Бизнесът: От университетите излизат функционално неграмотни висшисти

Младите са неконкурентноспособни на пазара на труда
151
Бизнесът: От университетите излизат функционално неграмотни висшисти
Снимка: БГНЕС

Българската стопанска камара e стигнала до заключение, че българското образование произвежда в голяма част функционално неграмотни висшисти и недобре подготвени средни специалисти. Това, според Камарата, е  проблем, който трябва да се изведе като приоритет, заедно с членството в Шенген и еврозоната. Работодателите препорачват мерки, които да се предприемат.

"Половината от българските ученици са функционално неграмотни. Не могат да пишат, не разбират какво слушат и не могат да възпроизведат това, което слушат" - каза заместник-председателят на Българската стопанска камара Мария Минчева пред БНР.

"Действията от страна на нашето образователно министерство вероятно не са най-адекватните. Това е ограбване на нацията, потенциалът й. Това са бъдещите и лекари, и адвокати, и учители, и инженери, да бъдат функционално неграмотни - това е страшно ограбващо", коментира тя.

Нарушената връзка между образованието и бизнеса прави младите хора неконкурентноспособни на пазара на труда, казват работодателите.

"Парите не трябва да следват ученика. Тук имаме някаква много погрешна философия, която за да отговори на един проблем, свързан с финансирането, ние неглижираме качеството. Тотално трябва да се промени начина, по който се структурират програмите. Много сме закъснели", категорична е Минчева.

И още: непрекъснато обучение и квалификация на учителите и директорите, както и промяна във вътрешното и външното оценяване на учениците.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още по темата: образованиебизнес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Знам за "учители", които в час си четат романи, а от децата искат само да не вдигат шум и да правят каквото си искат. (най-често си бъцкат в телефоните) И така стигат до 8-ми клас и получават дипломи. После нагоре е пак същото и накрая излиза с диплом за електроинженер, който не знае закона на Ом. За жалост цялата система е толкова силно забатачена и разрушена, че едва ли ще може да се оправи бързо, дори и да има желание някой да я оправя. Превръщат ни в глууупав народ с такова образование.
36
2
 
15
 
! Отговори
Ами тогава.. преди 8 месеца
чакайте от Сирия и Палестина, да ви дойдат по-грамотни...
35
0
 
14
 
! Отговори
Алекс преди 8 месеца
Каква част от бизнеса участва в съвместни програми с училищата и университетите и инвестира в бъдещите си кадри? Почти няма такива примери.Чака се наготово училището и университетът да свършат цялата работа.
34
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Излизат евроатлантици...
33
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Който не му харесва да бега в САЩ .. Там ще му сипят мозък.
32
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това образование и цялата система за него в България и една пълна измама и далавера! Защо им трябваше да унищожават обрзователната система на бай Тошо, която беше определена от Юнеско на 3-то място в света, за да въвеждат американската, която тогава беше на 37-мо място по ефективност. Целта е ясна - колкото по-неук и проост е народа, толкова по-лесно се манипулира. И тези функционално неграмотните са инвалиди от "образователната реформа", създадена да ги произвежда.
31
2
 
9
 
! Отговори
... Резултатът от преди 8 месеца
тази варварска намеса в естествения подбор пролича още към края на социализма. Кой да създаде природно интелигентни деца? Кой да им създаде нагласа да учат? Кой да им преподава качествено? Малко семейства могат да отгледат умни и ученолюбиви деца, които от най-ранна възраст да имат афинитет към образованието. Добрите преподаватели също не са много. Днес берем плода от дивотиите, вършени навремето с цел да затормозят достъпа до висше образование на едни, но да набутат на предни позиции други.
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Чак малко, чи туй в България останаха ли университети? Имам предвид истински, а не фалшиви?
29
0
 
20
 
! Отговори
Беновска пипа преди 8 месеца
Нали тези функционално неграмотни хора след като завършат започват да работят в бизнеса. Представете си колко функционално грамотен е българският бизнес. Той не инвестира в нищо и седи и чака, някой да му произведе и даде наготово висококвалифицирани работници. Държавата също не инвестира в образование. При това положение ще продължава така, всеки да обвинява другите ...
28
0
 
10
 
! Отговори
@22 преди 8 месеца
Висше образУвание, инженер по завиване на гайки на ръка. Иначе т ъп на тъпан. Даже блондинка от соца е на светлинни години пред него.
27
0
 
18
 
! Отговори
Тато преди 8 месеца
Това трябваше да е не новина, ами широко-обсъждан въпрос в пропадналото Народно събрание, където да се вземат крути и адекватни мерки! И трябваше да се случи преди 20г. Вече сте ужасно закъснели с такива констатации. Нацията изпростя още повече, отколкото си беше проста изначало.Държава-база на Сащ с население п р о с т и *** и!!
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако върнат критерийте от соца. универистетите ще трябва да бъдат сведени до 1 немного студенти!
25
0
 
12
 
! Отговори
Наркодилър преди 8 месеца
Затова нашите ученици и студенти имат най-висока култура по отношение на използване на наркотици и алкохол от началните класове. На 15 години вече знаят всичките твърди наркотици и няма коктейл или напитка която да не са пили. Какво искате повече от тях? Защо трябва да работят или учат. Важното е да купуват наркотици и алкохол. Все пак наркотиците купуват кюлчетата а не някакви си работници, инженери или лекари. Ние пари имаме. Лекуваме се в чужбина. Рaятa да мре. Какво ни пука.
24
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Докато за кръщене на дете на 1 годинка се иска таблет за подарък ще е така. Проблема идва от родителите, не са ангажирани и не се занимават с децата си. Не ги насочват правилно и няма контрол. Не всеки е роден за адвокат или за психолог.
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Българската стопанска камара е свърталище на комунисти, комсомолци и десари!
22
2
 
3
 
! Отговори
А преподавателите? преди 8 месеца
А родителите на повечето студенти? Причината да се търси във вчерашните критерии за подбор на стууденти. Който не разбира, най-напред да отиде в някоя библиотека и да поръча кандидат-студентски справочници от времето на соца. Да види какви огромни квоти се предвиждаха за младежи от т.нар. изоставащи окръзи, от малцинствени общности, за работници под 30 г., които са членове на БКП и т.н. После да се поинтересува с какъв бал ставаха студенти почти всички от тези категории. Резултатът от ....
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тези пак гледат на проблема от своята си камбанария. Нарушена е връзката между образованието и реалния живот, затова и с бизнеса е нарушена, защото все пак е част от реалността ... Мисълта ми е, че ако ориентирате образованието към бизнеса, нищо няма да постигнете. Пак ще са функционално неграмотни.
20
3
 
20
 
! Отговори
Професор Х преди 8 месеца
Български бизнесмен-дава 1000 лева заплата и се оплаква,че няма работници и че студентите били неграмотни?
19
1
 
13
 
! Отговори
дедо ви преди 8 месеца
е тва чак сега ли го разбрахте ?! неграмотни , без никакви умения , мързеливи но с голямо самочуствие и претенции за високо заплащане . така и не разбират че дипломата е документ че си завършил а не че умееш нещо .
18
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
От висшисти с купени дипломи не очаквайте грамотност. Всичко е пари. И на отговорните длъжности се назначават не хора, спечелили конкурс, а детето на някоя важна клечка, което е с купена диплома. Важи с пълна сила за администрации, кметства, парламенти и т.н. Затворен дяволски кръг.