Бизнесът: От университетите излизат функционално неграмотни висшисти

Младите са неконкурентноспособни на пазара на труда
151
Бизнесът: От университетите излизат функционално неграмотни висшисти
Снимка: БГНЕС

Българската стопанска камара e стигнала до заключение, че българското образование произвежда в голяма част функционално неграмотни висшисти и недобре подготвени средни специалисти. Това, според Камарата, е  проблем, който трябва да се изведе като приоритет, заедно с членството в Шенген и еврозоната. Работодателите препорачват мерки, които да се предприемат.

"Половината от българските ученици са функционално неграмотни. Не могат да пишат, не разбират какво слушат и не могат да възпроизведат това, което слушат" - каза заместник-председателят на Българската стопанска камара Мария Минчева пред БНР.

"Действията от страна на нашето образователно министерство вероятно не са най-адекватните. Това е ограбване на нацията, потенциалът й. Това са бъдещите и лекари, и адвокати, и учители, и инженери, да бъдат функционално неграмотни - това е страшно ограбващо", коментира тя.

Нарушената връзка между образованието и бизнеса прави младите хора неконкурентноспособни на пазара на труда, казват работодателите.

"Парите не трябва да следват ученика. Тук имаме някаква много погрешна философия, която за да отговори на един проблем, свързан с финансирането, ние неглижираме качеството. Тотално трябва да се промени начина, по който се структурират програмите. Много сме закъснели", категорична е Минчева.

И още: непрекъснато обучение и квалификация на учителите и директорите, както и промяна във вътрешното и външното оценяване на учениците.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още по темата: образованиебизнес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Университетите се занимават с наука, те не са професионални колежи нито техникуми (професионални гимназии). Практическото обучение трябва да се извършва от фирмите, чрез стажове и след това с първа работа.
57
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В крайна сметка нещата са прости. Университетите искат да вземат едни пари от студенти и от държавата. Повечето преподаватели не стават за нищо, но университетите не искат да намерят читави, да им плащат и да ги развиват. Искат пари просто. Студентите са *** и искат заплати, ама нищо да не правят. Бизнесът пък иска евтини кадри, да не ги обучава, да не им плаща, но той да изкарва пари. Всички мислят, че лъжат някой.
56
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Бизнеса защо не си направи вузове и техникуми! Като чака държавата да харчи народни пари за нкъдърното образование, кадри няма да имат!
55
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Какъв ви е проблема на бизнеса? На който, както му харесва
54
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И за какво реват сега? Нали тия дето реват прокарваха тази политика 30 години? Сега да си сърбат попарата и да не охкат. Като знаят какви са ни ИТ кадрите, не ги знам как се осмеляват да идат на доктор. Може би ходят в Германия. Тяхна си работа. Така искаха, така си го направиха.
53
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 51 Стига писа глуупости човече. Дядо ти е бил някакъв изветреляк. Кой според теб построи и поддържа АЕЦ-а до сега, кой произвеждаше компютри, електромотори, роботизирани центрове и всичко останало, което тогава се произвеждаше и продаваше в чужбина и което сега го няма? Знам как 12 души допломанти от МЕИ разработиха авариийни методи за реакторите на АЕЦ-а, знам как по времето на 8 битовите компютри разработиха 64 битов процесор... сигурно дядо ти го е направил, с хора от царско???
52
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Беновска пипа Аз като представител на бизнеса ти казвам, че луди пари хвърлят умните бизнесмени за да се докопат до малкото годни за нещо хора с висше образование. Но такива са малцинство. Повечето са тези - функционално неграмотните, които абсолютно за нищо смислено не стават. Даже не знам дали са годни да си изкарат хляба и с прости дейности, камо ли модерни технологии - хай тек. Напоследък намирането на интелигентни, умни, знаещи и можещи хора за високите технологии е нещо като тотото.
51
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Превърнаха Студентски град в една голяма *** чалгаджийска кръчма, в която се продава алкохол на всеки метър. Бизнес. Какъв трябваше да е резултатът от тоя бизнес? Нали такъв?
50
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 45 Казано е ясно - днешното дередже е резултат от вчерашното. На теб ли да вярвам или на дядо си, който все пак беше директор на завод и беше вдигнал ръце точно от тези инженери, произвеждани като на конвейр в тогавашното МЕИ? От него чувах думите "Възрастните техници, подготвени по царско време, са на по-високо ниво от днешните инженерчета." За селянчетата, нахлули на стада в хуманитарните специалности пък не искам и да отварям дума. Такива като тях ме посрещнаха в научен институт
49
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На кого му пука, че са неграмотни? Нали са си платили таксите? Субсидиите нали вървят? Какъв е проблемът? Никъде не пише, че трябва да са грамотни. Щом си плащаш си цар!
48
7
 
2
 
! Отговори
До 33 преди 8 месеца
Точно системата на бай Тошо след 1970 г. измъдри правилото в основното училище да не се повтарят класове. Така и неграмотни хора взеха дипломи за основно. Който от тях все пак успя да избута някакъв професионален техникум, после, "вливайки се в редовете на работническата класа", ако беше достатъчно хитър да стане член на БКП, можеше да се възползва от възможността да влезе в университет дори без конкурс. Бог знае защо такива избираха специалността педагогика, сигурно им се е виждала най-лесна.
47
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На моята улица има един завършил в САЩ компютърни науки , върна се в България защото такава му е визата . Две години ходи по интервюта търси работа и никой не го иска , накрая го взеха тестер след още две години още младжи тестер.. На който не му харесва тука да бега във вликата САЩ и резултата ще е такъв
46
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До През 60-те години Абе стига драска политическите си глупости, ти си с увреден мозък! Колко % от населението са били АБПФК? Не повече от 10%. Останалите драпаха, но не можеха да се уредят там. Тоест, искаш да кажеш, че останалите 90% са били точно такива връзкари и са получавали диплома даром?? Я се скрий някъде, аз съм инженер от това време и мога да ти кажа с какъв зор се изкарваше всеки изпит и накрая диплома - 2/3 не можеха да завършат. А тези, които завършваха без връзки бяха на ниво.
45
2
 
3
 
! Отговори
@41 преди 8 месеца
Трябваше задължително с тест за алкохол и наркотици, изгонване веднага на наркоманските студенти и запазване и допълване на бройката само с чисти и "девствени". Така парите ви нямаше да са пропилени.
44
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 40 Мой човек, не се напъвай да правиш политическа пропаганда от всичко! Нищо не си разбрал от образователната ефективност по времето на социализма. Може да е имало и такива, за които пишеш, да имаше и по десет страници в учебниците в прослава на БКП и КПСС, но излизаха перфектни техници и инженери (повечето) тогава, а сега само шлака - функционално неграмотни. Как така, нали вече ги няма описаните от теб с такъв апломб лоши неща от предишната система?
43
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Защото "парите следват ученика/студента". Точно, кратко и ясно!
42
4
 
4
 
! Отговори
През 60-те години преди 8 месеца
на 20-и век за децата на АБПФК се пазят 50% от местата за студенти първокурсници, но въпреки това всяко такова чеденце, дори да не се е класирало за някое от тези места, стига да е изкарало поне (3) на приемния изпит, бива прието да следва чрез онези прословути допълнителни списъци.Скъсаните на приемен изпит деца на АБПФК имат възможност да напишат молба до ректора на съответния ВУЗ. В повечето случаи тези молби се удовлетворяват и "детето" става студент.Днешното дередже е резултат от вчерашното
41
0
 
10
 
! Отговори
ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ преди 8 месеца
БИЗНЕСА НАЛИ ЩЕ РАЗЧИТА НА РОБОТИ И КОМПОТИ.... Е ЗАТОВА ДЕЦАТА ВЕЧЕ НЯМАТ СТИМУЛ ДА СЕ ОБРАЗОВАТ - ПОНЕ ДА НЕ ПРОПИЛЕЯТ НАЙ - ХУБАВИТЕ СИ ГОДИНИ..
40
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Алекс Моята фирма се напъва да участва, организирахме обучения, инвестирахме в учебни зали и учебни програми и нищо. При инвестирани над 120 хиляди лева от двеста дипломирани с висше образование едвам получихме 6 броя годни за съвременните високи технологии. Точно тези - функционално неграмотните се оказаха повече от половината. Вари го печи го, показвай му, пускай му учебни филми, в главата му не влиза нищо. Дори не може да повтори каквото е прочел в учебника за един урок. Не става така.
39
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 27 Да върнат критериите от соца?! През 70-те години, 40% от местата за деца на АБПФК. Повечето от останалите места - за неграмотници от изоставащи окръзи, повечето от които бяха завършили средно образование с успех ПОД "добър (4)" !!! Нали на първата страница на студентската книжка имаше такава информация. Кого ще заблуждаваш, бе? Високите критерии бяха за младежи от София и от другите големи градове, които кандидатстват на общо основание, тоест без да ползват никакви предимства.