Предложение: Лауреати в олимпиади да влизат във ВУЗ без изпит

Красимир Вълчев с предложения за изменения в Закона за висшето образование
17 ное 2022 16:08, Петя Славова
24
Предложение: Лауреати в олимпиади да влизат във ВУЗ без изпит
Снимка: БГНЕС

Измененията в Закона за висшето образование имат за цел да надградят настоящата политика за насърчаване на кандидат-студентите, които са лауреати в национални и международни олимпиади и са носители на метали от олимпиади в световни и европейски първенства, да могат да бъдат приемани във висши учебни заведения без приемен изпит. Целта е те да бъдат задържани в българската система на висшето образование.

Така Красимир Вълчев от ГЕРБ представи Доклада на Комисията по образованието и науката за първо гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за висшето образоване, с вносители Томислав Дончев и група народни представители от 2 ноември 2022 г., предаде  БГНЕС.

Другото предложение е да се създаде възможност научните институти да имат юридическа правоспособност, т.е. да бъдат самостоятелни юридически лица, тъй като в момента те могат да създават такива като звена във висшите училища, посочи Вълчев.

Целта е да се създадат условия за максимална гъвкавост при структуриране и преструктуриране на институтите, да се облекчи административната им работа. По думите на бившия министър на образованието това не променя по същество структурата на научния институт, но предоставя възможност за формалното му обособяване като отделно юридическо лице с цел по-голяма оперативност и по голяма самостоятелност в дейността на института.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още от детската градина ги вкарвайте във ВУЗ.
18
1
 
1
 
! Отговори
Предложение: преди 1 година
ГербераЗти да не правят изменения на закони свързани с образованието! И без това вожда Винету Еднокнижний е най-мъдър от всички герберски калинки! Бай дъ уей - задължителен изпит по български език и българска история за завършилите ХарварТ кукумицини и за евролибераЗтите от ДъПъСъ...
17
0
 
4
 
! Отговори
До Веско Григоров преди 1 година
И през соца влизаха да следват деца на не-комунисти, но за тях беше по-трудно и перспективите им за професионална реализация бяха по-малки, особено ако са успели да влязат в някоя по-хубава специалност. Във всяко ведомство имаше и куриози - кадърно и възпитано да е скромно и да разчита само на труда си дете или внуче на комунист се оказва изпреварено или с осакатена професионална съдба от долни интриганти или от жени, които действат с прийомите на най-древния занаят, уредили се за членки на БКП.
16
0
 
1
 
! Отговори
До Аноним.3 продълж. преди 1 година
..... направил скандал, като се скарал на учителката-член на комисия за устен изпит. Изчаквала той да напише оценката, когато случело кандидатстудентката да е по-хубавичка, надничала да види какво е написал и задължително поставяла оценка с една единица по-ниска от тази, която той е написал. Допустима разликата в оценките, дадени от членовете на една комисия е една единица и после се пресмята средноаритметичното. Така ощетявала по-красивите момичета с по 50 стотни, което може да е фатално.
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 3 Има смисъл това, което предлагаш, но само при условие, че изпитната комисия се състои от компетентни експерти, които оценяват обективно знанията на кандидат студента. Питай мaйкa си за изпълненията, които са си позволявали гимназиални даскалици, присъстващи в изпитните комисии в СУ. Там някои специалности са силно феминизирани и хубостта на някои 18-годишни девойчета им е създавала доста проблеми. Аз знам за конкретен случай, при който професор с известно име е направил ..........
14
0
 
5
 
! Отговори
До аХасан преди 1 година
Като гледам нивото на днешните джурналисти, и без медал ще влезеш и завършиш. Даже може и стипендя за успех да взимаш там.
13
2
 
7
 
! Отговори
До Веско Григоров от преди 1 година
Не си добре. В момента и от години вече у нас местата за студенти са повече от студентите. Никой не пречи на никого да влиза и да учи. Проблемът е много по-страшен - който не е пожелал, той не е влязъл и не се е дипломирал. Независимо дали изобщо нещо знае.
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лауреатите от олимпиади досега им се признаваше оценката от олимпиадата, която беше 6.00. Дали ще влизат с най-високата възможна или просто ще влизат надпланово за тях няма разлика.
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голяма перспектива. Който знае за медал няма проблем с приемните изпити. С трици маймyни ще ловят.
10
0
 
11
 
! Отговори
студент преди 1 година
Единствената разлика ще бъде, че няма да плащат такса за явяване на изпит :Д Образованието ни е абсолютна пародия. Липсва контрол и проверки на качеството на обучението. Един интелигентен човек, който се труди и има стремеж за съжаление трудно би могъл да просперира тук.
9
0
 
6
 
! Отговори
аХасан преди 1 година
Ас кат едно нусител на метали искам да *** приемат джурналист.
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те пък едни изпити... Последните години едва събират достатъчно студенти и ги приемат и с двойки да запълнят бройката, защото наборите са малобройни и няма достатъчно кандидатстващи, за да се избира от тях...
7
0
 
9
 
! Отговори
Архимандрит Груйчо преди 1 година
Ха хаАве те такива и чуждестранните университети ги приемат без изпити ве.Вие си оправете програмите и преподавателите, за да станат специалностите атрактивни, те кандидатите сами ще идват.
6
1
 
6
 
! Отговори
Веско Григоров от Ле преди 1 година
От град Левски съм . Кого продължавате да лъжете или плашите с вашите лъжи ? ! Децата ви и цялото ново поколение са си на вас комунистите ! Само вие създавате поколения след 9-ти Септември 1944 година . Всички нормални и репресирани, които имат поколение вие комунистите се постарахте да ги избиете или по всякакъв начин да ги лишите от образование . Сега приемате само вашите деца и без никакви усилия. Изпити , ако има те са формалност . Кого още заблуждавате ? !
5
2
 
8
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
Тия лауреати и пари да им дават по-добре да не стоят в България.
4
1
 
3
 
! Отговори
Minuva42 преди 1 година
До Анонименама те говорят за метали, не за медали. Нещо не си разбрал :)
3
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За всички ВУЗ-ове трябва изпит, не тест, не оценка от матура, а изпит, както беше през соц-а.
2
0
 
6
 
! Отговори
то няма лошо преди 1 година
Ама като станат самостоятелни,и като почне голямото крадене...
1
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абсолютно безсмисшено предложение. Смятате ли , че човек с медал от европеска олимпиада ще го спре един изпит за влизане. Проблемът е ,че българското висше образувание е принизено до трагично ниско ниво