на надценките при хляба. Представители на бранша казат, че ще се стигне до изкривяване на конкурентията, а крайният потребител ще бъде този, който ще пострада.

"В последния ден, в последните минути на това НС, Цонев реши през Закона за хазарта, през преходни разпоредби да предложи нещо, което не е обсъдено нито с Министерството на икономиката, нито с Министерството на земеделието, нито с производители, търговци, с нито една заинтересована страна, с КЗК, КЗП. Между гъбите и хазарта изведнъж се взима такова решение с единодушие от 200 гласа, каквото в последните години рядко има в НС", коментира директор "Комуникации" в Сдружението за модерна търговия Доника Ризова.

Според Ризова никой депутат не е  гласувал "против" заради предстоящите избори. Тя допълни, че е много лесно да се заиграеш с хляба преди избори. Хлябът за българите е ценен и важен. “Но не може с промени на парче, на коляно да объркваме цял сектор, да противопоставяме производители, преработватели, търговци, потребители. Това ще наруши баланса на конкуренцията", категорична е Ризова.

Пред Bulgaria ON AIR тя заяви, че реакцията на Сдружението за модерна търговия е явна и открита със сезирането на президента Радев и искането да наложи вето върху промените, а не да се търсят отделни срещи с депутати.

"На един търговец, ако не му е изгодно да купува от някой производител, може да си внесе и от чужбина. Някои видове хляб ще изчезнат", очаква Доника Ризова.

Ризова допълни, че в търговските вериги има над 150 видя хляб и хлебни издеия, които са в широк диапазон от цени и има за всички предпочитания и всеки джоб. В различните части от страната формирането на цените е различно, съобразено с доставките, производителите, заплатите, които се плащат в района.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: търговияхлябвето
Още от Общество
Меко казано е важно: Каква тоалетна хартия използваме?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
3
 
! Отговори
И ко? преди 1 седмица
Яжте пасти!
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Търговските вериги рекетират народа особено нагло последните 3 години, очаквам да им се наложат няколко стотин милиона глоби за какъв хляб говорят изобщо?
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Търговските вериги хляб не произвеждат а го продават само и ако 15 процента надценка им е малко да не го продават!

Спонсорирани публикации