Една легенда се завръща: "Яйцето" в СУ живее нов живот

След близо 20 години отвори врати като конферентен център
20 апр 2024 20:00, Стела Стоянова
68
Една легенда се завръща: "Яйцето" в СУ живее нов живот
Снимка БГНЕС, архив

Едва ли голяма част от сегашните студенти в СУ знаят какво е „Яйцето“. То бе легенда на миналия век, претърпяло десетки метаморфози, но запомнено най-вече като дома на дисидентите в СУ, родило началото на българската демокрация.

Като заведението за преподаватели, където сервитьорката Мамето сервираше кюфтета и ракия на хората, попаднали в заверата за първите демократични промени. Сред тях – бившият президент Желю Желев, философът и политик Николай Василев, историкът Николай Генчев. По времето, когато в „Яйцето“ се е забърквал омлетът на демокрацията, десетки български учени тръгнаха към политиката, за да установят по-късно, че са на различни позиции в нея.

Някои от тях премериха шпаги и не оцеляха – всъщност повечето, защото бяха най-наивните в идеите си за пътя, по който трябва да тръгне държавата. Малцина предвидиха правилно новото време, защото то наистина бе за политици, правещи бизнес, а не за учени, правещи политика. Но пък  "Яйцето" обрасна със субкултура и се превърна в легенда - място, където за първи път се е чел "Фашизмът" на Желю Желев, място, където започнаха студентските стачки. където през 2013 година студентите, които стачкуваха, бяха избрали място за щаба си. В определени исторически периоди то бе невзрачна част в историческия омлет, а в други - място за подялба на политически позиции.

След което „Яйцето“ – легендата на СУ, едно помещение с овални размери, си остана просто яйце – преподавателски стол, където свободомислието  вече не е Бог знае колко интересно, защото темата за съвременната политика се коменира от всички без оглед на образование и, както е казал Вазов, "раса, пол, занятие". В интерес на истината, имало е период, в който въпросното „Яйце“ е било и физкултурен салон на университета, и салон за рехабилитация, а се твърди също, че е било предвидено за параклис, когато сградата е построена първоначално.

В спомените на част от преподавателите са разкази как "органите" ги привиквали да дават показания посред нощ, а те казвали /Николай Василев/ -  „Мамето тъкмо ми е донесла кюфтета, да не станат зян“. После си поискал и обратно кола от районното – „Нали Ви казах, че ще ми изстинат кюфтетата“. В по-късен период мястото бе с достъп и от преподаватели, и от студенти – след Десети ноември нищенето на темата какво трябва да бъде бъдещето ни бе съвсем равноправна и на практика не доведе до нищо, освен до уеднаквяване на правата на студенти и преподаватели в студентския стол.

Впрочем, темата има същата отправна точка и днес, няма ги само Мамето, кюфтетата и ресторантът, а без тях, осмеляваме се да предположим, и деморацията не е същата.

В тези дни „Яйцето“ се събуди за нов живот - след близо 20 г. емблематичният ресторант в Ректората на Софийския университет вчера отново отвори врати - обновен и превърнал се в модерен конферентно-изследователски център.

Средствата идват по оперативна програма „Наука и образование“, а идеята е политическите теми, които се обсъждат, да са не по-малко съществени от драмите, които са кипели в истинското „Яйце“.

Поради липсата на средства за ремонт преди години пространството дълги години стои затворено. Преди няколко години то получава нов шанс за живот - в лицето на Центъра за върхови постижения "Наследство БГ", който го обновява и превръща в модерен изследователски център. Въпросният център е един от 4-те центъра за върхови постижения, финансиран по оперативна програма "Наука и образование" преди 5-6 години. Бюджетът му бе 30 млн. лв., като освен СУ, който е водещ, в изпълнението му участваха още 4 висши училища - УНСС, НСА, ТУ-София и Великотърновският университет, 6 института на БАН, Националната библиотека и Регионалният исторически музей в София. Една от заложените идеи в програмата на центъра бе именно пълното преустройство на "Яйцето" в Ректората.

Сега "Яйцето" разполага с голяма конферентна зала за около 120 души със съвременна апаратура, която е най-модерната в СУ. Към нея има и втора зала - за около 30 души. Изградени са и лаборатории - 19 на брой, с каквито досега Университетът не е разполагал. "Една от тях е лабораторията за реставрация и консервация на културни паметници", обясни проф. д-р Оля Харизанова, водещ координатор на центъра. Тя приветства гостите във възкръсналото "Яйце", което, по думите й, оттук нататък ще дава възможност за "среща с духовността".

В новите зали ще се организират конференции, ще се правят изследвания и ще се възстановяват документи и книги - не само от Софийския университет, а и от всички партньори на Центъра за върхови постижения "Наследство БГ". "Яйцето ще е отворено за всички колеги, които искат да проведат своите инициативи", обеща проф. Илчев при откриването.

А когато един дом на мисълта започне да събира будни умове, да се надяваме, легендата ще се завърне. Е, без Мамето, кюфтетата и гроздовата, но нали на всяко нещо в един момент му идва краят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Зала Армеец струваше 90 милиона и то през 2010 - 2011 г. Когато не ти пука може да пишеш всякакви нелепици!
61
1
 
1
 
! Отговори
Непукиста преди 2 седмици
До АнонименЗала Армеец струва 25млн.лв за 100млн.лв трябва да построят два нови университета
60
0
 
2
 
! Отговори
вгз преди 2 седмици
Това яйце до кога ще го мътят? Няма ли да се излюпва вече?
59
0
 
0
 
! Отговори
Мястото преди 2 седмици
Когато ми се надьрви
58
0
 
0
 
! Отговори
Който преди 2 седмици
Вече още пи нависоко ще бьде разнищен
57
0
 
0
 
! Отговори
Не преди 2 седмици
Си ни казал между другото има един казус с едни дьлжими суми на едни наивници
56
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 2 седмици
Стига ни занимавахте с глупости!
55
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А кюфтаци къде?
54
0
 
6
 
! Отговори
горския преди 3 седмици
В тенекиите правеха навремето (началото на 70-те години, когато бях студент) най-вкусната мешана скара ...
53
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Мястото откъдето започна унищожението на държавата и народа.
52
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В секция 'образование' статия за..кръчма. Още тогава си беше кръчма за фъфлещи от сутринта преподаватели и леко зачервени студентки, на които не им стигаше умствен материал, че стояха за компания на асистентите в очакване на плащането в натура. Гледайки накъде отива държавата, беше логично да остане само кръчмата, а да закрият университета:)))
51
4
 
4
 
! Отговори
Правилно описание преди 4 седмици
До Георги Илиев Митев Неправилно названието. Комунизъм и корупция са антиподи. Грешиш с именуването на комунизъм, за това, което беше у нас. Всъщност, комунизмът е една фикция и никъде не го е имало. Напоследък, заклеймяваме нещо, което и без нашите заклинания няма почва за да съществува.
50
0
 
2
 
! Отговори
Песимистът преди 4 седмици
"но нали на всяко нещо в един момент му идва краят." Оптимистът: Следва ново начало.
49
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Яйцето лъснато в мазето, а покривът тече и ректорът търси един 100 милиона за ремонт.
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 45 - Ами те ни казаха, ама не ни го казаха точно. Казаха, че на изпитите се полупават 6-ци от "наши хора", ама не казаха, *** на другите се смъкват цели единици.
47
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Яйцето на демокрацията се оказа зaпъpтък...
46
0
 
1
 
! Отговори
Alex преди 1 месец
Когато е трябвало.
45
4
 
10
 
! Отговори
До 41 и 42 преди 1 месец
Нямало е кой да ти каже, че в специалността"Право" тогава приемаха с предимство децата на служителите на МВР. От моя випуск в гимназията две такива неумни се оказаха студенти-прависти, хем бащите им не бяха някакви шефове, а низови служители. Едната беше от моята паралелка и докарваше до истерия директорката, която ни преподаваше литература. Беше амбициозна жена и искаше гимназията ни да изпъква сред останалите, а на милиционерската щерка по милост пишеше тройки, за да не остане да повтаря класа
44
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Alex 11 /38/ През кои години беше студент в тези два факултета?
43
1
 
14
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 1 месец
Завръщат се комунистическите традиции на корупционните схеми и практики в Софийския университет. Корумпирани преподаватели , асистенти и доносници и техните " приятелчета " от студентите , които благодарение на връзките си и подкупите под всякаква форма завършват като неграмотни и слабо образовани и след това заемат ръководни постове в учреждения, институти и стигат до управлението и репресивния апарат на държавата наречена Република България .