Бизнесът: От университетите излизат функционално неграмотни висшисти

Младите са неконкурентноспособни на пазара на труда
151
Бизнесът: От университетите излизат функционално неграмотни висшисти
Снимка: БГНЕС

Българската стопанска камара e стигнала до заключение, че българското образование произвежда в голяма част функционално неграмотни висшисти и недобре подготвени средни специалисти. Това, според Камарата, е  проблем, който трябва да се изведе като приоритет, заедно с членството в Шенген и еврозоната. Работодателите препорачват мерки, които да се предприемат.

"Половината от българските ученици са функционално неграмотни. Не могат да пишат, не разбират какво слушат и не могат да възпроизведат това, което слушат" - каза заместник-председателят на Българската стопанска камара Мария Минчева пред БНР.

"Действията от страна на нашето образователно министерство вероятно не са най-адекватните. Това е ограбване на нацията, потенциалът й. Това са бъдещите и лекари, и адвокати, и учители, и инженери, да бъдат функционално неграмотни - това е страшно ограбващо", коментира тя.

Нарушената връзка между образованието и бизнеса прави младите хора неконкурентноспособни на пазара на труда, казват работодателите.

"Парите не трябва да следват ученика. Тук имаме някаква много погрешна философия, която за да отговори на един проблем, свързан с финансирането, ние неглижираме качеството. Тотално трябва да се промени начина, по който се структурират програмите. Много сме закъснели", категорична е Минчева.

И още: непрекъснато обучение и квалификация на учителите и директорите, както и промяна във вътрешното и външното оценяване на учениците.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още по темата: образованиебизнес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
7
 
1
 
! Отговори
читател преди 8 месеца
А поне могат ли да четът и да пишат ?
117
2
 
22
 
! Отговори
37 г. в образованиет преди 8 месеца
Няма да се промени нищо, нищо, докато не се намали драстично броят на висшите училища, а в средните да се подобри качеството на учителите.Самото образование се превърна в бизнес, т.е. имат значение само парите.Отдавна образованието ни не дава образования, а само документи за образование. Това е страшно за всички.
116
0
 
13
 
! Отговори
Редактор преди 8 месеца
Работодателите " препорАчват" ?????? Функционално неграмотна статия за функционалната неграмотност.
115
0
 
14
 
! Отговори
ъъъ преди 8 месеца
Че унивтерситетите не са ли Бизнес?
114
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 119 Това, че ти не си чул, не значи, че няма такива. *** в ТУ и виж лаборатории по последна дума на техниката платени и построени от А1 и не само от тях
113
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 118 Драмата е там, че утре като се разболееш и попаднеш в ръцете на същия като Борисов или Киртака, ще те вкарат в гроба. Ако си караш колата по моста, който вчера са пуснали след като са го построили такива като Тиквата и Киртака, може и да се срути, ако си се разхождаш по улицата и ти падне на главата някоя ракета изстреляна от военен като Тиквата и Киртака по некадърен начин и т.н. ... схвана ли къде е драмата?
112
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
някой да е чул, че бизнесмен е финансирал някое училище като обзаведе модерен кабинет с някоя и друга съвременна машина или инструмент ?
111
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Борисов да не е грамотен? Ама премиер стана ли? Стана. Киро не може едно изречение вярно да върже, ама премиер стана ли? Стана. Къде е драмата?
110
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Някой да е чул представителните за бизнеса организации да апелират или направо да организират курсове за квалификация и преквалификация, например в производството? Да се ангажират да следят за качеството на подобни курсове? Да има програми и за хора пО на възраст - 40-50? А младите като са функционално неграмотни и нямат акъл за 2 ст., поне да работят прилична работа с ръце, все ще е нещо. Тия организации са само "това не е така, онова не е така" и на мегдана нищо.
109
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Празни приказки. Нищо няма да променят. Учител се става само с партийни протекции. Никой не гледа знания, умения, компетенции. Така беше при комунизма, така продължава и до днес.
108
4
 
21
 
! Отговори
Мислещ преди 8 месеца
Що е то бизнес и има ли почва у нас?Моля, желая отговори и различни мнения по този деликатен въпрос.
107
1
 
23
 
! Отговори
Рънърса 4 преди 8 месеца
Какво е това "бизнес", някой да обясни, яде ли се, пие ли се и за какво се бори? Чак пък и претенции имал кой какво да учи.. Ще уча каквото искам.
106
5
 
17
 
! Отговори
@112 преди 8 месеца
Това на запад не е цивилизация, а глутница от хищни, лешиядни и и пар ази тни мутанти. Които само приличат на хора.
105
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
То, че модерното образование не става, това е факт, но и бизнесът не знае какво иска. Не им се дават пари за квалификация на кадрите, а очакват хората им да идват от училище/университета напълно подготвени и да могат от първия ден да си ги експоатират на макс.
104
4
 
20
 
! Отговори
Прогнозист преди 8 месеца
Всичко е въпрос на демография, етнически състав на обществото и културни различия. Няма какво толкова да умуват разни академични "мозъци", това е световен процес и няма да открият топлата вода. Истината е, че китайци и араби завладяват света, а западната цивилизация бавно залязва.
103
0
 
31
 
! Отговори
Мислещ преди 8 месеца
Много моля Бизнеса са не се оплаква! Докато се провеждат функционално неграмотни интервюта на които задават въпроси - След 5 години как се виждате и хем подобни безсмислици, така ще бъде. А и не съм убеден, че наистина имат нужда от кадри Вижте повтарящите обяви!
102
1
 
21
 
! Отговори
Те бизнесмените преди 8 месеца
В България и средно образование нямат тръгнали образованието на висшистите да критикуват.
101
0
 
12
 
! Отговори
Ника преди 8 месеца
Читавите учители отдавна предлагат това,но заради лакомията да се усвоят едни пари и заради политкоректност Министерството и т.н."синдикати" се правеха( и продължават) ,че не чуват,не разбират,не знаят.Само фактът,че в училищата масово навлизат хора,мотивирани единствено от заплащането и липса на адекватен контрол върху работата им,говори достатъчно.
100
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Така е, вече *** и пульо завършват вишите учебни заведения, за нищо не стават за какво им е тая диплома и те не знаят. *** и пет висши да има пак ще бъде чистач.
99
8
 
5
 
! Отговори
До 104 преди 8 месеца
Никога не съм учил програмиране и информатика в училище! Абсолютно сам се научих да програмирам още 2007г. Тогава не съм мислил да работя програмист. Не съм го правил за пари, просто ми беше интересно. В началото правех сайтове и блогове и форуми. Тогава нямаше такива готови платформи с шаблони както е сега. Тогава всичко се пишеше и сглобяваш от нулата. После почнах да програмирам C++ и в момента даже с това се занимавам в една част от времето и покрай другите бизнеси които правя.