Два университета ще могат да обучават студенти съвместно

Висшите училища ще сключват помежду си споразумения
4
Два университета ще могат да обучават студенти съвместно
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Парламентът прие на второ четене промените в Закона за висшето образование, внесени от Министерския съвет. С измененията се уреждат условията и реда за осъществяване на съвместно обучение на студенти от две и повече български висши училища, както и се дава възможност за подготовка на докторанти в рамките на научно-изследователските проекти, което е широко разпространена практика по света.

Българските висши училища ще могат да сключват помежду си споразумения за извършване на съвместно обучение на студенти по специалност от нерегулирана професия. Споразуменията, както и промените в тях, влизат в сила след одобряването им от министъра на образованието и науката, решиха депутатите, предаде БТА.

Обучението ще се осъществява при координацията на едно от партниращите си висши училища, в рамките на чиято програмна акредитация е открита специалността, в която се провежда съвместното обучение на студентите. Координиращото висше училище трябва да има акредитация за професионалното направление на специалността, по която се извършва съвместното обучение, а останалите партньори участват в обучението по дисциплини от специалности в акредитирани при тях професионални направления и/или специалности от регулираните професии.

Не по-малко от половината от целия курс на обучение трябва да включва дисциплини, свързани с професионалното направление, в което е открита специалността. Първият период от обучението се провежда от координиращото висше училище, приеха депутатите.

Дипломата за завършена степен на висше образование ще се подписва от ректора на координиращото висше училище или от всички ректори на висшите училища – партньори при съвместното обучение.

Висшите училища, получили при програмна акредитация оценка от 8,00 до 10,00 и научни организации, сред които Българската академия на науките и Селскостопанската академия, имат право да извършват обучение в образователна и научна степен „доктор“ в изпълнение на научноизследователски проект с финансиране за не по-малко от три години при условия, определени в правилниците за дейността им и съответния научноизследователски проект и с договор между висшето училище или научната организация, ръководителя на проекта и докторанта, приеха депутатите.

Предвижда се обучението на докторанти да се прекратява при прекратяване на научноизследователския проект, по който то се провежда. Обучението може да не се прекратява, ако средствата за финансирането му се осигурят и от други източници, в т.ч. и от бюджета на висшето училище, реши още парламентът.

Националната карта на висшето образование в България ще се актуализира ежегодно от Министерския съвет по предложение на министъра на образованието и науката, приеха още депутатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: университетистуденти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Професорите летят между университеите а сега и студенти понеже няма и студенти вече. Трябва да се оправдаят парите за да не уволняват професорите от хранилката.
1
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съсипахте го това образование, а 32 години го превърнахте в не знам какво!