Бизнесът: От университетите излизат функционално неграмотни висшисти

Младите са неконкурентноспособни на пазара на труда
151
Бизнесът: От университетите излизат функционално неграмотни висшисти
Снимка: БГНЕС

Българската стопанска камара e стигнала до заключение, че българското образование произвежда в голяма част функционално неграмотни висшисти и недобре подготвени средни специалисти. Това, според Камарата, е  проблем, който трябва да се изведе като приоритет, заедно с членството в Шенген и еврозоната. Работодателите препорачват мерки, които да се предприемат.

"Половината от българските ученици са функционално неграмотни. Не могат да пишат, не разбират какво слушат и не могат да възпроизведат това, което слушат" - каза заместник-председателят на Българската стопанска камара Мария Минчева пред БНР.

"Действията от страна на нашето образователно министерство вероятно не са най-адекватните. Това е ограбване на нацията, потенциалът й. Това са бъдещите и лекари, и адвокати, и учители, и инженери, да бъдат функционално неграмотни - това е страшно ограбващо", коментира тя.

Нарушената връзка между образованието и бизнеса прави младите хора неконкурентноспособни на пазара на труда, казват работодателите.

"Парите не трябва да следват ученика. Тук имаме някаква много погрешна философия, която за да отговори на един проблем, свързан с финансирането, ние неглижираме качеството. Тотално трябва да се промени начина, по който се структурират програмите. Много сме закъснели", категорична е Минчева.

И още: непрекъснато обучение и квалификация на учителите и директорите, както и промяна във вътрешното и външното оценяване на учениците.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още по темата: образованиебизнес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Бизнесът да се включва в образованието и да помага!
77
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Tо пък бизнесът щото е много читав... Думи нямам! Проблемите идват от лошо семейно възпитание предимно.
76
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Народът : Болен ти е мозък, заразен си с пропагандни шаблони и политически глуупости. Дай поне една обява за търсене на кадри за високите технологии, в която да се търсят хора комуни3ти... Ако не можеш, значи си лъжец, с болен мозък. Бизнеса не се интересува от всичките тези пропагандни клишета, той се интересува от интелигентни, можещи и знаещи хора, без значение от коя раса и какви са им политическите пристрастия.
75
1
 
22
 
! Отговори
Кольо Фичето преди 8 месеца
Простата система-чирак, калфа, майстор-векове е действала перфектно!
74
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Има нещо гнило.. Тези победители са мижав процент от обучаващите се. Има даровити деца, има родители, които влагат огромни пари за да ги водят на уроци, да им намират най-добрите възможни учебници и т.н. ... Но една птица пролет не прави. И на фона на други държави тези, които печелят някакви олимпиади и др. подобни от България са малко. На силните международни състезания от този род печелят главно руснаци и китайци. Е, има и по някой от други места, включително от България.
73
4
 
16
 
! Отговори
ПРОМЯНАТА ПРОДЪЛЖАВА преди 8 месеца
НЕМА ДА СЕ ПЛАШИТЕ....
72
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 62 Такива има винаги и навсякъде. Точно затова има изпити - който не става, да го махнат. Обаче не може да се обобщава. За трезва оценка на обстановката трябва да се включи статистика - колко са били толкова чак некадърни и боси, колко са били средна работа и мога да работят, колко са били гениални? Ето тази статистика дава оценка на резултатите от образованието, а не че някъде някой бил "гола вода", смахнат и с диплома с връзки. За жалост днес преобладават "гола вода".
71
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
След 20 години днешните,,неграмотници" ще се оплакват че вузове те не им подготвят кадри.....
70
0
 
10
 
! Отговори
Има нещо гнило.. преди 8 месеца
От една страна-неграмотни, от друга-постоянно България се хвали с победители на световни олимпиади по математика, физика и т. н...... Кой лъже сега? И къде отиват тези шампиони и защо
69
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Чакам да дойдат АйТи-тата. Най-великите, най-умните, и да сложат всички останали ненужни кадри като лекари и учители на мястото им. Тракат по клавиатурата и тръбят колко са велики, но не са общували на живо с човек от 2014та и редовно си купуват кухненска ролка вместо тоалетна хартия.
68
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Проблемът с кадрите не може да се реши за 2-3 години, нито за 5-10. Това е като да засадиш гора - резултатът ще го видиш след 30-40 години. Така че положението е такова, каквото е, и скоро няма да се оправи. Дори и да се смени политиката веднага, което видимо няма да стане.
67
0
 
28
 
! Отговори
f преди 8 месеца
за съжаление и "бизнеса" е функционално неграмотен, така че ще си паснат
66
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 66 Голям праз? Дядо ти може да е много заслужил, но това е било за времето, в което го е имало. Ти като негов роднина хвалиш безогледно и плюеш всички други. Мой човек, светът не е съществувал единствено и само заради дядо ти, колкото и заслужил да е бил (може би). По времето на бай ти Тошо България беше на 4-то място в света по производство на компютри. Първия компютър с паралелни процесори в Европа беше направен от българи в България, без дядо ти. Бъди реалист малко поне.
65
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До До Анонимен 47 Да, във Франция медицина не завършват 80%, защото ако една година не може да вземе някой изпит, късат го и повече няма право да кандидатства медицина а тук си купуват дипломи. Вярно е, че по онова време Френска, Немска и Английска гимназия бяха за връзкари, но като говорим за полезни кадри, тези точно са абсолютно безполезни. Трябват ни интелигентни, образовани и на световно ниво инженери, лекари и т.н. ... специалисти, полезни кадри, а не "мениджъри", "юристи" и т.н. ...
64
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Студентски град да го преименуват на Чалга град или Кръчма град и да не лъжат хората, че там се развива наука и образование.
63
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 54 Дядо ми е автор на първия български учебник по неговата специалност, може и ти да си учил по него. Заводът, който изгради беше от малкото наши промишлени предприятия, които НЕ работеха на загуба и част от продукцията им се изнасяше за чужбина. Този мой дядо е получил образованието си преди 9-и септември, с цел да поеме семеен бизнес. Изветреляци сигурно пишат тук, но не могат да кажат защо повечето ни заводи бяха на отчайващо равнище. Но ти виждаш нещата през някакви твои очила.
62
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Вече и в Медицинския университет софия за пари ще приемат неграмотници. Химия и биология вече не са балаообрадуващи оценки. Може са влизаш с оценките по физическо и рисуване. Бъдещите ви лекари ще ви лекуват каквото каже чичко Гугъл
61
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В четвърти курс, ССС, изпит по Стоманобетон 2, колега не знаеше, какво е Момент на сила. Който разбрал, ще разбере, за кво говорим
60
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 57 Един вид, бизнеса да си направи държава? Това ли ти е решението на проблема??? Нали бизнеса плаща данъци, от които се хрантутят тези, които прецакват всичко от парламента, тези които от далавери и слугинаж прецакват всичко от министерствата и тези, които надолу по веригата въртят далавери в образованието, медицината и т.н. ...? Ами да спрат данъците на бизнеса и той с тези пари ще може да си внесе каквито кадри му трябват. Обаче всичките тези не могат без хранилката от данъците.
59
2
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 47 преди 8 месеца
През 2018 г. имаше голямо интервю с жената от онази двойка младоженци, която през 1968 г. е избягала от България с надуваема лодка. Тя подробно говори за това, как е завършила с пълно (6) Френската гимназия и после години наред не може да влезе да следва нито медицина, нито френска филология въпреки високия си успех на приемните изпити - именно заради квотите за прием с предимство. На теб ще припомня, че в някои специалности на МЕИ и МГИ се влизаше с (3). Това обяснява защо 2/3 не завършват.