Ръст на заразените с коклюш в София, за седмица скочили с над 50%

През изминалата седмица в лаборатория са потвърдени нови 112 случая
Обновена: 23 апр 2024 07:19 | 23 апр 2024 07:10, Анисия Иванова
42
Ръст на заразените с коклюш в София, за седмица скочили с над 50%
Снимка: БГНЕС

Скок на заразените с коклюш в София. По данни на здравната инспекция потвърдените случаи през изминалите 7 дни са 75. За сравнение седмица по-рано те са били двойно по-малко, съобщава БНР.

Според данните за последната седмица потвърдените случаи на коклюш са скочили с над 50%. Два от всеки три случая са установени в София, сочат данните на Националния център по заразни и паразитни болести.

През изминалата седмица в лаборатория са потвърдени нови 112 случая на коклюш, което прави общият им брой 317. За същия период на миналата година те са били едва 4.

С коклюш от началото на март до 15 април са диагностицирани 56 ученици от 10 столични училища. Паралелки под карантина няма. На училище не ходят само контактните от класа - тези, с пропусната имунизация

Противоепидемични мерки на национално ниво към момента не се налагат, заяви директорът на Центъра по заразни и паразитни блести.

"Децата, които са болни в момента и все още карантината продължава, реално нямат последния прием, който е задължителен, когато навършат 12 години", обясни Марияна Пенева - медицинска сестра в столично училище.

По предписание на здравната инспекция заразените си остават у дома за 2 седмици. Контактните им, с пропусната ваксина срещу коклюш, също не посещават училище 14 дни.

Тази година на имунизация подлежат родените през 2012 г. и 2018 година. Ваксината може да бъде поставена по всяко време, независимо от рождената дата на детето.

И сред имунизираните има заразени.

"Ваксината не осигурява 100% защита, но пък пази от тежки форми на коклюш и от смъртен изход", каза д-р Наталия Габровска - пулмолог СБАЛДБ "Проф. Иван Митев".

"На всеки 3 до 5 години ние си наблюдаваме, и тук не говоря само за България, говоря за цяла Европа, такива епидемични вълни от коклюш. То си съществува сред нас. Променя се дори самият причинител с времето", заяви д-р Трифон Вълков - СБАЛИПБ "Проф. Иван Киров".

Новородените са най-застрашени от тежко протичане на коклюш.

"Всеки 2 на хиляда бебета са изложени на реален риск от смърт при това заболяване", отбеляза д-р Наталия Габровска.

Носенето на маска около новородените може да ги предпази от заразяване.

"Имунизация на по-късна възраст, само за хората, които не са ваксинирани, а са в най-близко обкръжение на новородени деца. Това са препоръките на редица западни държави. Ваксина на бременни - антителата всъщност при ваксиниране на майката могат да се предадат на детето. Тоест да го защитят първите два месеца", заяви проф. Ива Христова - директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Ваксината е безопасна за бременни, но не е безплатна за възрастните. Прогнозите са, че случаите на коклюш ще продължат да се увеличават. Тестовете, с които се доказва заболяването, не се плащат от здравната каса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: Софиязаразеникоклюш
Още от Образование
ВУЗФ отваря приема си за магистри за академичната 2024/2025 с нови и иновативни програми
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
До Анонимен 30 преди 1 седмица
От сега Ви казвам американците вече са я създали, те винаги са напред с една крачка. Сега само да определят цената и хайде на пазар за ваксини!
35
2
 
3
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 седмица
ПЕНТАГОНА ИМА НАД 300 БИОЛАБОРАТОРИИ ПО ЦЯЛ СВЯТ,ТЕ ПРОИЗВЕЖДАТ СВЕТЕНА ВОДА ЗА РОБИТЕ.
34
0
 
0
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 седмица
Пепа от малата ли е?
33
6
 
4
 
! Отговори
Значи преди 1 седмица
ако в момента всеки който се закашля му бъде направен тест, ще се окаже, че в София болните са поне 20 хил, в Пловдив 3-4 хил, и т.н. пропорционално в големите градове. И разбира се, ще се окаже, че сме на 1-во място в Европа. Да живее чалго-мутро-ченгаристан , някога славна нация разсипана напълно от Болшевишките *** от Кремъл за 45 + 35г
32
8
 
9
 
! Отговори
Пепа преди 1 седмица
Няма никакъв коклюш , всичко е измама ! Проверихме в махалата в Кюстендил - няма такива случаи ,за които лъжат по медиите .
31
7
 
8
 
! Отговори
ТОТО преди 1 седмица
Чрез тестване планират да събират- крадат ДНК материал от децата ви . Не се тествайте.не се подавайте на измамата ПСР !
30
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Коя ваксина е безопасна за бременни ? Малко наизуст приказват. Няма ваксина само против коклюш. Има комбинирани ваксини, които имат компонент срещу коклюш. Ваксината за деца и за възрастни има различно количество на компонентите. Не всяка ваксина съдържаща коклюш е безопасна за бременни
29
3
 
9
 
! Отговори
нюланд преди 1 седмица
До Анонимен "Никой не говори за това, че всяка година в Украйна имат огнища на всички заболявания, за които са ваксините." ------------------ то и американски биолаборатории няма нито в 0сраина.. нито у Територията...
28
1
 
13
 
! Отговори
Въпроси преди 1 седмица
До АнонименС PCR ние откриваме някаква последователност за която твърдим, че е част от Коклюш бактерията. Как доказваме, че има живи бактерии и че те наистина могат да се размножават?Или да спрем да мислим и да се "доверим на науката" на Били, който с част от печалбите изкупи почти всички компании за тестове по света и ако сега си направиш 20 теста за различни вируси и бактерии ще се окаже, че си "безсимптомно болен" и "приносител" на поне 10 "много заразни" болести?
27
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Никой не споменава, че украинците, които дойдоха и се разселиха по всички градове и в момента децата им посещанат градини иучилища са с много лош имунизационен статус. Никой не говори за това, че всяка година в Украйна имат огнища на всички заболявания, за които са ваксините. Кантарджиев по БНТ веднъж го каза и край, после никой, нищо! Барабар и местните антиваксъри и лекарите, които пишат, че са ги ваксинирали, а всъщност не са. Това е за отнемане на лиценз направо.
26
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Е нали умнокрасивите докараха тук две краварски лаборатории от Украйна. Сега да сърбат! Няма очудени
25
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Коклюш се доказва и с PCR тест. Става веднага , за разлика от посявка, където трябват 3 дни.
24
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Антиваксърите пак се разсмърдяха.
23
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Време беше ... трябва да се зачисти малко генофонда. Тея дето не вярват във ваксините, вярват в кемтрейлс и други подобни глупости. Ае ... на тор
22
2
 
9
 
! Отговори
Принцеса Кейт преди 1 седмица
за Бога, Братя и Сестри - Мислете!
21
1
 
23
 
! Отговори
до 20 от Истински преди 1 седмица
Лекар - тя Посявката не е само за Доказване, ами като имаш конкретният Щам с който е инфектиран болният, се прави АнтиБиограма - да видиш от кои АнтиБиотици Умира, т.е. с какво е най-ефективно да Лекуваш! Изобщо Срам ме е от това, което се случва в Медицината последните 3-4 години!!
20
6
 
6
 
! Отговори
до 17 преди 1 седмица
това го говоря от ден 1 - още от как Уж 2те Бебета Умрели от Коклюш - Единственият Начин за Доказване на Коклюш е Посявка и Доказано отгледана Бактерия от Посявката! За това и Няма Патолог на Тая Планета дето да се Подпише, че тия Бебета са Умрели от Коклюш - Правят се ДиагнозиФантастика - Реално Измама за Пари - няма Посявки, Няма Аутопсии - Нищо, има как един наш Политик обича да КАзва - Ала-Бала!!
19
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не знам какво е това и не ме интересува. Докато заразените не достигнат поне 75% и смъртните случаи 20% е смешно да се коментира.
18
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Отново тръгва от едни етнически квартали.После защо хората не искат децата им да учат с такива в един клас
17
5
 
20
 
! Отговори
от друг сайт преди 1 седмица
Светилото Кунчев:"Открихме и втора лаборатория ... може да поставя диагнозата с PCR изследване ... така, че да е малко по-лесно и да има възможност за доказване на вируса". Уикипедия: "Коклюш е остро инфекциозно заболяване на дихателните пътища, причинено от пръчковидната бактерия Bordetella pertussis. "Търсим бактерия с псевдотест за вируси! За бога братя, не им вярвайте! Ще отпуснат едни милиони за тестове, за да спрат децата от училище и да тормозят възрастните за сертификати!