Младите у нас се интересуват от предприемачество

През обучителната програма на СУ са преминали над 200 младежи
10 апр 2024 22:45, Анисия Иванова
16
Младите у нас се интересуват от предприемачество
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Тази седмица ще се състои финалната конференция на програмата „Инкубатори за иновативни предприятия“ на Фонда на фондовете с финансиране от програма "Еразъм" и в сътрудничество с Асоциацията за международно обществено развитие и СУ "Св. Климент Охридски". Програмата цели развитието на младежкото предприемачество, като през обучителната програма са преминали над 200 младежи, повечето от които студенти. Това коментира Виктория Христова,  изп. директор на Фонд на фондовете, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Нашето виждане е, че е много важно в ранните години хората да придобиват умения, които дори да не са толкова насочени към бизнеса, са важни за цялостното им кариерно развитие."

Сред идеите на младежите се открояват опазване на околната среда, социално предприемачество, здравни иновации, каза Христова. Семинарите са били проведени в девет града в страната, като Фондът на фондовете се стреми да преодолее регионалните различия и концентрацията на стартъпи в и около София. 50% от програмите, които се управляват от Фонда на фондовете, целенасочено ще бъдат насочени извън Югозападния регион, за да се постигне търсения баланс, каза Христова.

Преди три години Фондът на фондовете стартира национален конкурс за най-добър младежки стартъп, като тази година участниците са над 250 младежи, разказа Христова.

"Увеличението е експоненциално - това са четири пъти повече кандидати спрямо предходната година. Ще бъдат проведени 40 уебинара; имаме значителна партньорска мрежа, с които се подпомагаме, за да може младежите да придобият важните за тях умения."

За втора поредна година заедно със Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" Фондът на фондовете провежда програма "Европейско финансиране и финансови инструменти", като интересът към нея се е увеличил двойно, каза Христова.

"Според доклад за иновациите на Eurobarometer от март 2023 г. България се очертава като лидер в ЕС от гледна точка на нагласите към предприемачеството и реализацията им сред младите хора. Статистиката показва че в България е най-високият дял на ангажирани младежи, между 15 и 30 години - 14% спрямо средния за ЕС от 9%."

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.