Местят часа на външното оценяване на 10 юни заради вота

Матурата е за 10-и клас е ден след изборите
12 апр 2024 14:32, Анисия Иванова
3
Местят часа на външното оценяване на 10 юни заради вота
Снимка: БГНЕС

Променя се часът за външното оценяване след 10-и клас, съобщи министърът на образованието и науката в служебния кабинет Галин Цоков.

"Външното оценяване за 10-и клас е ден след изборите. Ще променим часа на началото на външното оценяване от 8:00 на 11:00 часа. То продължава час и половина, мисля, че няма да попречи на десетокласниците промяната на часа. Ще издам заповед 10 юни да се обяви за неучебен ден за училищата, в които има секции и са проведени избори", каза проф. Цоков и уточни: "За външното оценяване след 10-и клас променихме част от самите тестови задачи, в които ще има по-голяма практическа насоченост, които да свържат знанията и уменията на учениците с практически ситуации".

Министърът обърна внимание на контрола върху програмата от 240 млн. лева за изграждане и ремонт на физкултурни салони и спортни площадки в училищата.

"Парите ще се превеждат след изразходването, това означава следене на строителството и ремонта. 496 училища ще реализират на базата на тази програма нови салони, нови площадки и т.н.", каза той.

Цоков коментира и факта, че един от четиримата министри, запазили поста си от кабинета "Денков" и продължили работа в кабинета "Главчев".

"Разглеждам предложението на г-н Главчев като знак за приемственост. Надделяха плюсовете за това, че предстоят два месеца много усилена работа в образователната система от гледна точка на това, че ще се провеждат матури, национални външни оценявания след 4-ти,7-и, 10-и клас. А също и да продължим промените, които започнахме. Всеки ден ще работим така, че да оползотворим времето. Подготвили сме някои промени - визия за промяна в учебната програма, визия за промяна в оценяването, рамка на качеството в средното образование и други. Предстои в следващите седмици да обсъдим с педагогическите специалисти, с учителите с училищните директори до следващото редовно правителство да има мнение на педагогическата общност как да се промени закона за предучилищно и училищно образование", допълни проф. Цоков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Гост Aми да разпуснем училищата като, според вас, е "ненужен стрес"? Това ще ви задоволи ли?
2
1
 
4
 
! Отговори
Гост преди 1 месец
Господин министър, защо не премахнете тази излишна глупост! През две години външно оценяване!!! Малцинствата като искат шофьорска книжка да учат до 12 клас, а не заради тях нашите деца да са под ненужен стрес! Не ми се връзва тъпотията едните да учат до 10 клас, другите до 12-ти и всички да са под общ знаменател - средно образование!
1
1
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
кой тоз лъснат череп на снимката?