Тютюнът влияе на костите, има повишен риск от счупване

Археолози откриха постоянния страничен ефект от пушенето
22 окт 2024 11:26, Елка Василева
9
Тютюнът влияе на костите, има повишен риск от счупване
Снимка: архив, БГНЕС

Археолози от университета в Лестър установиха, че употребата на тютюн оставя следи в костите на пушачите, които се запазват не само през целия им живот, но и векове след смъртта им, съобщи в. "Индипендънт".

Дълбокото въздействие на тютюна върху костите и повишеният риск от счупване е проличал от изследвани човешки останки, погребани във Великобритания между 12-и и 19-и век.

Изследването на британските археолози показва как донасянето на тютюна в Западна Европа преди около 500 години е довело до значителни промени в структурата на човешкия скелет.

Традиционно изследователите разчитат на доказателства от зъби, за да определят дали даден скелет принадлежи на пушач, като търсят петна или износване, причинени от употребата на лула. Но този метод често се оказва неефективен, когато зъбите липсват или не оцеляват.

Екипът на университета в Лестър изследва 323 кортикални кости - основните структурни кости с плътен външен слой, който придава здравина, на хора, за които е било известно, че са били пушачи, и на такива, за които не се е знаело дали са употребявали тютюн или не.

С масспектроскопия изследователите са анализирали молекулярния състав на костите и са идентифицирали 45 различни характеристики, които разграничават костите на пушачите от тези на непушачите.

"Нашето изследване откри значителни разлики в молекулярните характеристики на костите на хората, употребявали или неупотребявали тютюн", каза д-р Сара Инскип от екипа. "Това откритие показва, че употребата на тютюн влияе върху структурата на нашите скелети".

Вредните ефекти от тютюнопушенето върху меките тъкани и органи, сред които повишен риск от рак на белия дроб, пикочния мехур и гърлото, а също инсулт и коронарна артериална болест, са добре документирани. Въздействието върху костите обаче е по-слабо проучено. Изследването на учените от университета от Лестър може да допринесе за разбирането защо употребата на тютюн е рисков фактор за определени мускулно-скелетни и зъбни заболявания.

Резултатите от проучването са публикувани в сп. Science Advances.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от ЕС
България - най-желана дестинация в Европа за нов живот в чужбина
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 минути
в 12 век де е имало тютюн в Европа???Или опиума го смятате за тютюн.Въобще кога е влезнал във Европа той и за какво са го продавали като лекарство във аптеките.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 51 минути
Тютюнът е вреден, но нашите курабии пушат като комини.
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До 5 Няколко от приятелките ми са непушачки, които се хранят "здравословно", тичат при GP-то през седмица, скъсват се от йога и пилатес, но въпреки това са с остеопороза. Аз си пафкам и (да не чуе дяволът) нямам подобни проблеми.
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Пушенето, гушенето и мушенето...все сладки работи пък вредни?!Що тъй...
5
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 1 час
На 84 години съм. Не пуша от 10 години. Изпушил съм 16 километра цигари. Нищо не съм си счупил. Вредни са наркотиците и политиците.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
от счупване на тютюна ли ?
3
4
 
4
 
! Отговори
пушачка преди 2 часа
Честно казано, не ми пука какво ще открият в костите ми след 300 години. По-важно ми е, че тютюнът ме предпазва от Алцхаймер и рак на гърдата сега, докато съм жива.
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Сащ геьовете не лъжете баща ми почина на 92г...и пушеше по 2 кутии цигари
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Вдигнете акциза с 300 %