Повишението на пенсиите от 1 юли ще е с 10%, а не с 11%?

Причината ще е отчетената официално по-ниска инфлация
10 май 2024 14:25, Елка Василева
81
Повишението на пенсиите от 1 юли ще е с 10%, а не с 11%?
Снимка: архив, БГНЕС

Повишението на пенсиите от 1 юли може да бъде с 10%, а не с 11%, както е заложено в бюджета на Държавното обществено осигуряване за тази година.

Причината е в отчетената официално по-ниска инфлация от прогнозните разчети.

Още по темата
Предложението се съдържа в проект на решение на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт, съобщи БНР. Заседанието на Съвета е насрочено за 14 май.

Осъвременяването на пенсиите, отпуснати до 31 декември на предходната година, се прави по т. нар. Швейцарско правило с процент, равен на сбора от 50 на 100 от ръста на инфлацията и 50 на 100 от ръста на средния осигурителен доход.

В бюджета на Държавното обществено осигуряване за тази година беше пресметнато, че по данни от макроикономическата есенна прогноза на финансовото министерство по тази формула ръстът от 1 юли 2024 година на пенсиите трябва да бъде с 11%.

За целта в бюджета бяха предвидени над 1,1 млрд. лева. Изчисленията са правени при допускане за нарастване на средния осигурителен доход за миналата година от 12,9% и средногодишен хармонизиран индекс на потребителските цени от 9,1%.

От Националния осигурителен институт обаче посочват, че вече са ясни отчетените параметри, които са по-ниски от прогнозните и за двата показателя и са съответно 11,3% и 8,6%. Така по формулата на Швейцарското правило пенсиите трябва да се повишат с 10%, което ще струва със 100 млн. лева по-малко от предварително заложените.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от Общество
Меко казано е важно: Каква тоалетна хартия използваме?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А дали щеше да е с повече, ако беше отчетена по-голяма инфлация? Абсолютно сигурно - Не!
67
0
 
1
 
! Отговори
като искат да пестят преди 1 седмица
при условие че има толкова много свободни работни места в реалната икономика какво е това ударно увееличаване на заплатите в дръж. администрация? Който иска повече пари да ходи да работи в реалната икономика. Спокойната работа в администрацията е нормално да не е чак толкова високо заплатена.
66
0
 
0
 
! Отговори
Тогава преди 1 седмица
да намалят т. нар. "линия на бедност", защото по нея се определят и сумите за социални помощи. Между другото НСИ я надува чак на 638 лева?
65
0
 
4
 
! Отговори
ОТКРОВЕН преди 1 седмица
ГЕРБ МРАЗИ ПЕНСИОНЕРИТЕ
64
0
 
5
 
! Отговори
боко тиквоча преди 1 седмица
от 9.06. - шиши и боко ше ги намалят оше
63
0
 
4
 
! Отговори
ГЕРБ-ДПС преди 1 седмица
ПАК СЕ ПОЧВА С ПОСТНИТЕ ПИЦИ
62
0
 
5
 
! Отговори
САМО ДА ПИТАМ преди 1 седмица
единственно за пенсионерите няма пари,нали ?
61
0
 
3
 
! Отговори
плешо преди 1 седмица
главчев гербера почна резитбата
60
0
 
4
 
! Отговори
За пенсии преди 1 седмица
Няма пари, а депутатските заплати непрекъснато растат. Бюджета на НЗКО и той расте, стигна до небесата и какво е здравеопазването, кръгла нула. Става все по-зле и по-зле. До кога частните здравни заведения ще бъдат финансирани от бюджета чрез НЗКО? Бюджет все не стига за неотложни неща, а за глезотии на депутати има и пре има. Стига лъгали всички и за всичко. НС е станало сбирщина обирджии на бюджета. Намалете си заплатите
59
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пенсионерите, първата жертва на мафията на демократите. Така беше и след 1989 година.
58
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ПОЧНАХА ДА ПРАВЯТ ПРЕСТЪПНИ ИКОНОМИИ ЗА СМЕТКА НА ПЕНСИОНЕРИТЕ КАТО ИЗВРАЩАВАТ ЗАКОНА ЗА ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ!!!
57
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Цялата ни пенсионна система е тотално сбъркана от години! Пенсиите трябва да са обвързани единствено и само с платените през годините осигуровки и трудовия стаж. Всичко останало са социални помощи и нямат общо с пенсионната система.
56
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 56 Минималната заплата я увеличиха от 1.01., ама мин. пенсия не я увеличиха тогава. Първо обещаваха 12% увеличение на пенсиите, после лъгаха за 11%, сега лъжат за 10%, до 07.07. може да увеличат пенсиите с 5%, а може и да не ги увеличат. В цялата държава само за бедните пенсионери няма пари. Типично по герберски. Всички пари в чекмеджето на гуруто.
55
0
 
5
 
! Отговори
Тези преди 1 седмица
100 милиона уж икономии са точно великденските увеличения за ниските пенсии. Поредната лъжа, както излезе, че е лъжа 79 ПМС от т.г. за преодоляване диспропорциите на заплатите в бюджетната сфера, на против, тези с ниските заплати им увеличават заплатите със 109на лв, а на тези с високите заплати с209-300лв. Една голяма лъжа
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 58 - Залепи се по Асен! :)
53
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Някой говореше за мазнинка но мазнинката се стопи
52
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Би трябвало ако двама пенсионери имат еднакъв трудов стаж и ако единия е внасял два пъти повече осигуровки, то и пенсията му да е два пъти по-висока. С минималната пенсия това не е така. Внасял осигуровки като за пенсия от 250 лева, а получава колкото другия внасял два пъти по-високи осигуровки.
51
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Така и не стана ясно защо индексират и минималната пенсия, която е нещо определяно административно. Би трябвало минималната пенсия да е наполовина на минималната заплата.
50
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 6 (51) - Браво, бе, значи аз години наред блъскам, плащам високи данъци, осигуровки и сега ще ми замразят пенсията, а твоята ще я увеличават, докато стигне моята. За какви такива заслуги, само щото си решил, че имаме по един стомах? Ами, аз не съм мислил само за стомаха си, а щом на теб това ти е идеала, да си напълниш търбуха и пенсията ти е малка, хващай се на работа и изкарвай още, вместо да раздаваш акъл, дето не ти е вповече.
49
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Дойдат ли ГЕРБ на власт, забравете за всякакви увеличения. 12 години пенсията ми не помръдна и със стотинка, а Асен Василев я увеличи за 2 години 3 пъти - общо с 428 лв.

Спонсорирани публикации