Юлиян Петров: Парите за безплатните учебници са изчезнали

Логично е да се удължи грипната ваканция, смята той
5 фев 2024 09:35, Анисия Иванова
30

Д-р Юлиян Петров от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" разкри в студиото на "България сутрин", че парите за безплатните учебници са "изчезнали" и "сега ги търсят": "Това беше популистко решение по предложение на една партия - БСП. То звучеше добре, но сега се оказва, че парите няма да стигнат".

Той коментира и грипната епидемия, заради която ученици от няколко области в страната вече преминаха в онлайн обучение.

"Учителите и родителите настояват за увеличение на грипната ваканция, което звучи най-логично в съответната обстановка. Заболеваемостта е висока, има огромен риск, разбира се, той е национален. И едно централно решение би ни помогнало много повече, отколкото да се решава на парче. В някои области се реши да се въведе онлайн обучението, което не е много релевантно в съответната ситуация. Радвам се, че тази година се заговори, че в тези 30%, които РЗИ мери, има и учители, които трябва да водят този онлайн учебен процес, а те няма как да го водят, ако са болни", каза д-р Юлиян Петров от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" в студиото на "България сутрин".

Според него решение, взето в последния момент, създава огромни предизвикателства в образователните институции и на самите родители, които трябва да се организират така, че да могат да гледат децата си още няколко дни.

"Не виждам проблем в това да се удължи ваканцията. Онлайн обучението нанася много вреди, но по време на пандемията вредите щяха да са много повече, ако бездействахме. Ограниченията произтичат от това, че нямаме никакъв конкретен регламент, няма задължение да се включват камерите на учениците, часовете са много по-къси. Нашата учебна година е над средното ниво за Европа", допълни д-р Петров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той припомни, че българските ученици нямат зимна ваканция: "Тези държави, с които се сравняваме, имат до към 2 седмици. Но това не е основният проблем. Важно е как учим, а не колко са ни дълги ваканциите, този дебат трябваше вече да сме го преодолели, да помислим за естетиката на учебния процес. Една зимна ваканция би ни помогнала много за самите ученици, за учителите. Ако се намали обемът на учебния материал - ще има време за повече ваканции, но и ще бъде свързано с възможност за по-ефективно учене".

Той е на мнение, че оценката е важна, но няма как учениците да са отличници по всичко.

"Всяко дете трябва да си намери своята сфера и не трябва да се приема като трагедия, че има по-ниски оценки по даден предмет. По-добре детето да си намери сферата, а не да стане специалист по всичко - такава област не съществува", категоричен е д-р Юлиян Петров.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
2
 
! Отговори
То безплатните преди 2 месеца
Учебници всъщност не са нови,а вече ползвани.На края на годината внучката ми връща всички учебници,които после се дават на следващите.
24
2
 
9
 
! Отговори
Не е сериозно ! преди 2 месеца
То, пари за американската военна промишленост, едва събираме, те са тръгнали безплатни учебници да раздават. Съсипаха я тази колония.
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пари не изчезват току така. Те се преливат от един джоб в друг или от една банкова сметка в друга, после в трета и четвърта, за да се заметат дирите.
22
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
дори електронните учебници са платени, един път ги купуваме на хартия, а ако не искаме детето да мъкне като магаре пълна раница с учебници и учебни тетрадки (които не са 1 и 2 по предмет), трябва да ги купим и електронни, а какво да кажем за това, че децата трябва да ходят на частни уроци, заради учители, които просто предават урока и кой разбрал, разбрал, та ние родителите да не сме държавни крадци че да имаме толкова пари?...
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вече не си струва и да коментира човек. След 30 години крадене и беззакония няма как нещо да е все още наред.
20
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Изчезнали?? Да не са излетяли за Хохландия, че ако да, върви ги търси...
19
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 19, пишеш клишета без каквото и да е основание :) Има една истина за БГ образованието и тя е: никога не е струвало! И от там следва: винаги бележките са били фокуса му! Simple as that!
18
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бележкарството е много сериозен проблем в образованието. И голяма вина в това е на родителите. Не ги интересува колко знае детето им по даден предмет, важното е да има 6, в краен случай 5. Такава нагласа създават и у децата.
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 17, въпросът не е дали ще има или не! Въпросът е, че е едно грамадно прецакване! За да го осъзнаеш, обаче трябва да помислиш малко... или поне да си виждал училище последните 10 години... явно ти си от тези, които от всичко разбират... и в крайна смета за нищо не стават...
16
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
БЕЗПЛАТНИ УЧЕБНИЦИ ЩЕ ИМА! РЕВЕТЕ МУТРИ!
15
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Беше абсолютна тъп0тия с безплатните. учебници. учебниците станаха по 20 страници за сметка на помагала с по 2-3-4 части! Цените на тези помагала са брутално високи. Това, че няма да дам 10 лв. за учебника по никакъв начин не оправя нещата! Държава управлявана от популисти пребоядисани комунисти.... това се случи. Време е да се премахнат помагалата и едва тогава учебниците да станат безплатни. Ама мисленето не е за всички!Гласувайте за к0карачата от БСП и вийте от кеф докато ви прецакват отново!
14
1
 
7
 
! Отговори
Майната Ви преди 2 месеца
Парите ги глътна общинския кон. Сега чакайте да излязат от другата страна! Смешна и жалка Задунайская губерния!
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
безплатното е най-сладко.
12
1
 
6
 
! Отговори
ИЗЧЕЗНАЛИ преди 2 месеца
ЧЕ ТОВА ДА НЕ Е НЛО ДА ИЗЧЕЗНИ В НЕБЕТО.
11
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ГЕРБ НЕ ИСКАТ БЕЗПЛАТНИ УЧЕБНИЦИ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ДЕЦА
10
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да не са дадени парите на Зеления еврей за кокаине :)))
9
1
 
7
 
! Отговори
КАК ТАКА ИЗЧЕЗНАЛИ преди 2 месеца
ДА ПРОВЕРЯТ ВЪВ РОСЕНЕЦ, ВЪВ БАНКЯ, НА ПОЗЕТАНО 20. ВСЕ ЩЕ СЕ НАМЕРЯТ МОЖЕ ТИЯ КРАДЦИ ДА СА ГИ ВЗЕЛИ ПО ПОГРЕШКА.
8
5
 
7
 
! Отговори
всичко безплатно преди 2 месеца
ама на бсп ( нинова ) всяко предложение е популистко ! сега ли го разбирате :)
7
1
 
15
 
! Отговори
Маркетолозите пп преди 2 месеца
Пп са популисти големи. Това с безплатните учебници и безплатното образование какво точно решава? На бразилчетата им е все тая дали имат учебници или не. Те не ги отварят, защото не ходят на училище. Ще палят кюмбета с тях. Другото е още по-голям нонсенс. Щяло да задържи студентите тук? Аз студент, който е заминал в чужбина, защото не може да си плати таксата тук не познавам. А вие? Причините са коренно различни. Както следва и решенията да са. Ама това най-продаваемо.
6
1
 
2
 
! Отговори
Дони преди 2 месеца
Ееей, един мислещ в цялата схема...