Тъжната PISA на образованието: Един учител по математика "в битка" за четири училища

Орязаният бюджет ще изгони и малкото кадърни
13 дек 2023 11:06, Стела Стоянова
89
Тъжната PISA на образованието: Един учител по математика "в битка" за четири училища
Снимка БГНЕС

Орязаният бюджет за българското образвание е една тъжна част от цялостното орязване на бюджета. Но все пак намаляването на парите в този сектор, точно в момента, когато излязоха стряскащите резултати от международното оценяване PISA, говори, че просветата отново се певръща в антиутопията на българското правителство. Че ще дрънкаме гръмки думи за STEM – кабинети, които училищата няма да могат да си плащат. Че така ще намалим парите за учителски заплати, че дори и малкото подготвени кадри, които могат да преподават във въпросните кабинети, ще се разбягат.

„Очевидно бюджетът за образование показва, че той е антиприортет на управляващите“, коментира пред Dnes.bg бившият образователен министър и председател на образователната комисия в НС Красимир Вълчев. По неговите думи, намаленият процент от БВП, който се предлага за образование, ще отреже парите както за увеличение на учителските заплати, така и за тези във висшето образвание. „На практика ние вече не говорим за делегирани бюджети, тъй като орязаният бюджет за образование посяга на тях“, допълни той.

На практика това означава, че по-голямата част от парите, които държавата отделя за образование, ще отидат за заплати, но недостатъчни за това увеличение, което бе прокламирано първоначално. По този начин идеята да бъдат привличани качествени кадри, която така и не стигна до пълноценна реализация, отива на кино. И до момента, по думите на шефа на 119-то СУ Диян Стаматов, училищата се налага да обявят по два или дори три конкурса за учител по математика, тъй като за всички кандидатства само един човек. Има специалности, за които при двайсет училища се въртят четирима кандидати, но системата ги отчита като „много“, защото подават документи във всяко училище. „Останалите ги прибират банки, фирми, въобще за учители по природни науки и математика битката е страшна. За сметка на това все още не ни е забранено да предлагаме по-високи заплати за преподаватели по дефицитни специалности. Например 2500 лева стартова вместо 1500 и 3000 за повече стаж. Но нищо чудно и това да приключи“, коментира той.

С новите промени общините вече могат да слагат ръка на така наречения преходен остатък и на резерва, който досега училищата можеха да харчат по свое усмотрение. „В София общинските детски градини и училища са на път да не получат 6,5 милиона лева от своя резерв за 2023 година“, коментира Стаматов.

В началото на всяка година директорите на общински училища и детски градини се обединяваме да заделим процент от бюджетните си средства като резерв. По закон (ЗПУО, ЗДБ) неизползваните средства следва да бъдат разпределени на училищата и детските градини, като се спазва правилото пропорционално на броя на децата и учениците.

За първи път от въвеждането на делегираните бюджети този “резерв” е на път да не бъде върнат. Поради някакви си трудни за разбиране административни процедури.

Вероятно това ще доведе до немалко неразплатени средства, неспазване на поети ангажименти, последващи лихви. Но, още по-лошото, този прецедент ще доведе до нестабилност на крехките бюджети в столичната образователна система.

"На всичкото отгоре, законодателят ни подготвя, че ще си ги прибере преходните остатъци по функция “Образование”. Тоест: Столична община няма да ни даде нашите си пари по бюджет 2023, а парламентът се готви още по-сигурно да си ги прибере, защото “Образованието” НЕ са го е изразходило! Ето ти една Българска “ПИЗА”, написа Стаматов във фейсбук.

Казано по български, това означава, че няма да има възможност за диференцирани заплати за недостигащи учители, за заплащане за модерни кабинети и иновации, тъй като това е свързано с дофинансиране от училището. А общината прибира именно тези пари.

Другата последица от това решение, според Стаматов, е че учиищата ще се втурнат да харчат като обезумели, за да не заделят резерв, тъй като и без това ще им го приберат. На финала може да се окажат с нужда от средства, но вече да нямат такива.

А след всички необмислени решения се чудим защо PISA още се е наклонила, защо децата не знаят нищо и към учителската професия се насочват предимно млади хора, които се чудят къде да пласират многострадалната си диплома от 4,50. И защо то още е застинало в 18-ти век, когато чорбаджи Нено казва на даскал Славе "Ти, даскале, много не бий го", а даскал Славе отговаря /ако трябва да го преведем на съвременен език": "А, не, ние към децата на спонсорите имаме съвсем друг подход".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още по темата: образованиебюджет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
5
 
5
 
! Отговори
учителите преди 4 месеца
като дават частни уроци-ПЛАЩАТ ЛИ ДАНЪЦИ-не се правете на л.ди
63
2
 
11
 
! Отговори
Някой преди 4 месеца
Митът за големите учителски заплати е време да го забравите. Някой не могат собствените си деца да изтърпят за два -три часа, а очакват чудеса от храброст от учителите. Защо не обсъдите непрекъснато растящите депутатски заплати, за участие в комисия, за ...не знам си какво. За тях все има пари в бюджета. Ремонти на сградите си правят, защото видите ли...така не можело да се работи. То пък една работа вършат...
62
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тази статия няма ли да я закривате вече. От 5 дни няма един коментар. Какво си мислите, че ще ни внушите. Измислици.
61
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ПИЗА показа, че нашите деца НЕ са готови за реалния живот, нищо повече.
60
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ПИЗА ОЦЕНЯВА ПРАКТИЧЕСКОТО приложение на знанията, а не факти, дати, имена, литература и прочее зубрачески " знания".
59
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Даскал граматик. Да виждам върви ти литературата, но с приказки на ангро не можеш да ни объркаш. А, че сравняваш плочкаджия с учител по математика говори и за интелектуалния ти багаж. Може би и затова сиси сложил това помпозно име
58
2
 
18
 
! Отговори
Даскал Граматик преди 4 месеца
До Анонимен А ти какво работиш? Моят съсед лепи плочки. Изкарва по 1000 лева на ден! НА ДЕН! Необлагаеми. Сега сложи и учителката по математика, която се чуди как да научи децата ви , и този 'майстор", който при това иска точно определен размер плочки, съответно правилното лепило и си задай няколко въпроса: Ами ако и учителката иска да преподава САМО на деца с определен потенциал и финансов ресурс на родителите? В банята ви я влезе чужд човек, а не. Ама необразоваността ви ще се вижда!
57
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До АнонименТези успехи са ВЪПРЕКИ образователната система! на МОН на САЩ им изнася децата в България да са необразовани и неспособни да мислят, глупавите хора по-лесно се управляват!
56
3
 
16
 
! Отговори
й преди 4 месеца
да се върне старата система и да се приключи с някакви западни опити, защото явно в МОН не са чели РОМАНА " КРИВОРАЗБРАНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ".ВСЯКО НЕЩО СИ ИМА ГРАНИЦИ И ВЪЗМОЖНОСТИ. НЕ МОЖЕ ПОСТОЯННО ДА СЕ НАСИЛВАТ НЕЩАТА.
55
6
 
8
 
! Отговори
абсолютната истина преди 4 месеца
До учителгербаджийската и жълтопаветната *** в МОН унищожиха българското образование под диктовката на посолствата и знайни и незнайни НПО еничари
54
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В МОН са назначени метреси, блогърки, бивши секретарки, роднини на властващите, те всички се изтъкват като "представители на властта", но работа да свършат, Йок, никаква! Една такава беше наскоро в предаването на Жорж Любенов по БНТ. Затова, ще сме там, където сме...
53
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Проблемът не е само в учителите и некадърниците в МОН, там са куцо и сляпо, по партийна линия, а в системата на образование. Нежно е "дуално обучение", ако за първи път го чуват, нека почерпят опит от Западна Европа, там е заложено успешно, от години. Австрия, Германия, Швеция...
52
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
., а като тръгнеш да си търсиш работа такъв, няма
51
2
 
47
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 4 месеца
И доста по-зле ще става, докато се стопим и изчезнем като нация. Голяма част от родителите са вече от осакатеното поколение, израстнало с 'хитовете' на чалга певачки, издигащи в култ простотията и пошлостта, разврата....какъв да е резултатът?! Мама и татя ги е еня кога ще дойде петъка да седнат на тежки софри с ядене и пиене и люта чалга да дрънчи в бекграунда.....те такива ми ти работи по нашите географски ширини.
50
4
 
30
 
! Отговори
учител преди 4 месеца
Най-големите поразии в образованието са дело на една женица: Милена Дамянова - калинка на ГЕРБ! Запомнете го това, защото ние си знаем колко проклятия отнесе тази от учителската гилдия.
49
3
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Поискайте от някой директор в едно обикновено училище да ви пусне на живо камерите от класните стаи! Тогава ще разберете, че функцията на учителя е всъщност заменена с тази на звероукротител в зоопарка! Идея си нямате какво се случва след затваряне на вратата на стаята и колко е безпомощен един учител срещу глупостта на повечето родители, които смятат, че учителя е формална фигура, бореща се за съществуването си и длъжна да обслужва капризите на комплексираните и морално осакатените им деца.
48
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Моята съседка е учителка по математика. Дава и уроци по математика. И 4000 лева на месец не ги харесва. Вярно работи много часове на ден.
47
4
 
9
 
! Отговори
Инженер Ганев преди 4 месеца
Пак тази мантра, че сме незначителни. Не се ли уморихте да бълвате измислици с цел смачкване на самочувствието вече и на децата. Аз вече като ви чета само такива заглавия в този унизителен стил и ви игнорирам.
46
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
От приказка пак го докарват, че сме най-глупавите. Въпреки мнението на всички, че образованието у нас е на високо ниво. Справка Мин. на образованието в САЩ и изявления на Маргарет Татчър, златните медали и награди на наши ученици от световни олимпиади. Каквото и да ви говорят става дума за пари беше казал Матей Миткалото
45
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
е, така требе да е - сичко за укрите!!!!!!!!!!!!!!