Предлагат да отпаднат таксите за студенти и докторанти в държавните ВУЗ-ове

Мярката ще влезе в сила още през тази академична година
29 яну 2024 13:27, Анисия Иванова
33
Предлагат да отпаднат таксите за студенти и докторанти в държавните ВУЗ-ове
Снимка: БГНЕС

Кабинетът предлага да отпаднат таксите за обучение на студенти и докторанти в държавните висши училища, приети в местата, които държавата субсидира, съобщиха от пресцентъра на МС.

За целта ще бъдат инициирани промени в Закона за висшето образование, които ще бъдат качени за обществено обсъждане на strategy.bg днес.

Образованието винаги е било национален приоритет, а с последните промени в Конституцията на Република България е обявено за национална ценност. Отпадането на таксите ще улесни достъпа до висше образование на всички български граждани, независимо от техния социален статус и финансови възможности. Мярката е в продължение на целенасочената политика на правителството за осигуряване на достъпно, всеобхватно и качествено образование.

Със законодателните промени от началото на 2022 г. в подкрепа на родителите и достъпа до ранно детско развитие детските градини станаха безплатни. Училищното образование в държавните и общинските училища винаги е било безплатно за учениците, а от следващата учебната 2024/2025 г. учебниците и познавателните книжки за всички деца и ученици от І до ХІІ клас ще бъдат безплатни.

Мярката подпомага и борбата на правителството с демографската криза. В момента се наблюдава значителна разлика между таксите за отделни специалности и в различните висши училища, което възпрепятства равномерното разпределение на студентите на териториален принцип и е причина за недостига на специалисти по някои специалности за сметка на излишъка в други. Благодарение на знанията и уменията, които младежите ще придобият, ще допринесат и за икономическото развитие на региона, от който са.

Редица европейски държави предлагат възможност за безплатно висше образование, с което привличат част от българските гимназисти. Премахване на таксите за обучение в държавните висши училища би направило същите по-привлекателни за тези кандидат-студенти, които се колебаят дали да продължат своето образование и житейски път в чужбина, или в България. С отпадането изцяло на таксите за докторанти повече млади хора биха избрали да се развиват в сферата на науката и да градят академична кариера.

Мярката ще влезе в сила още през тази академична година. В преходните и заключителните разпоредби в законопроекта е заложено заплащаната годишна такса от студентите и докторантите да бъде наполовина от вече утвърдения размер за 2023/2024 г.

За целта в едномесечен срок от влизането в сила на промените в Закона за висшето образование от Министерския съвет ще бъдат отпуснати допълнителни средства по бюджетите на държавните висши училища и научните организации, които имат право да провеждат обучение в образователната и научна степен „доктор“, за компенсирането им за намалените приходи от такси. В двумесечен срок от обнародването на промените висшите училища и научни организации трябва да възстановят разликите на тези студенти и докторанти, които са заплатили годишни такси в размер по-голям от половината от вече утвърдения размер за 2023/2024 г.

С промените средствата, които държавните висшите училища досега получаваха като такса от един студент, приет за обучение в местата, които държавата субсидира, ще бъдат включени в рамките на средствата за издръжка, които държавата и досега заплаща. Тези средства ще бъдат увеличени, за да компенсират отпадането таксите.

Предложените промени предвиждат още Академичните съвети на държавните висши училища да продължат да определят размерите на таксите за кандидатстване, но вече няма да се налага да бъдат приемани с решение на Министерския съвет.

Таксите за платено обучение на студенти и докторанти в държавните висши училища и таксите в частните висши училища остават.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И ако таксите отпаднат- на какво отгоре ще искат курсантите да плащат при напускане, или да стоят оковани за 10 години?
30
0
 
3
 
! Отговори
До 29 преди 3 месеца
В МЕИ и МГИ имаше специалности, където приемаха с тройка от приемния изпит. Лолучаваш (3), ако решиш само една от трите задачи, дадени на изпита. Една от трите задачи винаги беше много лесна. Затова имаше приети, но незавършили.Ако си искал да следваш електроника, тогава е друго, там не се влизаше лесно. За качеството на тогавашните ни инженери - 80% за нищо не ставаха, останалите бяха добри, а част от тях феноменално изобретяваха неща, което държавата не можеше да купи поради липса на валута
29
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
При Тодор Живков образованието беше безплатно, но само ако имаш желание да учиш! Изключваха от университета, ако си със слаб успех и повече никога нямаш право да кандидатстваш. Казват сега колко е било лесно да влезнеш и завършиш Техническия университет в София, а едно време да те приемат в ТУ-София (тогав ВМЕИ) беше чудо, а да го завършиш още по-голямо чудо. Но затова инженерите ни бяха най-добрите, а сега, ужас!
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В света и в Бг днес има "учено варварство"И преподаватели и студентите рушат истината.
27
1
 
6
 
! Отговори
22 преди 3 месеца
Да, и да предложат и приемат тези, които завършват по държавна поръчка да остават и работят в България. Ако решат да се реализират в чужбина - ОК - възстановяват цялата сума за обучението си и заминават.
26
0
 
1
 
! Отговори
Кон преди 3 месеца
Трябва да има някакво самоучастие. Нека бъде малко, ама ще помогне. А още по-добре добри стипендии за успех и толкоз. Като някой няма пари да запише, нека има механизъм - първите х по приемен бал със стипендия. Не знам, те и сега таксите не са кой знае какви, особено сравнени с разходите за живот.
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 18 В България има повече вишисти, отколкото в Чехия. В Аржентина има повече отколкото в Италия. В Литва има доста повече отколкото в Германия. И все пак чехите са по-богати от българите, италианците от аржентинците и германците от литовците.
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
То всяко второ вече е в Европа да учи, не че там ще свършат експертите по кетъринг и музейно дело, или икономисти дето ще ли да почнат от 100к нагоре:), но и нашето обеазование нищо не дава, но вдига такси. Преди 6-7 години си бях намерил магистратура в Англия за 6000 паунда, но като видях какво се учи и все едно гледам капиталистическия социализъм - някакви общи приказки, скрити зад високопарни думи. Ставаше въпрос за фармация все пак.
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В България има псевдо наука в псевдо университети.
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Българските деца са неграмотни. Всички го знаем, има и ПИЗА и куп други изследвания, които го доказват. Вместо да инвестираме малко пари (ако държавата изобщо има такива) в началното и основното образование, ние ще пращаме тези неграмотни деца в университети.
21
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Таксите да отпаднат, но студентите да са длъжни да работят поне 10 години в България след завършването, а докторантите поне 15 години.
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бълваме висшисти, а смачкваме селското стопанство.Жалък свят.
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кабинетът лъже, образованието няма да е безплатно. Бачкаторите ще плащат на тези, които уж се учат. А мотивацията на учащите дали ще се увеличи, след като не дават никакви пари за това учение?
18
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
България е на едно от последните места в Европа по брой на студенти, докторанти и професори на човек от населението.
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В целия свят имаме май много професори и доценти възможно е повече от Русия ,много учени държава смях в залата, учени учени но и най бедните в ЕС може и в Африка а ПП герба и ДПС ни баламосват
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ами заплаща се на калпак! И има минимум на студенти под който на преподавателите не се дава пълно заплащане а съответно специалността трябва да се закрие. Това обаче не се прави а се свалят критериите за преминаване. По този начин се пазят студентите и университетът си получава парите. Това качество на обучението или педагогични правила никой не го гледа. Печатници на дипломи, като започнем от най-големите например ТУ-София.
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По - противно нещо от ВУЗ е само някоя телевизия.Губене на време и нерви за едното нищо.
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Направо им давайте дипломите ей така!
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тотална глупост.
12
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нека! Ама така и преподавателите да изискват повече! Всеки да влиза, но не всеки да излиза - само най-добрите! Не може в Германия от 500 човека в 1 курс, едва само 50 човека да завършват, а в Българските университети 200 човека приемат и 400 излизат?! Какво е тва?!