Украинската армия може да изтегли войските си от град Бахмут

Така Русия ще завземе града, станал символ на украинската съпротива
2 мар 2023 10:35, Елка Василева
214
Украинската армия може да изтегли войските си от град Бахмут
Снимка: архив, БГНЕС

Украинската армия може да изтегли войските си от град Бахмут, каза вчера съветник на украинския президент. Това би означавало, че Русия ще завземе града, който стана символ на украинската съпротива, съобщи Асошиейтед прес.

Още по темата
Руските войски водят кървава офанзива за превземане на Бахмут, която продължава с месеци. Мястото е известно със своите солни и гипсови мини, но в момента се е превърнало в призрачен град.

"Нашата армия очевидно ще обмисли всички варианти. Досега тя държеше контрола над града, но ако трябва, ще се изтегли", каза пред Си Ен Ен Олександър Роднянски, икономически съветник на украинския президент Володимир Зеленски. "Няма да жертваме всичките си хора за нищо", допълни той.

Бахмут се намира в Донецката област – една от четирите области, която Русия анексира незаконно миналата есен. Москва има контрол над половината от нея. За да завземат другата част, руските сили трябва да преминат през Бахмут. Това е единственият път към по-големите градове под украински контрол, откакто през септември украинските войски си върнаха Изюм в Харковска област.

Анализатори казват, че ако Бахмут падне под руски контрол, би било удар за Украйна и би дало на Русия тактически предимства. Все пак това не би имало решителен характер за изхода от войната.

Роднянски отбеляза, че Русия е използвала най-добрите войски на групировката "Вагнер", за да обкръжи града. Частната паравоенна компания, водена от Евгений Пригожин, е известна с жестоките си действия. Пригожин е милионер, натрупал богатството си по подозрителен начин, и е близък до руския президент Владимир Путин, отбеляза АП.

Пригожин каза, че не е забелязал знаци за украинско оттегляне и че всъщност Киев изпраща към Бахмут свежи подкрепления.

(БТА, Габриела Иванова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
13
 
4
 
! Отговори
Time Travel преди 1 година
Това което пишете няма как да е реалност, защото Киев го взеха за 3 дни още февруари миналата година... Или миналия месец беше, обърках се вече.
135
0
 
3
 
! Отговори
Заглавко преди 1 година
Това е заглавие от август 2022. :>)
134
1
 
3
 
! Отговори
Знаете ли че: преди 1 година
Волфрамов снаряд изстрелян от космоса с размери ф-30см. дъл.900-см. и тегло-9т. ИМА ДЕЙСТВИЕ НА ЯДРЕНА БОМБА И ПРИЗВИКВА ЗЕМЕТРЪС НА 10-км.радиус!ТОЙ НЕ Е ЗАБРАНЕН ЗА УПОТРЕБА И НЯМА РАДИОАКТИВНОДЕЙСТВИЕ!
133
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До на Бирлин.За Берлин беше тръгнала баба ти ,ама и там се напълни с просяци.Е те били със стотици хиляди по-малко след Бахмут ура.
132
2
 
4
 
! Отговори
на Бирлин преди 1 година
Урааааааа, Бахмут падна, Бахмут наш, пътят за Бирлин е открит.
131
2
 
12
 
! Отговори
Закъсняха преди 1 година
Трябваше да се изтеглят по-рано, докато още можеха. Но за Зеленски пропагандата винаги е била по-важна от всичко друго.
130
1
 
15
 
! Отговори
Бтг преди 1 година
Не вярвам. Укрите да бягат, не може да бъде. Те в Москва щяха да влизат.
129
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще изтегли но друг път. И да иска неможе тъй като укрите са обградени в котел
128
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За един ден разлика се случи следното:Падна дронче в Русия=мега масирана атака. Загубват най стратегическия град със 80х загинали урки=малко градче... Е това не са ли ***?
127
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 131 Да така е добре,че ни каза иначе нямаше да знаем. :)
126
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 131: като е малко отстъпвайте бе Урки. До преди месец ви беше най важната победа обявена, че завинаги сте го освободили. Защо сега ви умаля градчето?
125
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никакво отстъпване бе ***!!!
124
2
 
7
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 1 година
Каубойчетатс искат да изцоцат природните богстства на Раша, а те са на трилиони стойности.
123
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на рашистите, след месеци драпане и 30 000 жертви ще вземат малко градче. А за Вугледар е забранено да се говори в руската пропаганда медия, там колко много руски танкови бригади изъгмяха до сега...Пожелавам все такива "успехи" на рашистите!
122
2
 
14
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
От вчера, първи март, Бахмут е обкръжен. Вътре са около 12 000 украинци. Продължават обаче да се бият, независимо, че дават огромни жертви. Трудно се води градски бой - трябва да се биеш за всяка къща, за всеки квартал. Ще им свършат патроните и другите боеприпаси, щат не щат, ще излязат от укритията си с ръце на тила.
121
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно УКР Комондването се е превърнелао в Куромахално, Хората от га казват Бахмут та бамут , а те Бахур та Бахур, а то едни съчми като бахар фръчеа та фръчеа и на обутия му стана ясно чегаебът онеа от Киниеф
120
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ си играе на руска рулетка срещу Русия! С големи залози! Но пистолета и опрян до главата на Украйна!!
119
4
 
23
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 1 година
Скъпи русофобченца! Още преди дни ви казах че Бахмута ке падне до десетина дни. Може за 8 март. Таман тогава е празника на украинските войници. Слаба ракия са. Е по добри са от франсета и италианци и гърци. Но с рашките, японците и швабите не моат се мерят. Спечелиха си за враг възможно най кофтия противник. Сега ще дуат супичката и да се радват че не е щедро гарнирана с гъбкииии.
118
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предлагам в знак на солидарност да прекръстим Перник в Бахмут :(
117
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 112 Е то на Украйна Русия ли казваш.