Висшето в СУ поскъпва – таксите скачат между 40 и 370 лв.

Университетите в Търново и Шумен са решили да не ги пипат
11 апр 2016 08:22,
8
Висшето в СУ поскъпва – таксите скачат между 40 и 370 лв.
Снимка: архив, Булфото

Драстично скачат таксите за висше в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Бъдещите юристи вместо досегашните 500 лв. на година ще трябва да плащат по 739 лв. За задочниците поскъпването е от 185 на 440 лв.

Желаещите да учат педагогика задочно вместо досегашните 115 лв. ще плащат по 485 лв. (същата е новата такса и за редовно обучение). С 40 лв. повече ще плащат и учещите публична администрация, туризъм и икономика.

Това предвижда проект за утвърждаване таксите в държавните висши училища за учебната 2016-2017 г., който Министерският съвет предстои да гласува.

И в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" са вдигнати таксите за филолози (от 420 лв. на 560 лв.) и педагози (от 420 на 560 лв.). Няма увеличение за специалностите психология, философия, право и политически науки. Студентите в тези направления ще плащат годишно по 560 лв.

Университетите във Велико Търново и Шумен са решили да не пипат плащанията. Там таксите остават без промяна, твърди "Труд".

Медицинският университет в София също запазва миналогодишните си такси - по 900 лева годишно ще плащат трите основни магистърски специалности: медицина, фармация и дентална медицина (за българи и граждани на други страни от ЕС). По 8000 евро ще дават чуждестранните студенти, които учат на английски език.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
2
 
! Отговори
Хампи преди 8 години
Че има ли още заблудени, дето да плащат за Висшо?!
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При гепаджийте всичко поскъпва! А какво стана с цените на бенцина и те почнаха да се дигат.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При пазарна икономика всичко е с пари . Така трябва да стане и с висшето образование . Сега всеки цър.вул се записва за да не работи и по цяла нощ в дискотеките чака-рака . Заплащането трябва да е пълно , колкото си струва. Отличниците от матурите да учат безплатно .
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А при лошия социализъм,при Тато вишутуси беши ем истинско,ем безплатно!А сега ем скъпо,ем некачествено,бълват едни полуфабрикати мата си джаса!
2
0
 
4
 
! Отговори
ЗАЩО НЕ преди 8 години
До Един отхаресвате думата *** нали това ви командват вашите шефове да превръщате хората на ***
1
1
 
5
 
! Отговори
Един от преди 8 години
ционистите протоколи в действие ограничаване на българите за по високо обрзование със цел повече *** за по лесно комадване зад завесата