Защо студентите не вярват във ваксините?

"Големият проблем е в липсата на доверие в политическите елити"
27 окт 2021 17:15, Ния Христова
80
 
Образователният министър ще проведе среща с ректорите на ВУЗ-овете, на която ще бъде обсъдено връщането на студентите в университетите. Какъв план ще предложат ректорите за присъствено обучение и какви са нагласите сред студентите?
 
"Това, което министърът каза, е, че единственият начин за връщане на студентите в университетите са "зелените сертификати". Зададоха се въпроси дали ще има безплатни антигенни тестове на входа на университетите, такова нещо няма да има, тъй като целта е да се стимулира ваксинацията на студентите. И това наистина се случи. Естествено, това създава доста проблеми за университетите, особено за тези, които са присъствено, тъй като една от част от нея са ваксинирани, други - по-голяма част не са", каза заместник-ректорът на Висшето училище по застраховане и финанси доц. Радостин Вазов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Тези, които са онлайн, обикновено не участват в учебните процеси, когато има такава хибридна форма. Ние предприехме по-различен ход от самото начало на учебната година. Започнахме изцяло онлайн, тъй като бяхме наясно какво ще се случи и бяхме предвидили тази Ковид криза. Ще завършим и този семестър онлайн, което ще даде възможност на нашите студенти до февруари месец да се подготвят за присъствено обучение", подчерта доц. Вазов.
 
По думите на председателя на Студентския съвет на УНСС Ангел Стойков нагласите за "зелените сертификати" са положителни.
 
"Много голяма част от колегите не са ваксинирани. Проблемът тук е, че голяма част от тях, когато бяха болни през изминалата година, те направиха своите тестове чрез закупуване от аптеката. И тогава те бяха положителни, но не се регистрираха в РЗИ. Нямат документа, който сега им е нужен за "зеления сертификат". И в момента виждаме, че без тези сертификати не можем да се обучаваме", сподели той.
 
"Направиха се нужните трансформации в учебния процес - разделение на групите, потоците, увеличение на капацитета на залите, за да може хората да бъдат спокойни. Трябва да бъде дадена възможност първите месеци да има безплатни тестове. Поне през първия месец", добави той.
 
На въпрос защо студентите не искат да се ваксинират, той отговори: 
 
"Това е въпрос с много широк отговор. Проблемът при младите хора е, че те са прекалено информирани, имат огромната възможност да черпят информация от безграничното интернет пространство, а там невинаги информацията е проверена и потвърдена. По последни данни излезе, че те не се доверяват на Министерството на здравеопазването, на РЗИ, общопрактикуващите лекари, а вярват на социалните мрежи."
 
"Големият проблем е в липсата на доверие в политическите елити. Нещата, които притесняват студентите, са последствията от ваксините. Ако има инициатива за ваксинационни пунктове до университетите - бихме я подкрепили", каза още доц. Радостин Вазов.
 
Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
0
 
! Отговори
Дамата с песа преди 2 години
Студентите са едни от най-опасните преносители на заразата, защото прекарват болестта по-леко, не спазват абсолютно никакви мерки, не се ваксинират, нямат зелени сертификати, безотговорни са. Зелен сертификат при тях изглежда като поредната глупост на правителството. Ситуацията изисква локдаун, а не сертификати.
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксините са в трета фаза на клинични изпитвания, в която по принцип се събират най вече данни за ефикасност и безопасност. Има и други случаи на лекарства разрешени в тази фаза за употреба поради належаща нужда. Неетично е хората да бъдат принуждавани да се ваксинират с каквито и да било мерки т.е. да бъдат ваксинирани с експериментална ваксина. Тревожен е факта че в популации с висок процент на ваксинация има много висок процент заразени, а се тв ред че ваксините имат 90 ефикасност.
64
2
 
3
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 2 години
Да сте чули за умрял от ковид студент? Аз не съм.
63
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия университети са станали търговски дружества като болниците,няма смисъл да учиш да си губиш времето,може да стнеш още по *** от колкото си си попринцип,тези които имат пари си купуват дипломите и после идва некъв зубър с очила и започва да ми се прави на шеф на директор не знае от къде изгрява слънцето и ако им размениш обувките не могат да се обуят.
62
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия па кои ги пита слагаите по една бомба в тия университети и да ги вдигате във въздуха .тва са все едно гледаш ферми за броилери.
61
3
 
5
 
! Отговори
Антивакси преди 2 години
Набодените скоро ще намалеят. Те ваксините си знаят работата. Явно са изкуствено създадени с цел да се намали ниско интелигентното население по света.
60
2
 
5
 
! Отговори
НЕВАКСИНИРАН преди 2 години
ИСКАХ ДА СЕ ВАКСИНИРАМ, АМА НЯМАХ ЖЕЛАНИЕ!
59
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Половината от колегите не знаят на кой свят. Сигурен съм, че и в себе си не вярват ;)
58
11
 
2
 
! Отговори
Ваксиниран преди 2 години
Анриваксите скоро ще намалеят. Той вируса си занае работата. Явно е изкуствено създаден с цел да намали ниско интелигентното население по света.
57
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблемът при младите хора е, че те са прекалено информирани - Ха-ха-ха, ето къде бил проблемът! Не ползвайте интернет, слушайте само глупостите, с които ви промиват мозъците по телевизиите и ще бъдете щастливи. Прости, но щастливи. И ваксинирани.
56
2
 
6
 
! Отговори
Messiah преди 2 години
Тези които не се ваксат ,са същите онези , които не ходят да гласуват.Аз също не съм вакс. , но е така!Аз гласувам вече откак е машинно.Тези 30 г. сме лъгани толкова много ,че не вярваме на никой и нищо и така ще бъде още дълги години ,защото нямаме нищо общо с Европа и света.
55
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я да вярват ..то лекарите по болници отказват да се ваксинират и всеки ден им правят тестове и то безплатни ,тогава защо нас ни принуждават
54
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Това, което министърът каза, е, че единственият начин за връщане на студентите в университетите са "зелените сертификати"------------------------Тези освен нова медицина започнаха да измислят и нова логика на мисълта. Единственият начин за връщане на студентите е БЕЗ зелените сертификати. А чрез сертификатите гоните голяма част от тях.
53
5
 
13
 
! Отговори
ЛУНА ПРЕЗИДЕНТ преди 2 години
Ваксиниране или здраве. Изберете сами.
52
10
 
3
 
! Отговори
$$ преди 2 години
щото си купуват "висшите" и не разбират от друга работа, освен врътката на ъгъла за 5 лв
51
9
 
5
 
! Отговори
С други думи преди 2 години
Защото са продукт на социалните мрежи, т.е. стадо...
50
5
 
17
 
! Отговори
Напук на циончетата преди 2 години
И най-важното - никакво ваксиниране, нали!
49
4
 
2
 
! Отговори
redordead преди 2 години
Значи, като си бил с положителен си решил да се тарикатееш, за да не те ваксинират - сега - ама що така...
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Алекс Аа, на университетите им трябват! Иначе нема пари. А като няма, целият университет ще трябва да затвори и няма да могат да се учат и свестните. Такава е системата за финансиране на университетите просто.
47
6
 
4
 
! Отговори
Щом преди 2 години
Не са се регистрирали в РЗИ, значи не са били и в карантина, а следователно са разнасяли заразата.