Зеленски: Украйна беше готова за руското нападение в Харковска област

Посрещна ги с войски: бригади и артилерия, каза украинският президент
10 май 2024 18:00, Елка Василева
184
Зеленски: Украйна беше готова за руското нападение в Харковска област
Снимка: архив, БГНЕС

Украинските войски бяха подготвени за ново руско настъпление в пограничните райони в Харковска област, каза днес президентът Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

„Украйна ги посрещна с войски: бригади и артилерия“, заяви той на пресконференция. Зеленски все пак предупреди, че Русия може да изпрати подкрепления.

Още по темата
Най-малко двама цивилни са били убити при руските нападения, включително засилените бомбардировки, в погранични украински селища в Харковска област, съобщиха местните власти.

Във Вовчанск е загинал един човек, а петима са били ранени. Един човек е бил убит в съседно село, съобщи ръководителят на Харковската областна военна администрация Олег Синегубов.

През лятото Украйна може да очаква прекъсвания на електроенергията заради скорошните руски удари по енергийна инфраструктура и увеличеното потребление, както и кампанията за ремонтиране на атомните електроцентрални, каза ръководителят на оператора на украинската електропреносна мрежа „Укренерго“.

От края на март украинският енергиен сектор е обект на масирани руски ракетни и атаки с безпилотни летателни апарати, които доведоха до прекъсване на електрозахранването в много региони и повдигнаха въпроса за децентрализацията на производствените мощности.

"Определено ще се сблъскаме с предизвикателства през лятото и тези предизвикателства ще бъдат свързани най-вече с недостига на мощности поради повредите в електроцентралите", заяви ръководителят на "Укренерго".

След последните атаки срещу енергийната система „Укренерго“ наложи ограничения в електроснабдяването на промишлените потребители, а правителството призова населението да пести електроенергия.

„Укренерго“ заяви, че Украйна планира да внесе 13 904 мегаватчаса електроенергия днес спрямо 16 699 мегаватчаса вчера.

В изявлението се казва, че сутринта Украйна е получила спешна помощ от страни от ЕС, а през деня очаква да внесе електроенергия от Румъния, Словакия, Полша, Унгария и Молдова.

Украински държавни служители заявиха, че страната е загубила около 80% от капацитета си за производство на топлинна енергия, като все повече разчита на трите атомни електроцентрали, които произвеждат около 60% от електроенергията.

Производството на топлинна и водноелектрическа енергия е необходимо, за да се поддържа баланс между търсенето и предлагането в пиковите часове на потребление на енергия сутрин и вечер.

Киев очаква първите си изтребители F-16 да бъдат доставени през юни-юли, предаде Ройтерс, позовавайки се на високопоставен украински военен източник.

Украйна иска военните самолети американско производство, за да неутрализира руското въздушно превъзходство в продължаващата повече от две години война.

Източникът не уточни кой ще достави самолетите.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от Русия
Богатите руснаци в безпътица: Западът не ги иска, а в Русия имат проблеми
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
164 - и със Крим бяха готови, но за 1 нощ си стана руски.
158
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
" Готови" Трънки!-:)
157
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
АБЕ ВИЕ БЯХТЕ ГОТОВИ И СЪС КРИМ, АМА 200 ЗЕЛЕНИ ЧОВЕЧЕТА ИЗКАРАХА УКРИТЕ ОТ КАЗАРМИТЕ ПО БЕЛИ Г"А, ЩИ.
156
1
 
1
 
! Отговори
Геле преди 1 седмица
Това да не са нашите ф16 де ги чакаме.
155
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Само 30 кв.км. ка превзели руснаците над Харков. С по 30 км дневно ще има още 2 год. да превземат Украйна,...ама тя не им и трябва цялата - само рускоговорящата! 90% от киевчани не знаят имената на месеците на украински език и вкъщи говорят на руски! Гадно е да си окупиран от чуждоезичтни.
154
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Зеленски сънува в бяло. Изобщо не са били готови, руснаците са мръднали сериозно напред. Глупавите украинци сами си предизвикаха проблема като неррестанно и безсмислено обстрелааха Белгород.
153
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ами ако истинският удар няма да бъде там,а на друго място,например,Одеса?!Руснаците чакат укрите да прехвърлят войски от другаде и тогава там да насочат основния си удар,а пробият ли стабилно там,и вкарат войски в тила на укрите,целият фронт ще се разпадне буквално за дни!
152
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Липсата на новини за настъплението в Харковска област е добра новина. Руснаците не разкриват плановете си, а укрите са се наакали.
151
1
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
Удряй, удряй по натовска Украйна!
150
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тя украинската армия побеждава от 2 години. От 2 години взривява руски танкови колони. От 2 години избива руски войници. А постоянно губи територии, постоянно иска оръжие от всеки, с мойто може да говори и 80% от украинския бюджет се състои от заеми и дарения от целия свят. И вече няма човешки ресуср дори да првежда мобилизации. Изсмука всички танкове, самолети, оръдия и ПВО системи от цяла европа и пак не им стигат. Ами какво ще правят ако руснаците тръгнатъ сериозно на война?
149
0
 
13
 
! Отговори
Дарк преди 1 седмица
Вицепрезидентът на САЩ и по-късно президентът пуснал атомните бомби над Хирошима и Нагазаки по повод конфликта Германия СССР,казал следното "Видим ли,че печели Германия ще помагаме на СССР,печели ли СССР трябва да помагаме на Германия.И тъй нека се избиват колкото може повече!".Само дето не е добавил :"Победа будет за мной!Ваше здоровье!".Мисля,че така бе на руски - победата ще бъде за мен!Наздраве!
148
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ха ха ха победа
147
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Последната публикация на сайта на украинската армия в X гласи: VICTORY IS COMING! Победата идва. Всички украински войници са усмихнати и чаровни. Руските не смеят да ги покажат.
146
0
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 седмица
До Анонимен.141...А,двама такива ни спуснаха с парашути от посолството,и двамата с подозрително влажни погледи.
145
17
 
3
 
! Отговори
Удар в псину преди 1 седмица
Китайците вдигнаха цените на доставките за путинландия с 60%. Индийците не им дават да си изнасят рупиите дето вземат за нефта, сега на всичко отгоре удари студ и замрази новата реколта. Мирише на поредния гладомор друзя, ще трябва да събираме стоки с изтекъл срок на годност и да ги пращаме на московците, че тази зима ще има освен студ и голям глад. Ура друзя, пак ше пабедите лошия запад.
144
16
 
2
 
! Отговори
Тутунчев преди 1 седмица
Примката около Мъдята на кремълския rном се затяга. Скоро укрите ще дръпнат рязко и топчетата ще тупнат на земята, а родните друзя грустно ще си бъркат в носа.
143
1
 
14
 
! Отговори
Горящ Байдън преди 1 седмица
Щом са подготвени за Хархов, значе не са подготвени някъде другаде ;) И точно там Цар Путин ще удари силно и подбедоносно!
142
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Готова беше У-ЛAЙHA. Да. Haдyпeна, услужливо разтворила бузки на изток. А на запад - отворила устичка. И поема ли, поема...кой каквото даде.
141
22
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Горящи танкове по харковското направление, полетата осеяни с трупове , но нашите пишат че въпреки всичко рашлаците напредвали .ха-ха
140
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Даже много закъсняха ,онова дето ви нулирваха Вампирите с които убивахте цивилно население в Белгород приключи сега ще ви нулират с още една област превантивно