Бизнесът: От университетите излизат функционално неграмотни висшисти

Младите са неконкурентноспособни на пазара на труда
151
Бизнесът: От университетите излизат функционално неграмотни висшисти
Снимка: БГНЕС

Българската стопанска камара e стигнала до заключение, че българското образование произвежда в голяма част функционално неграмотни висшисти и недобре подготвени средни специалисти. Това, според Камарата, е  проблем, който трябва да се изведе като приоритет, заедно с членството в Шенген и еврозоната. Работодателите препорачват мерки, които да се предприемат.

"Половината от българските ученици са функционално неграмотни. Не могат да пишат, не разбират какво слушат и не могат да възпроизведат това, което слушат" - каза заместник-председателят на Българската стопанска камара Мария Минчева пред БНР.

"Действията от страна на нашето образователно министерство вероятно не са най-адекватните. Това е ограбване на нацията, потенциалът й. Това са бъдещите и лекари, и адвокати, и учители, и инженери, да бъдат функционално неграмотни - това е страшно ограбващо", коментира тя.

Нарушената връзка между образованието и бизнеса прави младите хора неконкурентноспособни на пазара на труда, казват работодателите.

"Парите не трябва да следват ученика. Тук имаме някаква много погрешна философия, която за да отговори на един проблем, свързан с финансирането, ние неглижираме качеството. Тотално трябва да се промени начина, по който се структурират програмите. Много сме закъснели", категорична е Минчева.

И още: непрекъснато обучение и квалификация на учителите и директорите, както и промяна във вътрешното и външното оценяване на учениците.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още по темата: образованиебизнес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
От висшисти с купени дипломи не очаквайте грамотност. Всичко е пари. И на отговорните длъжности се назначават не хора, спечелили конкурс, а детето на някоя важна клечка, което е с купена диплома. Важи с пълна сила за администрации, кметства, парламенти и т.н. Затворен дяволски кръг.
17
2
 
15
 
! Отговори
личи си... преди 8 месеца
Като гледам статията колко неграмотно е написана, определено са прави хората да го кажат това....
16
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Посолството и колониалните власти не дават да има функционално грамотно население, защото такъв народ би поискал и действал за да се освободи от тях.
15
0
 
25
 
! Отговори
Спецофф преди 8 месеца
И в Харвард е така, Киро ще ви разкаже .
14
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Затова на запад не се интересуват от дипломи, а от това какво можеш да свършиш.
13
1
 
24
 
! Отговори
ХИЧО преди 8 месеца
В Б-я,колкото си по-п р о с т,толкова по-голям шанс имаш да се издигнеш.Не ти трябва даэси умен,трябва да си нагъл,безкрупулен,алчен,хитрец,подмолен,нагаждач.....
12
2
 
21
 
! Отговори
Аз съм z преди 8 месеца
Евроатлантическият строй създаде този бизнес и тези вишисти . Мязат си ! Защо се оплакват едни от други ?
11
0
 
36
 
! Отговори
ХИЧО преди 8 месеца
Висшистите са неграмотни,но за сметка на това бизнесмените са само гении.....Смях...Българският бизнес????Алчна и некадърна шайка,ограбваща ,ламтяща единствено за лична изгода.
10
1
 
21
 
! Отговори
наблюдател преди 8 месеца
Трапът е в средното образование. Щом минават в по-горев клас без да могат да четат и пишат, няма каква функционална грамотност да се очаква. И друго, за 4 години в университета НЕ могат да се наваксат 12 от училище. Така че каквото излезе от училище, такова ще отиде и в университета. Пък нека парите да продължат да следват ученика/студента...
9
6
 
3
 
! Отговори
dr.Haus преди 8 месеца
Кога образованието е имало нещо общо с живота?
8
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За какво им е да учат, като в БГ избират най - неграмотните, които са без образование в Парламента( да извиняват малкото, коит о са с висше образование).
7
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да допълня КОМЕНТАР 2: Влизате в ЛИДЛ, а там какво ли не подредено как да е, обаче за какви маркетингови стратегии ще чуете, инвестиции, подобрения, обучения ... Тъй е с бизнесът и инвестициите в икономиката ни.
6
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Щото ти дават изпита ако си платиш. ФАКТ! А си плащат децата на богаташите, първо щото имат" второ щото са свикнали да получават всичко на готово, включително и дипломите. Трябва да се дебнат корумпираните даскали.
5
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ами те и влизат такива. Ако завършваш средно образование като функционално неграмотен, след това вече нищо не може да се направи.
4
1
 
26
 
! Отговори
Км преди 8 месеца
Така ще бъде.Като направихте образованието и здравеопазването търговски дружества,така ще е.Ще се превърнем в държава с отпаднала необходимост.
3
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да не би изводът да е "Модерното образование и специалности нямат нищо общо с реалността"? Да не би да е "усвояване на средства"?
2
2
 
26
 
! Отговори
Денка Шорошпиева преди 8 месеца
Аз като функционално неграмотен *** станах академик и премиер на територията!
1
2
 
27
 
! Отговори
А в БАН? преди 8 месеца
И теоретично, и функционално малограмотни висшисти се правят на учЕни и срещу това получават заплати.