Ще променят ли е-бележките порочните практики при отсъствията?

Родители и учители с различни аргументи "за" и "против"
24 окт 2023 21:25, Анисия Иванова
10

Родители с петиция срещу електронните бележки за извиняване на отсъствия, които задължително се представят в училище, издадени от личния лекар. В същото време директорите на училищата отчитат спад при отсъствията на децата.

"Не възразяваме срещи дигитализацията, проблемът е в липсата на доверие, че българските родители могат сами да преценяват кога детето им да остане вкъщи. За 10 дни подписката събра 6000 подписа, без да е рекламирана, подкрепена е също от учители и лекари. Техните чакални са претрупани с ученици с хрема, главоболие и нямат време да обърнат внимание на сериозно болните пациенти", заяви авторът на петицията Ирина Манушева в студиото на "България сутрин".

Желанието на родителите е да има вариант за "медицинска родителска бележка" - право детето да остане вкъщи при хрема, главоболие, без да се налага да ходи при лекар и да чака в коридори, пълни със сериозно болни, от които могат и да се заразят.

"Много по-ефективно би било да остане за ден-два вкъщи да се възстанови, вместо да се мъчи в класа си и да разпространи някаква инфекция", допълни Манушева.

Пред Bulgaria ON AIR председателят на Сдружението на директорите в средното образование Асен Александров заяви, че няма как директори и учители да преценяват кои родители са съвестни и кои биха злоупотребили.

"В един 11-и клас 20 от учениците се оказаха с един и същи личен лекар. След като се опитахме да наложим санкции, родителите бяха възмутени и казаха "голяма работа", даде пример за злоупотреби при старите правила Александров.

Той допълни, че голям проблем, който тези електронни извинителни бележки трябва да преборят, е с уязвимите групи деца и техните родители.

"Те не искат да идват на училище, взимат си закуската, безплатния обяд и изчезват. Няма как такава грамадна система да се въведе и да няма период от месеци без бъгове. Преди години никой не си представяше също, че няма да има хартиени дневници", допълни Асен Александров.

По думите му най-недоволни са родителите в началния етап на обучение. Ирина Манушева уточни, че петицията се подписва от родители на деца от детски градини до такива на ученици от 12-и клас.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Явор преди 6 месеца
Каня Ви да прочетете следната гледна точка по въпроса:https://actualno/viewpoint/na-otsystvashtija-uchenik-i-belejkite-sa-vinovni-news_2073408.html
5
4
 
8
 
! Отговори
Cfh by g преди 6 месеца
В БГ се злоупотребява зверски с хартиените бележки. Само и само да се извинят отсъствията или поне да се намалят като общ брой учителите и директорите си затварят очите и по този начин стимулират тази порочна практика и процъфтява манталитета - да минем метър днес.
4
0
 
6
 
! Отговори
Тодор преди 6 месеца
Отговорът е - "Не, няма да ги промени!"
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ЛЕЛИ, МАЙКО.... Къде е българския народ? Една част са в западния свят - други са на оня свят, а тези в България не знаят на кой свят се намират от въведени тъпyнгерски закончета, който ги няма никъде по-света! Едно време по време на османската империя си правеха експерименти с раята! После по време на Соца си правеха социалистически експерименти! Сега си правят с народа ЕлектроннаЧалга експерименти?.. и така напред докато се появи новият Исус Христос!!!
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Всъщност и преди нямаше опция родителите да извиняват отсъствия за хрема или главоболие. Разликата e, че преди можеше да отиде само родителят за бележка или да заведе детето когато се почувства добре, а сега искат още в началото на заболяването да се виси пред кабинета на лекаря, което усложнява нещата много. Но пък идеята да се извиняват отсъствия само от родител, особено при малките ученици, е добра и си струва да се осъществи.
1
3
 
22
 
! Отговори
Stoyanov преди 6 месеца
Е- рецепти, е-бележки , е-дневници, айде стига с тези е-...., утре като ви спре тока или нета и само на е-та ще станете. Преди време в градината на сина ми една госпожа ми казва - "ама как да не знаете бе господне , ние го качихме в групата във фейсбука - казвам и "госпожо аз нямам фейсбук и не съм длъжен да имам" -това не е сериозно да информирате през фейсбук. На къде отиват нещата незнам.