Учителите искат право на политически дейност

Синдикат "Образование" огласи любопитна анкета
22 май 2024 17:52, Стела Стоянова
31
Учителите искат право на политически дейност
Снимка БГНЕС, архив

На фона на бунта на ректорите и напрежението във висшите училища за заплати, синдикатите поставиха сериозни претенции и в средното образование. Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" огласи любопитна анкета сред 2603 учители и "заинтересовани", в която мнозинството от участниците казва, че не желае да бъде ограничавана политическата му дейност в училищата. Изказват се и редица искания за по-добри условия на работа, включително и по-високи заплати.

Най-интересната част от анкетата се отнася до текста в закона за предучилищното и училищното образование, според който в системата не се допуска налагането на идеологически и/или религиозни доктрини и се забранява осъществяването на политическа и партийна дейност. Това, според синдиката, "поставя на карта авторитета на българския учител" и го дискриминира политически спрямо други важни публични професии като лекари, съдии, прокурори и пр.

Запитани нормално ли е учителите да нямат право да участват във формирането на образователни и национални политики, 86,1% от анкетираните отговарят, че това не само не е нормално, но е и политическа дискриминация, съобщават от профсъюза. Въпросът обаче, ако е зададен точно така, е тенденциозно формулиран. Учителите нямат ограничение да участват във формирането на образователни политики, тъй като са представени от учителските синдикати при вземането на всяко решение, което ги засяга. Да развиват политическа дейност в рамките на училището обаче, каквото всъщност е ограничението в закона, е съвсем друга хипотеза.

Така или иначе, синдикат "Образование" настоява за промени в тази част на закона, които да бъдат осъществени още в следващия парламент. Друго искане е трудът на учителите да мине от трета във втора категория, което ще позволи четири години при втора категория да се зачитат за пет години при трета. Втора категория труд предполага и ранно пенсиониране. Учителите и сега имат възможност да се пенсионират рано през учителския фонд, но втора категория ще намали още изискванията.

Прекатегоризирането на труда е посочено като най-важен приоритет на националните образователни политики. На второ място е поставено "повишаването на качеството в образователната система", макар че то би следвало да зависи основно от учителите. Като трети приоритет се иска учителските заплати да достигнат 150% от средната работна заплата за страната. Те в момента са почти равни, т.е. иска се увеличение с около 50%. Четвъртият приоритет е да се овладее агресията между учениците и натиска на родители и ученици срещу учителя.

От синдиката посочват, че липсата на млади учители и учители на средна възраст се обяснява, както с ниската за огромните отговорности и задължения заплата, така и с родителската агресия и прекомерна бумащина.

Исканията идват в условията на безпрецедентно раздаване на обещания от името на бъдещото управление, най-вече от страна на ГЕРБ и ДПС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: анкетаучители
Още от Образование
Медици от ВМА с уникален учебник за травма-хирургия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
10
 
! Отговори
Най-много преди 3 седмици
Ме интересува ,кой ще дава бележките,че ученикът не е правилно политически ориентиран и няма право да запише висше.Или само гербаджии висшисти ще има?
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Аман вече 24 Причината не е в тях. Уредили са се на държавна работа(бюджетна сфера) и сега менторите им искат от тях да сеят пропаганда, да привличат гласоподаватели. Иначе учителите много се оплакват от натовареност, от административна тежест и какво ли, ама време за партийна дейност ще намерят, щом от това зависи дали ще запазят раб. си място.
21
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Заличили сте коментара ми, без да нарушавам правилата. Всичкото учител е човек на ГЕРБ даже и чистачките. Ще пишат стихове за Вожда. Искат да върнат времената от преди 1989 год., когато комунистите в училище насаждаха партийната "права линия" на учениците от ранна възраст. Учителят не трябва да има право на политическа дейност сред учениците и родителите. И милиционерите да спрат да промиват мозъците на учениците с постоянните си посещения в училищата.
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Защо изтрихте коментара за зам министъра на убразованието Таня? Тя като учител не беше толкова зле, после стана директор и се ояде, после се лепна за банкя. Сега е криза, моге да иска пак да става директор и партиец.
19
0
 
8
 
! Отговори
Искат да преди 3 седмици
Се пенсионират,за да може после 15 години да работят на пенсия и заплата.
18
0
 
8
 
! Отговори
А преди 3 седмици
Комсомола ще връщаме ли?
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Янка Такева е политик с иновативно мислена . След като се пенсионира мина на работа да обгрижва руските имоти покрай комплекс Албена и Варна .
16
5
 
8
 
! Отговори
Гост преди 3 седмици
Пълно е с млади учители! Големи връзки трябват да започне някой работа! 4 часа работа на ден, 5 месеца ваканция и отпуска.
15
4
 
7
 
! Отговори
В българия преди 3 седмици
Полицаите и учителите трябва да имат право на открита политическа дейност. Те са предимно симпатизанти гербаджии.
14
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не знам заради стреса ли или просто са си такива, но повечето учителки имат излъчване на психично нестабилни индивиди.
13
3
 
10
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 3 седмици
Болни амбиции на " децата на социализма " в лицето на даскалите или по-точно определение, завръщане на образованието към тоталитаризма на другаря Тодор Живков . Тогава по политически причини не се подписваха формулярите на политически неудобните деца кандидатстващи във Висши учебни заведения . Това беше репресивна мярка и потърпевшите са деца на хората, които след 9-ти Септември 1944 година са обявени за политически неудобни и обявени за фашисти. Самият факт, че имаше такива формуляри е достатъч
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Янка Такева е от Самоковско . По външната политика с Москва е свързана от училището . И така с политика направи пари и стигна до пенсия . След това продължи с руските имоти на морето и узаконяването им
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
а на лгбт образованието га :)))
10
0
 
11
 
! Отговори
До 13 преди 3 седмици
До АнонименАз се чудя как не се намира поне една власт, която да премахне този анахронизъм (Янка Такева) от образователната система. От 100 години вече е пенсионерка и направо се е срастнала с този пост, явно го има за пожизнен.
9
1
 
8
 
! Отговори
учител преди 3 седмици
Относно агресията на учениците, капризите и претенциите на родителите е 100% вярно.
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Като изключим искането за дисциплиниране на учениците и техните родители, останалите искания са меко казано абсурдни!
7
2
 
17
 
! Отговори
родител преди 3 седмици
Да напускат учителството , и да стават политици !! Тези май газ са пили ,че искат 150% повече от средната заплата ,но не искат да видят ,че учениците са на нивото на тези в африканските държави !!
6
6
 
10
 
! Отговори
Да бе! преди 3 седмици
На комунистите много им се ще децата ни да започнат да учат марксизъм-лай.ненизъм още от първи клас. По-добре да планират къде ще се скрият, когато догодина през есента изгори Кремъл.
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Още едно категорично НЕ! Ще им набиват в неукрепналите мозъци кой каквито си има пристрастия. Не, не и не! Надявам се, че ще питат и родителите.
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Категорично не!